Güncelleme Tarihi:
Hamzaçebi, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz kararı ile yeniden yargılanmanın önünü açıldığını belirten ve bunun ’her şey’ demek olmadığını belirten Hamzaçebi, Balyoz davasının Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesini yeniden şekillendirmeyi esas aldığını belirtti. Hamzaçebi, "Madem ki adil yargılanma kararının ihlal edildiği Anayasa Mahkemesi tarafından tespit edildi, o halde bu davanın başlangıçtaki hedefi olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin komuta kademesinin yeniden şekillendirilmesi hedefini ter yüz etmek gerekir. Komuta kademesinden tasfiye edilmiş subaylarımıza yeniden iade-i itibar bulunmak gerekir. CHP grubu olarak bu konudaki önerilerimizi önümüzdeki hafta içinde bir yasa teklifi olarak TBMM Başkanlığı’na sunacağız" dedi.
Anayasa Mahkemesinin Balyoz davası ile ilgili karar aldığı gün olan 18 Haziran 2014 tarihinin adil yargılanma hakkı günü olarak ilan edilmesini istediklerini belirten Hamzaçebi, "Bu tür hukuk davaların, bu davalarda adil yargılanma hakkının ihlal edilmiş olmasını tahin sayfaları arasına atıp unutmayalım. Bu hukuksuzluğu hatırlayalım ki adil yargılanma hakkı sürekli olarak toplumun belleğinde canlı olarak kalsın"dedi.
TBMM Başkanlığına sunacakları yasa teklifinin içeriğini anlatan Hamzaçebi, "TSK’nın bir takım subayları hükmü beklemeksizin emekli olmak zorunda kalmışlardır, bu serbest irade ile yapılmış bir tercih değildir. Bu emeklilik işlemlerini yok sayarak onları yeniden göreve iade edecek bir yasal düzenleme yapmak zorundayız. Bir kısım komutanlarımız YAŞ kararları ile emekli edilmişlerdir, emekli edilmiş olan bu komutanlarımıza tekrar emekli olmadan önceki konumları ne ise o konumu vermek ve arada gecen süreyi de dikkate alarak o sürede ilerleyecekleri rütbe ne ise ilerlemelerini sağlamak gerekir. Balyoz davası 4 yıl sürdü, 4 yıl boyunca emekli olmayan, halen TSK mensubu olan subaylarımız kademe ilerlemesi yapamamıştır. Askeri Ceza Kanunun 65’nci maddesindeki bu kısıtın kaldırılması gerekir. Yeniden yargılamanın 4 yıl süreceğini düşünelim, 8 yıl boyunca kademe ilerlemeleri ellerinden alınmış olacak. Buna ilişkin düzenleme yasa teklifimizin içinde yer alacaktır. Tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde geçirdikleri sürenin kıta içinde geçmiş gibi değerlendirilmesi gerekir, emeklilik yaş hadlerinin cezaevinde geçirdikleri süreler kadar uzatılması gerekir. Üst rütbeye terfide kadro şartı aranmamalıdır, derece yükselmesi, kademe ilerlemesi ve üst rütbeye terfiden kaynaklanan maaş farkları bir kat fazlasıyla kendilerine ödenmelidir. Tutuk evi ve hapishanelerde getirdikleri her ay için Genelkurmay Başkanına mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler toplamının brüt tutarının yüzde 50’si oranında aylık tazminat ödenmesi gerekir" ifadelerini kullandı.