CHP'den Bakan Akdağ'a kene sorusu

Güncelleme Tarihi:

CHPden Bakan Akdağa kene sorusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2008 11:23

CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle ölen vatandaşların tüm sorumluluğunun hükümete ait olduğunu ifade ederek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın basını suçlayarak sorumluluktan kurtulmaya çalıştığını kaydetti. Arslan, Bakan Akdağ’a, “Kene artışı ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını engellemeye yönelik hükümet olarak çaresiz kaldığınızı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Haberin Devamı

CHP’li Arslan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, KKKA hastalığına karşı Sağlık Bakanlığı’nın “acz içinde” olduğunu ifade etti. Bakan Akdağ’ı basını suçlayarak sorumluluktan kaçmakla suçlayan Arslan şunları kaydetti:

“Basına yaptığınız açıklamada; keneyle bulaşan hastalıklar nedeniyle birçok ülkede insanların öldüğünü ancak hiçbir ülkenin gazetelerinde hastalık nedeniyle ölenlerin haberinin yapılmadığını, çünkü bunun halk sağlığı açısından bir yararının olmadığını ifade ettiniz. Aynı açıklamada, son günlerde kene vakalarına şehir merkezlerinde de rastlanmasına rağmen; yapılan bu haberlerin şehirde yaşayan insanların tedirgin olmasına neden olacağını belirttiniz.”

Bakan Akdağ’a, “Konuşmanızda belirttiğiniz ülkeler hangileridir? Bu ülkelerde kene ısırması nedeniyle ölen kişi sayısı nedir?” diye soran Arslan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Türkiye’de son 5 yılda kene ısırması nedeniyle tedavi olan ve yaşamını kaybeden kaç yurttaşımız olmuştur?

-Halk sağlığını koruma sorumluluğu olan Bakanlığınızın, ‘pantolon paçalarını çorabınızın içine sokun’ uyarısını yeterli buluyor musunuz? Bu ifade dışında, Bakanlığınız, halkımızı kenelere karşı koruma konusunda nasıl bir bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyeti yapmıştır?

-Sağlık Bakanı olarak kene ısırmasına bağlı olarak ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda kamuoyunu ve vatandaşlarımızı aydınlattığınızı düşünüyor musunuz?

-2006 yılında kuş gribi hastalığı nedeniyle hükümetiniz tarafından bilinçsizce yapılan tavuk itlafının, kenelerin son yıllardaki artışında etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

-Kene artışı ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını engellemeye yönelik hükümet olarak çaresiz kaldığınızı düşünüyor musunuz?

-Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı aşı geliştirmek için Bakanlığınız bütçesinde bir kaynak ayrılmış mıdır?

-Yıllardır devam eden bu hastalığa karşı Bakanlığınızın aşı geliştirememiş olması, hükümetinizin aşı konusunda dışa bağımlı politikasının bir sonucu ve bu politikanızın iflası anlamına mı gelmektedir?”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!