Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Levent Gök, "Af niteliğindeki bir önergenin oylanması ve kabulü Anayasamızın 87. ve İçtüzüğümüzün 97. maddesine göre üye tam sağısının beşte üç çoğunluğu ile mümkündür. 330 kişinin oyu gerekmektedir. Meclis'te yapılan oylamada bu sayı bulunamadığından bu madde reddedilmiş bir önergedir" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, AK Parti'nin Ceza Muhakemeleri Kanun Tasarısı'nın geri çekilmesi gerektiğini savundu. Gök, bugünün Dünya Çocuk Hakları günü olduğunu ve Türkiye'de çocuk haklarını yerle bir eden bir önerge verildiğini savundu. "Sayın Başbakan buradan çok açık ve net söylüyorum; Siyasi istismar bizzat partiniz tarafından yapılmış ve ne yazık ki siz de bunu sahipleniyorsunuz" diyen Gök, "Geçtiğimiz hafta Ceza Muhakemeleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde partimiz, diğer partiler, iktidar partisi verdiğimiz önergeler doğrultusunda anlaşmışlar ve Meclis'ten geçirilmesi konusudur mutabakat varmışlardır. Ancak kanunun son maddesinde gelindiğinde siyasi etik ve ahlaka sığmayacak şekilde, iktidarın muhalefetle uzatmasında asla konuşulmamış, hatta AKP grubunun haberinin olmadığı önergeyi şef kurnazlığıyla Adale Bakanı o saatte cebinden çıkartmış, beş-altı milletvekiline imzalatmak suretiyle tartışma oluşturan önerge getirmişlerdir. Sayın Başbakan siyasi ahlak bunun neresinde? Böyle mi yönetmeye çalışıyorsunuz Türkiye'yi? İktidar anlayışınız bu mudur" ifadelerini kullandı.
Toplumun ayağa kalktığını belirten Gök, "'Tecavüz meşrulaştırılamaz' anlayışı çerçevesinde sokaklara dökülense OHAL var denilsin gösteri yapılmasına izin verilmiyor. Tecavüzcüleri yakalamak gereken polis, tecavüze karşı çıkan anlayışı kaba saba otobüslere dolduruyor, Emniyet'e götürüyor. Hani OHAL devlete karşı ilan edilmişti? Böyle bir önerge Türkiye'yi sallamıştır. Türkiye'nin ahlaklı bireyleri iktidarın bu dayatmasına karşı bir direnme hakkını kullanıyorlar. İktidar eline bomba almıştır" şeklinde konuştu.
Gök, iktidarın verdiği önergenin af niteliğinde olduğunu söyleyerek, "Af niteliğindeki bir önergenin oylanması ve kabulü Anayasamızın 87. ve İçtüzüğümüzün 97. maddesine göre üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile mümkündür. 330 kişinin oyu gerekmektedir. Meclis'te yapılan oylamada bu sayı bulunamadığından bu madde reddedilmiş bir önergedir. Bu önergenin reddedildiği çok açıktır. Anayasa'nın 82. maddesi ve iç tüzük 97. maddesi açıktır ve 330 rakamı aranmamıştır" dedi.
Gök, iktidar partisini uyararak, "Reddedildiği çok açık önergenin hukuken varlık kazanmadığı ortadayken, Salı günü yapılacak birleşimde bu madde reddedildiği için iktidar partisini yasayı geri çekmekten başka alternatifi yoktur. Yasanın tümünün oylamasına geçilirse, biz bunu derhal şekil yönünden Anayasa Mahkemesi'ne götürürüz. Anayasa Mahkemesi 1984 yılında Belediye Kanunu'na geçen bir maddeyi af niteliğinde gördü ve o maddede beşte üç çoğunluğu aranmadığından dolayı geçmiş plan bütün maddeleri iptal etti. İktidar partisi tercih yapacak; bu örneklerden yola çıkarak, varacakları sonuç; 'Biz bu teklifi değiştiriyoruz' olamaz. Çünkü son konuşmalar yapılmıştı. Maddelerin tümünün oylamasına gelmiştir. Son konuşmalar yapıldığı için hukuki işlemler tamamlanmış, tam bir maddenin önergesinin reddedildiği ortadadır. iktidar partisinin bu yasanın tümünü geri çekmekten başka alternatifi yoktur" dedi.