Güncelleme Tarihi:
Onur Öymen, Türkiye’nin Irak politikası ve Barzani’nin açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Barzani’nin Talabani’nin saldırısına uğradığı zaman Türkiye’nin kurtardığını hatırlatan Öymen, Talabani ile Barzani arasında ateşkes sağlanmasında Türkiye’nin önemli rol oynadığını anımsattı.
Türkiye’nin Kürt lider ve Türkmenlerle yakın işbirliği içinde etkili bir istikrar çabaları sürerken ABD’nin bu süreci kesip, Washington’a taşıdığını ve orda Türkiye’yi ve Türkmenleri dışlayarak sadece Kürtlerle işbirliği yaptığını ifade eden Öymen, o dönemde Kürtlerle bir Washington anlaşması imzaladığının da bilindiğini kaydetti. Öymen, “Nedir bu Washington anlaşması? Kürtlere ne vaat etmiştir Amerika? Barzani o anlaşmaya mı dayanarak üst perdeden konuşuyor. Yani bu cesareti nerden alıyor?” dedi.
ABD Başkanı Bush’un Başbakan Tayyip Erdoğan’a randevu vermediğini ancak geçen yıl, Barzani’yi üstelik askeri üniformasıyla kabul ettiğini anlatan Öymen, şunları söyledi:
“Biz o zaman dedik ki, ‘Bir devlette bir ordu olur, üç ordu olmaz. Bunlar bir yana Irak’ta bir Irak ordusu var, bir Barzani ordusu var, bir Talabani ordusu var. Böyle 3 ordulu devlet olur mu? Bunları silahsızlandırmadı Amerika. Bugün karşılaştığımız sıkıntılar buradan kaynaklanıyor.
Yakın zamana kadar Türkiye’ye karşı, ilişkileri alttan alan, ‘Amerika’nın gidici olduğunu biliyoruz, Türkiye kalıcıdır. Onlarla iyi ilişkiler kuracağız’ diyen Barzani ve adamları şimdi kalkmışlar Türkiye’yi tehdit ediyor. Türkiye’ye karşı çarpışırmışlar. Türk ordusu, NATO’nun ikinci büyük ordusudur. Şakaya alınacak bir güç değildir Türk ordusu.”
Öymen, Neçirvan Barzani’nin Türkiye’nin “Türklerle Kürtlerin arasını açtığı” yolundaki söylemlerine de sert çıktı. Türkiye’de yaşayan Kürtlerin asli unsur olduğunun altını çizen Öymen, “Biz Kürtleri seviyoruz, terörden nefret ediyoruz” dedi.
Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin Türkiye’nin muhatabı olmayacağının altını çizen Öymen, şunları söyledi:
“Bir tek Kürdü Türkiye’ye iade etmeyiz demek ne demek oluyor? Şuç da işlese cinayet de işlese bu bizim adamımızdır demek bu. Bir dediği bir dediklerini tutmuyor. Ama belli ki güvenilir bir muhatap olamaz Türkiye için. Türkiye’nin muhatabı Irak devleti. Irak devletinin Kuzey Irak’ta otoritesi yok, gücü yok.
Türkiye’nin yanlışı Irak devletinden medet ummak. Irak devletinin gücü olsa Bağdat’ı koruyacak. Askeri gücü yok, sınırda bir tane askeri yok. Biz hala bunun farkında değiliz. Şimdi esas yapılması gereken şey, Irak’ta devlet bütünlüğünü sağlamaktır. Irak’ta bir ulus devlet oluşturmak lazım. Ama Irak’ta bölünme yanlısı sesler artıyor. Bütün bunları bir arada düşünmek lazım. Bizim sadece teröre karşı değil, Irak’a ve bölgeye odaklı bir politika geliştirmemiz lazım. Şimdi neticede Türkiye bu aşiret liderlerini muhatap almayacak. Doğrusu budur. Askerler bunu söylediği zaman o zaman Abdullah Gül ne dedi? ‘Asker sussun, asker silahı ile konuşur biz düşmanımızla bile konuşuruz’. Şimdi ne diyor Cumhurbaşkanı olarak, ‘Barzani bizim muhatabımız olamaz’ diyor. Hani düşmanınla da konuşuyordun. Ne değişti diye sormak lazım. İnşallah Türk Silahlı Kuvvetlerinin elini kolunu bağlamaz hükümet."