Güncelleme Tarihi:
CHP’YE MHP DE KATILDI
2014 Bütçe Yasa Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine yarın başlanıyor. İktidarın 10 gün içinde tamamlamayı planladığı görüşmeler, bu kez zorlu geçecek. CHP, Sayıştay’ın denetim raporlarının Meclis’ten kaçırıldığı, gönderilen 10 sayfalık raporların da gerçek denetim sonuçlarını yansıtmadığı iddiasıyla bütçeyi engelleme kararı aldı. Her yıl muhalefetin de imzası ile hazırlanan bütçe takvimini, bu kez iktidar tek başına gündeme getirdi. CHP, görüşülen her bakanlık ve her kurum için önerge verme hakkını kullanma kararı aldı.
ON KOLİ ÖNERGE
Bu durum, her biri için 500 kelimeden oluşan gerekçelerle yaklaşık “on koli” engelleme önergesi hazırlanmasına neden oldu. Bu önergeler işleme konulursa, her gün bütçe görüşmesi, 6 saat uzayacak. Muhalefet bununla da kalmayacak, her gün grup önerilerini gündeme getirecek. Bu da daha fazla zaman kaybına neden olacak. CHP, iktidar milletvekillerinin içerde olmadığı bütçe oylamalarında da bakanlık bütçelerini reddettirme planı da yapıyor. CHP’nin bu planına, Bütçe Tasarısına BDP’nin yazdığı muhalefet gerekçesinde ülkenin Doğu ve Güneydoğu bölgesinden Kürdistan olarak söz edilmesine tepki gösteren MHP’nin tavrı da eklenince, görüşmeler her tartışmalı, hem de sıkıntılı geçecek.
AK PARTİ’DEN KARŞI TAKTİK
AK Parti Grup Yönetimi iki kez toplanarak, alınacak önlemleri görüştü. İktidar Partisi, “engellemeyi engellemeye yönelik” taktik geliştirdi. CHP önergelerinin işleme konulmaması için “usul tartışması” açılacak. İktidar, oy çokluğunu kullanarak, önergelerin her bakanlık bütçesinde değil, bütçenin tümü üzerine son iki gün yapılan madde görüşmelerinde verilmesi için karar aldıracak. Böylece “tıkama önergelerinin” işleme konulmasını önleyecek. AK Parti, bütçeler üzerine bir saat olan konuşma sürelerini 20 dakikaya indirmeyi, bir günde iki bakanlık bütçesi yerine 5 bakanlık bütçesinin görüşülerek sürenin sınırlandırılmasını da tartışıyor. Parti, bütçenin reddedilme riskine karşı, tüm milletvekillerinin tam kadro TBMM’de olması için uyarıda bulundu.
LİDERLER KÜRSÜDE
Yarın başlayacak 2014 Bütçe Yasa Tasarısı görüşmelerinde kürsüye ilk gün liderler çıkacak. Hükümet adına sunumu ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yapacak. Siyasi tartışmaların yapılacağı ilk gün, bütçe görüşmelerinin genel havasını da verecek. Bütçe görüşmeleri normal takvime göre 20 Aralık tarihine kadar sürecek. Aralık ayının son haftası TBMM’nin tatile sokulması planlanıyor. Bütçe takviminin uzaması durumunda, tatil yapma olanağı da kalmayacak.
11 GÜNLÜK MARATON YARIN BAŞLIYOR
Genel Kurul, yarın saat 14.00'te TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı ile ilgili sunuşunun ardından AK Parti, CHP, MHP ve BDP grupları adına birer saat süreyle konuşmalar yapılacak.
AK Parti Grubu'ndan Karaman Milletvekili Lütfi Elvan ile Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile BDP Grubu'ndan Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın ardından Hükümet adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söz alacak.
Bütçe görüşmelerinde yarın şahıslar adına biri lehte, biri de aleyhte olmak üzere iki milletvekili 10'ar dakika süreyle görüşlerini dile getirecek.
2014 yılı bütçe görüşmeleri, 20 Aralık'ta sona erecek.
MECLİS'E ZİYARETÇİ ALINMAYACAK
Bütçe görüşmelerinin yapılacağı 10-20 Aralık tarihleri arasında Meclis'e ziyaretçi alınmayacak.
TBMM İdare Amirliği, konuyla ilgili olarak milletvekillerine duyuru yaptı.
Duyuruda, TBMM Genel Kurulu'nun, 4 Aralık tarihli 25. birleşiminde alınan karar gereğince, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarılarını görüşmek üzere, 10-20 Aralık tarihleri arasında, resmi tatil günleri dahil her gün saat 11.00'den günlük programın tamamlanmasına kadar çalışmalarına devam edeceği bildirildi. 10 Aralık Salı günü ile 20 Aralık Cuma günkü görüşmelerin ise saat 14.00'te başlayacağı belirtildi.
Bütçe görüşmeleri süresince, milletvekillerinin Genel Kurul çalışmalarına daha etkin olarak katılabilmeleri için TBMM'ye, görevliler hariç, geçici ve daimi giriş kart sahipleri ile ziyaretçi alınmayacağı ifade edildi.