Güncelleme Tarihi:
CHP, 21 Mart'ın Nevruz Bayramı, 1 Mayıs'ın da İşçi Bayramı olarak kutlanarak, resmi tatil ilan edilmesi için kanun teklifi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in TBMM Başkanlığına sunduğu iki ayrı kanun teklifi, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunda değişiklik yapıyor.
21 Mart'ın resmi tatil ilan edilerek, Nevruz Bayramı olarak kutlanmasını öngören yasa teklifinin gerekçesinde, bahar mevsiminin başlangıcının, geçmişte bir çok toplum tarafından farklı hikaye edilerek, bugüne kadar yaşatılabildiği ve ortak değer halini aldığı kaydedildi.
Buna rağmen, bazı kesimler ve resmi yetkililerin, Nevruz kutlamalarına kuşkuyla bakmaya devam ettiğinin savunulduğu gerekçede; halkın büyük çoğunluğunun, coşkulu kutlamaları yanında, yasak savma niteliğindeki kutlamaların, Nevruz'un ruhuna ters düşen bir şekilde, asıllarının yerine ikame edilmeye çalışıldığı öne sürüldü. Gerekçede, şu görüşlere yer verildi:
“Nevruz'un resmi bayram ilan edilmemesine, resmi düzeyde tek bir resme ve renge indirgenmeye çalışılmasına rağmen, Türkiye'de özellikle son 20 yıl içinde toplumsal düzeyde yoğun bir katılımla kutlanmaktadır. Toplumun her kesiminin yoğun katılımı ve ilgisi barış, kardeşlik, dostluk mesajlarının birleştirici etkisi, 21 Mart gününün anlamının toplum katında yerleşiklik kazandığının en açık göstergeleridir. Toplum demokratik temsilcilerinin mutabakatıyla kendi bayramını hiçbir kuşku gölgesi altında kalmadan kutlama tercihini belli etmiştir.
Komşu ülkelerin çoğunda resmi tatil olarak kabul gören ve kutlanan Nevruz'un Türkiye'de de resmi tatil olarak kabul edilip kutlanmaya başlaması artık bir zorunluluk halini almıştır. Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Türkiye coğrafyası farklı Nevruz anlatımlarıyla bu mirası sadece bölgemizde değil dünyada da bir kez daha sahiplenmek zorundadır. 21 Mart Nevruz Bayramının, resmi bayram olarak kutlanması, isminde gizlediği ışığın insanlık tarihinde hak ettiği yerine kavuşturulmasına ve toplumumuzun hak ettiği bayramına ulusal düzeyde sahip çıkmasına vesile olacaktır.”
“KORKU KAYNAĞI OLARAK TAKDİM EDİLDİ”
1 Mayıs'ın İşçi Bayramı olarak kutlanmasını öngören ikinci kanun teklifinin gerekçesinde ise Türkiye'nin, işçi bayramıyla yüzyıllık tanışıklığına karşın, bugün resmi bayram hüviyetini kazanamamasının, toplumsal yaşamda önemli bir eksiklik olarak hissedildiği vurgulandı.
Gerekçede, 1 Mayıs 1977'de yaşanan acı tecrübenin, sadece 1 Mayıs İşçi Bayramının değil, aynı zamanda 1 Mayıs'ın da toplum katında algılanması üzerinde son derece olumsuz etkiler bıraktığı ifade edilerek, “Toplumsal barışın tescil edildiği bir gün olması gereken 1 Mayıs, ne yazık ki, ülkemizde bir korku kaynağı olarak takdim edile gelmiştir” denildi.