Güncelleme Tarihi:
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Celal Bayar Üniversitesi tarafından restore edilen Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi’nin açılış törenine katılmak için Manisa’ya geldi. Tarihi Sultan Camisi’nin bahçesinde düzenlenen açılış törenine Vali Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, Muzaffer Yurttaş, Uğur Aydemir, CHP Manisa Milletvekili Özel, CBÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Pakdemirli, rektör yardımcıları, daire müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Celal Bayar Üniversitesi tarafından restore edilip müze haline getirilen Hafsa Sultan Şifa Külliyesi’nin 20 yıl önce üniversiteye tahsis edildiğini, ancak külliyenin Rektör Prof.Dr. Mehmet Pakdemirli’nin zamanında hayat bulduğunu dile getirdi. Konuşmasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden sorumlu olduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Arınç, bazı vakıf gayrimenkullerinin kamu-kurum ve kuruluşlar ile üniversitelere tahsis edildiğini, tarihi yerlerle yeterince ilgilenilmediğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Arınç, "Geçmişte vakıf gayrimenkullerini kamu yararına derneklere tahsis ettiğimiz gibi kamu kurumlarına da tahsis etmişiz. Özellikle üniversiteler başta olmak üzere bazı kurumlara tahsis ettiğimiz bu gayrimenkulleri yerinde ve yeterince kullanmamışlar. Şu Mevlevihane içi boş bir mekan olarak yıllarca kaldı. Bizim dönemimizde bazı külliye ve hamamlar restore edildi. Üniversitelerden gelen taleplere, iyi kullanmadıkları için kılı kırk yararak karşılık verdim. Burası da 20-22 yıl önce tahsis edilmiş ama bunca yıl boyunca kullanılmamış" diye konuştu.
ARINÇ, "PERSONEL REJİMİ YAPILAMADI"
Kamuda personel rejiminin yapılamadığının altını çizen Arınç, "Bizim kamuda personel rejimi diye yapmak istediğimiz ama halen muvaffak olamadığımız bir durum var. Performansa dayalı bir kamu yöneticiliği ifadesine belki yabancı değilsiniz. Performans; başarı, gayret ve çalışma kavramlarını hatırlatıyor. Bir memur kendisini 657’nin sınırlarına hapsediyorsa ve oradan aldığı dokunulmazlıkla performans göstermeden çalışmaya gidiyorsa kamu ondan fayda göremez. Mesai saatleri önemlidir. Ama üzerinize aldığınız görevleri yerine getirmek için bu saatler yeterli olmayabilir. Zamanı iyi kullanacaksınız. İyi planlayacaksınız, iyi elemanlarla çalışacaksınız. Başka ek tedbirlerle performans kriterleri getirildi. Zannediyorum bu ilk uygulayan Sağlık Bakanlığı kendi teşkilatı içersinde performans kriterlerine göre maaşında veya ödeneklerinde artış gösteren bir kriter koydu. Bizim kendi hayatımızda da performansa çok dikkat etmemiz lazım" diye konuştu.
REKTÖRÜ ÖRNEK GÖSTERDİ
CBÜ Rektör Prof.Dr. Mehmet Pakdemirli’nin 2 yıllık görevi boyunca 6 fakülte açtığının ve bunun önemli bir başarı olduğunu belirten Arınç, bu başarının önümüzdeki yerel seçimlerde belediye başkan aday adaylarına örnek teşkil etmesi gerektiğini vurguladı. Arınç, "Abimin ayrılmasından sonra tam 3 rektörümüz geldi. Bu dönemlerde hiç fakülte açılmadı. Düşünün ki rektörümüz Mehmet Pakdemirli daha atanalı 2 yıl oldu, 2 yılda 6 fakülte açtı. 20 yılda beş fakülte, 2 yılda 6 fakülte. Yani 20 yılın rekorunu 2 yılda kıran bir rektörle karşı karşıyayız. Bunu her yerde herkesine gönülden alkışlaması gerekir. Bu performansın önümüzdeki seçimler içinde sadece bir kriter olmasını dilerim. Şimdiden belediye başkan adaylarına ve meclis üyelerine ne yapacaklarını hiçbir siyasi parti farkı gözetmeden sormamız gerekir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından CBÜ Rektörü Prof.Dr. Pakdemirli Başbakan Yardımcısı Arınç’a teşekkür plaketi verdi. Plaket törenin ardından Tasavvuf Musikisi sanatçısı Ahmet Özhan tarafından katılanlara yarım saatlik konser verildi. Konserden sonra CBÜ tarafından restore edilen Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Müzesi’nin açılış kurdelesi kesildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, içinde tarihi yazma eserlerin, balmumu heykellerin ve Manisa’nın tıp tarihini anlatan çeşitli tıbbi malzemelerin bulunduğu müzede incelemede bulundu.
PROTOKOL KRİZİ
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Müzesi açılışında protokol krizi yaşandı. Törenin geç başlamasına sitem eden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç törene katılmadan önce açıklama yaptı.
Özgür Özel, protokolde AK Partililere 85 sandalye ayrıldığını, ancak CHP’li yöneticilere yer ayrılmadığını açıkladı. Kendisine de protokolde kenarda bir yerde yer ayrıldığını öne süren Özel, durumu üniversitenin yetkililerine şikayet etti. Özel, "Biz üniversitenin her açılışına katılıyoruz. Bugün buradaki törene toplam 12 kişilik bir protokolle katılacağımızı bildirdik. Bugün buraya geldiğimizde karşılaştığımız manzara bizi üzdü. Ağacın ötesinde bize ayrılmış yeri içimize sindiririz. Milletvekilleri arasında bir ayrım olmamasına, sıra olacaksa alfabetik bir sıra olmasına rağmen bunu üniversitenin hatırına katlanırız. Ama AKP il başkanlığı adı altında 85 koltuğa sticker yapıştırıp, ana muhalefet partisinin il başkanına veya yöneticilerine tek bir koltuk bile ayırmadan ’sizler halka ayrılan yere oturacaksınız’ demeleri gerçekten çok düşündürücüdür. Halkın arasında oturmaktan gocunmayız. Ama kimse de ana muhalefet partisinin hakkını hukukunu zedeleyemez. Bu bir kurumsal kimlik tartışmasıdır. Üniversitenin yetkililerine durumu bildirdiğimde ’belediye de MHP için aynı kayırmayı yapıyor’ dediler. MHP Belediye için neyse Celal Bayar üniversite için de AKP öyle bir noktada. Bu son derece üzücü bir durum. Yine ötekileştirilmekten, üniversitenin buna alet olmasından üzüntü duyuyorum" dedi.
Özel’in açıklamasının ardından üniversite yetkilisiyle yaptığı tartışma dikkat çekti. CHP’li Özel’e ’buyurun Vali’nin yanına geçin’ çağrısını yapan yetkiliye Özel, "Ben oraya 30 Mart seçimlerinden sonra halkın isteğiyle oturacağım. Ancak halk oturtacak beni oraya" diyerek cevap verdi.