CHP'de yeni MYK

Güncelleme Tarihi:

CHPde yeni MYK
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2011 12:56

CHP MYK yenilendi. Yeni MYK'da 15 genel başkan yardımcısı ve bir genel sekreter var. Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in yerine Nihat Matkap getirildi. Bihlun Tamayligil genel sekreterlik görevini korudu.

Haberin Devamı

CHP’nin yeni MYK’sı ilginç unsurlar içeriyor.

 

Parti kulislerinde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun hazırladığı bu yeni MYK konusundaki ilk yorum; “yeni CHP’de eskiye dönüş sinyali” oldu.

 

Bu yorumun nedeni, Kılıçdaroğlu’nun parti yönetimine getirdiği kimi isimlerin “daha ulusalcı duruşları” ile tanınmamaları.

/images/100/0x0/55ea0f7ff018fbb8f868a8bb
 

 En büyük sürpriz, partinin ikinci adamı konumundaki Gürsel Tekin’in Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığından alınıp, MYK’da görece daha pasif bir görev olan Propagandadan Sorumlu Genel Başkan yapılması.

 

Haberin Devamı

Yeni yönetimde, eski Genel Başkan Deniz Baykal’a yakın duran isimlerin yer alması da ikinci dikkat çekici unsur.

 

Örneğin;

Parti kulislerinde bu sabaha kadar, Baykal’a yakın bilinen Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil’in görevden alınacağı, yerine Nihat Matkap’ın getirileceği konuşuluyordu. Ancak Tamaylıgil yerini korudu. Buna ek olarak parti yönetimine, milletvekili aday listesini bizzat Baykal’ın hazırladığı Antalya’dan bir milletvekili Atila Emek de dahil edildi.

 

Diğer yandan yine yeni yönetimde yer verilen Gökhan Günaydın ise eski Genel Sekreter Önder Sav’a yakın duran daha “ulusalcı” kesimden görülüyor parti içinde.

 

Kadından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı yapılarak MYK’ya dahil edilen Birgül Ayman Güler de parti kulislerinde “ulusalcı” olarak anılıyor.

 

Gençlik kollarından sorumlu Zeki Gündüz ise 3 Kasım’da Kılıçdaroğlu ile dönemin Genel Sekreteri Önder Sav arasındaki çatışmada, Kılıçdaroğlu’nun “yanında ilk yer alan isimlerden” olarak tanınıyor. Gündüz’ün Genel Başkan Yardımcısı yapılması, Genel Başkan’ın, kendisine yakın duran bir kişiyi, önem verdiği gençlik örgütlenmesinin başına getirmek olarak yorumlanıyor.

 

Haberin Devamı

SÜHEYL BATUM VE UMUT ORAN LİSTE DIŞI

 

Yeni yönetimde dikkat çeken bir başka unsur ise “Yeni CHP” olarak lanse edilen parti oluşumunda öne çıkan iki ismin, Umut Oran ve Süheyl Batum’un bu kez MYK’ya alınmamış olmaları.

 

Bursa’da seçim döneminde “Ben altı oku savunmak zorunda değilim” açıklaması yaptığı iddia edilen ve bu nedenle örgütün büyük tepkisini çekip, sözlerini yalanlayan Sena Kaleli’nin de MYK dışında bırakılması, Kılıçdaroğlu’nun örgüte mesajı olarak yorumlandı.

 

Kılıçdaroğlu, CHP’nin dış ilişkilerini emanet ettiği Genel Başkan Yardımcısı'nda da değişikliğe gitti. İkisi de emekli Büyükelçi olan Osman Korutürk’ün yerine Faruk Loğoğlu’nu getirdi. Parti kulislerinde Loğoğlu’nun bu yeni göreve atanması, özellikle son dönemde Kılıçdaroğlu’nun yapacağı Somali ziyareti konusunda oynadığı etkin rol almasına bağlanıyor.

 

Haberin Devamı

İSMİ GEÇİP DE MYK’YA GİREMEYENLER

 

Parti yönetimine girenler kadar, giremeyenler de sürpriz oldu CHP’de.

