Güncelleme Tarihi:
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Selin Sayek Böke'nin “İktidara ve Saray’ın yedek lastiğine sesleniyoruz. Türkiye’nin demokrasi sorunu var, rejim sorunu yok. Vatandaşın hukuk ve ekonomik sorunu var rejim sorunu var. Bırakın başkanlığı, lafı bile Türkiye’yi eritiyor” sözlerine MHP'nin tepkisi de sert oldu. TBMM’de düzenlediği basın toplantısında MHP’nin başkanlık sistemine destek vereceği iddialarına cevap veren MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP lideri Bahçeli’nin grup toplantısında yaptığı konuşmayı anımsatarak, şöyle konuştu:
"Genel Başkanımız ’başkanlık sistemini destekliyoruz’ demedi. MHP’nin parlamenter sistemin devam ettirilmesinden ve güçlendirilmesinden yana olduğunu vurguladı. Sayın Genel Başkanımızın grup toplantısındaki söylemleri, ayan beyan ortadayken okuduğunu ve duyduğunu anlamayan PKK’nın hamisi ve CHP’nin Sözcüsü Selin Sayek Böke isimli şahıs, Sayın Genel Başkanımıza, partimize, kin ve nefret dolu hakaretlerde bulunmuştur. Önce seviyesiz ve hakaretamiz bu sözleri kendisine aynen iade ediyoruz. Okuduğunu ve dinlediğini anlamayan anlayışı kıt ve kaba bu şahsiyet öncelikle Sayın Genel Başkanımızın açıklamalarını iyi okumalı, düşünmeli ve anlamaya çalışmalıdır. Selin Sayek Böke bu açıklamalarıyla 15 Temmuz sonrası Türkiye’de oluşan atmosferi idrak edemediğini göstermektedir. Selin Sayek Böke bu atmosferi bozmak için birilerinden talimat mı almıştır? Yoksa PKK’nın, HDP’nin ve ABD’nin truva atı mıdır?"
"PKK'NIN DON LASTİĞİ..."
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman da yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:
"Diğer bir siyaset kuklası CHP’li Selin Sayek Böke, Sayın Genel Başkanımıza ve partimize izansızca laf atmaktadır. Kendileri PKK’nın 'don lastiği' oldukları için dünyayı öyle algılamaları ve partimize lastik yakıştırması yapmaları tamamıyla bilinçaltlarının dışa vurumudur.
CHP, MHP’nin siyasetini sorgulayacağına 'ailece HDP’ye oy verdik' diyen dönemin Genel Başkan Yardımcısını sorgulamalıdır. Bebek katilinin posteri altında yürüyüşe katılan milletvekilini ve şu anda kelle koltukta PKK ile mücadele eden polisimize ve askerimize suç duyurusunda bulunan bir diğer Genel Başkan Yardımcısını sorgulamalıdır.
'ARJANTİNLİ SERSERİ GUEVERA'
Milliyetçi Hareket Partisi; Türkiye ve Türk milleti için vardır. Biz sorumlu ve millî muhalefetimizi yine yapacağız; ama siyasi mücadelenin ahlaki ve vicdani dengeden mahrum olmasına izin vermeyeceğiz. Bu devlet bizimdir. Bu millet biziz. CHP’liler ya PKK leşlerine ağıtlar yakar ya da Che tişörtleriyle Meclis’te gösteri yapmaya kalkışır. Milliyetçilik, Bolivya dağlarında öldürülen Arjantinli maceracı serseri Guevera için zırlayıp da sıra Kazak kahramanı Osman Batur’a gelince susmak hiç değildir. CHP zihniyeti bunu anlayamaz."
CHP: MHP, HÜKÜMETE DESTEK OLACAK MI?
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, başkanlık sistemi tartışmaları kapandı derken, MHP'nin açıklamasıyla yeniden alevlendiğini, bu açıklamalara AK Parti'nin can simidi gibi atladığını öne sürdü.
"Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılar unutuldu, varsa yoksa başkanlık, varsa yoksa Recep Tayyip Erdoğan'ın hayali" görüşünü savunan Gök, Türkiye'nin böyle bir tartışmayı hak etmediğini söyledi.
Levent Gök, "MHP'nin yaptığı bu hamleyle başkanlık tartışmaları, terörün, dış politikanın, ekonomideki çöküntünün önüne geçmeye başladı. Bu kabul edilemez. İnsanlarımız yoksulluk, yolsuzlukla mücadele ederken Türkiye'yi başkanlık tartışmaların içine sokmak, Türkiye'ye yapılabilecek en büyük ihanettir. Bütün partilerin uzlaşma kültürü içinde darbenin yarattığı atmosferi bertaraf etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin ayrışmaya değil, buluşmaya ihtiyacı var." diye konuştu.
Yargı bağımsızlığıyla ilgili yapılan çalışmaya da işaret eden Gök, "Neden bu çalışma unutuldu Bu çalışmayı yürütmüyor muyduk, yargı, hakim, savcıların bağımsızlığı Erdoğan'ın başkanlık hayalinden önemsiz bir konu mu " sorusunu yöneltti.
"MHP NET OLMALI"
Gök, Türkiye'nin derin yapısal sorunları karşısında, CHP'nin başkanlık konusundaki görüşünün net olduğunu belirterek, Türkiye'nin 200 yıldan bu yana süren parlamenter demokrasi ile yönetilmesini, demokratik parlamenter sistemin güçlendirilmesini savunduklarını vurguladı.
Gök, şöyle devam etti:
"MHP'nin başlattığı tartışmada, kendi iç dünyasında da fikir beraberliği sağlayamadığını görüyoruz. Sayın Bahçeli grup toplantısında, '330'un üzerine çıkarsa referanduma gidilir, 367'yi bulursanız zaten mesele yok' diyerek, 330'a nasıl varılacağı sorusunun cevabını vermedi. Bu tartışmayı başlatan MHP'nin, bu tartışmayı bitirmek gibi de yükümlülüğü vardır. MHP, AKP'ye can simidi gibi sunduğu başkanlık hayali çerçevesinde böyle bir teklif Meclis'e geldiğinde, AKP'nin 330 sayısı olmadığına göre 330'u tamamlayacak mı tamamlamayacak mı sorusunu net şekilde kamuoyuyla paylaşması gerekir.”
"330 İÇİN DESTEK VERECEK MİSİNİZ?"
MHP'nin ikircikli değil net olması gerektiğini vurgulayan Gök, sözlerini şöyle tamamladı:
"CHP olarak, böyle bir teklif gelirse kabul etmeceğimizi, reddedeceğimizi ifade ediyoruz. MHP ne yapacaktır? 330'a ulaşacak sayıda destek olacak mı olmayacak mı? Hiç konuyu başka yönlere çekmesinler sadece bu konuda netleşsinler. Kamuoyu o zaman onları daha doğru anlar, laflarının ne tarafa gittiği konusunda yorum yapmaz. MHP, 'Böyle bir teklif geldiğinde kesinlikle desteklemiyorum' diyor mu demiyor mu? Ya da '330'a tamamlıyorum' diyerek AKP'yi mi umutlandırıyor? MHP yönetimi, bu soruyu muallakta bırakırsa tartışmaların da odağı olur. MHP'nin bu konuda samimi, net açıklamalarını kamuoyuyla paylaşması gerekir. Sorunu başlatan MHP'dir, bitirmek istiyorlarsa da net duruşlarını söylemek suretiyle bu tartışmayı ülke gündeminden çıkarabilirler."