Güncelleme Tarihi:
Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikteki konuşmasına, “Hepiniz yeni evinize hoşgeldiniz” diyerek başladı.
Genel Başkan seçilmesinin ardından “toplumun her kesimini kucaklama” sözü verdiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
“Halkın iktidarında kimseyi ötekileştirmeyeceğiz, her kesimi dinleyeceğiz. Engelliler sorunlarını biliyor. 'Hak verilmez alınır', engelliler hakkını aldı ama bu yeterli değil. Engellilerin bir çok sorunu var. Özellikle kent yaşamları engelliler için yaşanılır değil. Kentli olmak, sinemaya, tiyatroya gitmek, caddelerde özgürce gezmektir. Kentli olmak hayatın bir parçasıdır. Ama biz engelli yurttaşlarımızı eve kapatarak kentli olduğumuzu sanıyoruz. Onlar lütuf beklemiyor. Onlar sosyal hukuk devletinin hayata geçirilmesini istiyor.”
Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal hukuk devleti olduğuna ilişkin anayasa hükmünün değiştirilemez maddeler arasında yer aldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, “Elbette, laiklik, demokrasi önemli ama sosyal devlette önemli. Ne yazık ki Türkiye'nin sosyal hukuk devleti özelliği yeterince uygulanmıyor. Engellilerin haklarının verilmediği bir devlet, sosyal hukuk devleti değildir” ifadelerini kullandı.
Engellilerden hak arama mücadelelerini sürdürmelerini isteyen Kılıçdaroğlu, kendilerinin de CHP olarak her zaman bu hak arama talebinin arkasında olacaklarını bildirdi.
Sözlerine başlarken, “Yeni evinize hoşgeldiniz” dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “CHP sizin yeni eviniz olacak, sizin sorunlarınızın tartışıldığı, sizin sözcülerinizin olduğu bir yer olacak. Sorunlarınızın çözümü sizlerin elinde” dedi.
Türkiye'de hala engellilere yönelik bir veri tabanının oluşturulmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, yasaya göre işletmelerin belirli sayıda engelli çalıştırma zorunluluğu bulunduğu, ancak bunun da uygulanmadığını savundu.
Engellilerin istismar edildiğini ileri sürülen Kılıçdaroğlu, “Yeni evinizde her türlü istismarcılığı önleyerek yola çıkacağız. Sesiniz burada daha gür çıkacak” dedi.
Eski başbakanlardan Bülent Ecevit döneminde Ekonomik Sosyal Konsey kurulduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları durumunda bu konseyde engelli temsilcisi olacağı sözünü verdi.
Bir gün herkesin engelli olabileceğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, “Engellinin onurunu koruyarak, onun sosyal devletin koruması altında olmasını sağlamak her siyasi partinin ortak paydası olmak zorundadır” dedi.
“ENGELLERİ AŞIP GELDİNİZ”
CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin de Hükümetin, düzenledikleri etkinliğe “ambargo” uygulamaya çalıştığını ileri sürdü.
Günler öncesinden düzenleyecekleri programın belli olduğunu, engelli ve sakatlar konfederasyonu üyelerinin bu programa davet edildiğini hatırlatan Çetin, “Ancak her ne hikmetse bugün Başbakan'ın engelli konfederasyonlarına yemek vermek aklına geldi. Ama siz engelleri aşarak buraya geldiniz” dedi.
Çetin, Türkiye'deki engelli nüfusunun ve durumlarının acil olarak tespit edilmesi gerektiğini belirterek, “CHP olarak iktidarlarında engellilerin sorunlarını çözeceklerini, engelsiz bir Türkiye oluşturacaklarını” söyledi.
CHP ENGELLİ KİTLESİYLE İLK KEZ BULUŞUYOR
Engelliler Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan İçli de CHP'nin bu düzeyde ve kapsamda engelli kitlesi ile ilk kez buluştuğunun altını çizerek, “CHP engellilere yönelik kapsamlı bir politika oluşturmaya ilk kez girişiyor, bunun için de çok doğru bir yol izliyor” dedi.
CHP Genel Başkanı ve yöneticilerinin engellilerin sorunlarını dinlemesinin çok önemli olduğunu belirten İçli, şöyle konuştu:
“Hiç kuşku yok ki CHP, buradan aldığı duyguları ve düşünceleri kendi programı ile bütünleştirecek, sentezleyecektir. Daha sonra engellilerin içerisinde örgütlenerek, karşılıklı ve sürekli etkileşim mekanizmasını kuracaktır. Üstelik CHP programının omurgasını oluşturan 'altı ok' ilkeleri bu büyük çabayı kolaylaştıracak ve başarıya ulaştıracak sağlam bir temel oluşturmaktadır.”
Engellilerin taleplerini de dile getiren İçli, öncelikli olarak sosyal hizmet, sosyal yardım ve engellileri kapsayan tek bir icraatçı bakanlığın kurulması ve bu alanlardaki mevzuatın birleştirilmesini istediklerini söyledi.
İçli, engellilere siyasette daha fazla yer verilmesi taleplerini de iletti.
“ENGELLİYE YA İŞ, YA MAAŞ”
Salondaki “Engelliye ya iş, ya maaş” yazılı afişe de dikkati çeken İçli, kendilerinin de yıllar önce Şanlıurfa'da “Engelliye ya iş ya tazminat” sloganıyla yola çıktıklarını hatırlattı.
İçli, “Bizim sloganımızla CHP'nin sloganı aynı şey. Bütün gelişmiş ülkelerde engelliler için çalışsınlar çalışmasınlar, bir sakatlık ödeneği ödenmektedir. Demek ki bu önemli gerçeği kavramış ve bugün bu şekilde formüle etmiştir, aynen katılıyoruz ve arkanızdayız” diye konuştu.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi'nin katılamadığı etkinlikte Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Boyraz bulundu.
Boyraz, konuşmasında CHP'nin izlediği yeni siyaset anlayışının kendilerini umutlandırdığını söyledi.
Oluşturulacak politikalarda engellilerin toplum yaşamına etkin olarak katılmasının sağlanması gerektiğini dile getiren Boyraz, engelli temsilcilerinin yer aldığı uzmanlık komitelerinin oluşturulmasını istediklerini bildirdi.
Engellilerin toplumsal yaşamda istedikleri noktaya ulaşamadıklarını savunan Boyraz, “Bugünkü sistem engelliyi evine hapseden, onu başkasına mahkum eden bir sistem ve mutlaka değiştirilmeli” dedi.
Kılıçdaroğlu, salondan ayrılışı sırasında ise etkinliğe katılan engellilerle bir süre sohbet etti, fotoğraf çektirdi. Engellilerden bazıları Kılıçdaroğlu'na iş ve sağlık konusundaki taleplerini iletti. Kılıçdaroğlu, taleplerle ilgileneceğini bildirdi.
Etkinliğe CHP Genel Başkan Yardımcıları, çeşitli engelli dernekleri üyeleri katıldı.