 

Ercan Karakaş’ın yönetime gireceğine hemen herkes “kesin” gözüyle bakıyordu. Yine benzer şekilde, Gülseren Onanç’ın da yeni MYK’da kendisine yer bulacağına ilişkin bir beklenti vardı. Ancak Kılıçdaroğlu, ne Karakaş’ı, ne de Onanç’ı MYK’ya almadı.

 

VE YERİNDE KALANLAR

 

CHP’nin yeni yönetiminde yerinde kalan en ilginç isim Sezgin Tanrıkulu. MYK’da Tanrıkulu’na, özellikle de insan hakları gibi hassas bir sorumluluk vermesi, Kılıçdaroğlu’nun partiye yaptığı “ulusalcı makyajı” dengelemek olarak yorumlandı parti kulislerinde.

 

Faik Öztrak’ın ise yerinin değişmemesi zaten bekleniyordu.

 

Haberin Devamı

Eski DSP’li Emrehan Halıcı da yerini korudu MYK’da. Son dönemde Halıcı bazı gazeteciler tarafından CHP’yi zarara uğratmakla sert şekilde eleştirilmişti. Ancak Kılıçdaroğlu Halıcı’yı yerinde tutarak, hem güvenini ifade etmiş, hem de Rahşan Ecevit’in hem yeni CHP’nin, hem de bizzat kendisinin yanında durmasına verdiği önemi göstermiş oldu

 

Kısacası;

CHP’de, yeni MYK konusundaki ilk yorumlar şu üç ana unsurda toplanıyor...

Genel Başkan, CHP’ye “ulusalcı” bir makyaj yaptı.

Yönetimde, yüksek profilli, çok öne çıkan isimlere yer verilmedi. Gürsel Tekin’in ise yeri değiştirildi.

CHP, yapmayı planladığı tüzük kurultayı öncesinde, “içe döndü”.

ÜYE SAYISI 16'YA DÜŞÜRÜLDÜ

Haberin Devamı

Yeni MYK'da 5 isim yerini korudu, 9 yeni isim MYK'ya girdi. Yeni MYK'da üye sayısı ise 17'den 16'ya düşürüldü.

Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan Toprak, Sencer Ayata, Gürsel Tekin, Faik Öztrak MYK'da yerini koruyan isimler oldu.

Nihat Matkap, Yakup Akkaya, Atilla Emek ve Gökhan Günaydın MYK'ya yeni giren isimlerden bazıları...

Yeni MYK'da 10 milletvekili yer aldı. MYK'da daha önce 3 olan kadın üye sayısı ise 4'e yükseldi. MYK'ya 9 yeni isim girdi.

Nihat Matkap, Atilla Emek, Gökhan Günaydın, Yakup Akaya, Faruk Loğoğlu, Birgül Ayman Güler, M. Zeki Gündüz, Perihan Sarı, Ayten Kayalıoğlu MYK'ya giren yeni isimler olurken Hurşit Güneş, Süheyl Batum, Volkan Canalioğlu, Umut Oran, İzzet Çetin, Osman Korutürk, Gülsün Bilgehan, Engin Altay, Alaattin Yüksel, Sena Kaleli MYK dışında kaldı.

CHP’nin yeni MYK listesi şöyle:

Nihat Matkap: Örgütlenme Ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Erdoğan Toprak: İdari Ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Atilla Emek: Seçim Ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Gürsel Tekin: Tanıtım, Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Gökhan Günaydın: Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Yakup Akkaya: İşçi Memur Sendikaları, Emekliler Ve Emek Bürolarıyla Sendikaları, Meslek İşveren Kuruluşları Ve Diğer Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Faruk Loğoğlu: Dış İlişkiler Ve Yurtdışı Örgütlenmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı (Daha önce bu görevi Osman Korutürk yapıyordu)
Birgül Ayman Güler: Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
M. Zeki Gündüz: Gençlik Örgütlenmesi ve Gençlik Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Faik Öztrak: Ekonomik Ve Mali Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Ayten Kayalıoğlu: Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Sencer Ayata: Ar-Ge; Bykp'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Perihan Sarı: Partiiçi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Mehmet Emrehan Halıcı: Bilgi Ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Sezgin Tanrıkulu: İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Bihlun Tamaylıgil: Genel Sekreter

MYK'DA YER ALMAYAN YÜKSEL: AYRILMAK İSTEDİĞİMİ SÖYLEMİŞTİM

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!