Güncelleme Tarihi:
CHP Çanakkale Milletvekili İsmail Özay ve arkadaşları tarafından verilen önergede, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğundan bugüne kadar demokratikleşme çabalarını inançla sürdürdüğü ancak 82 yıllık bu süreçte demokratik gelişimi engelleyen birçok siyasi ve toplumsal engelle karşılaşıldığı ve bu engellerin başında da askeri müdahalelerin geldiği bildirildi.
Meclis araştırma önergesinde, 1960’da yapılan darbe iyi değerlendirilemediği için 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerinin yapıldığı belirtilerek, bu müdahaleler de iyi irdelenmediği için Türkiye’de kısa süre önce de 28 Şubat sürecinin yaşandığı vurgulandı.
Türkiye’de demokratik süreci derinden etkileyen en büyük müdahalenin 12 Eylül 1980’de yaşandığı vurgulanan önergede, "12 Eylül darbesinin siyasi ürünleri, aradan 25 yıl geçmesine rağmen toplumda açıkça hissedilmekte. 12 Eylül darbesi Meclis’e karşı yapıldı. TBMM kapatıldı, üyeleri hapse atıldı. Bu dönem görev yapan milletvekillerinin tarihi görevi, darbelerle iki kez kapatılan TBMM’nin şahsiyetini korumak, bir kez daha böyle bir saldırıya uğramaması için alınması gereken önlemleri araştırmaktır. Bizlerin bu görevi, edilen yeminin de bir gereğidir" denildi.
Önergede, çağdaş devletlerin, geleceğe yönelik sağlam adımlar atabilmek için geçmişlerini sorguladıkları, hesaplaştıkları belirtilerek, Türkiye’nin de çağdaşlaşmada hızla ilerleyen bir toplum olarak, geçmişte çeşitli nedenlerle yaşadığı önemli dönüşümleri sorgulaması, varsa hatalarını düzeltmesi ve bir daha bu olumsuzlukları yaşamamak için önlemler alması gerektiği bildirildi.
Önergede, 12 Eylül 1980 askeri müdahelesinin sebep ve sonuçlarının araştırılması amacıyla Meclis araştırma araçılması istenirken, bu araştırmanın temel amacının, "kurumları karşısına almadan, bireysel suçlamalardan uzak, olayları ve sorunları irdeleyerek geleceğe ışık tut" olduğu vurgulandı.