CHP: Seçim sonuçları incelensin

Güncelleme Tarihi:

CHP: Seçim sonuçları incelensin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2007 13:39

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, 22 Temmuz seçimlerinde, sandık tutanakları ile bilgisayar çıktılarının örtüşmediği yolundaki iddialara ilişkin yazılı bir soru önergesi verdi.

Haberin Devamı

Çöllü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde seçimlere ilişkin bazı iddiaları hatırlattı.

Oy sayımı ile ilgili olarak yazılı sandık tutanakları ile bilgisayar çıktılarının birebir örtüşmediği iddialarına dikkat çeken Çöllü, “Kaç sandık tutanağı ve bilgisayar çıktısı karşılaştırılmış, sonuç ne olmuştur?” diye sordu. Çöllü, seçim sonuçlarının güvenliği açısından oluşan tereddütlerin giderilmesi için tüm sandık tutanakları ile bilgisayar çıktılarının incelenmesi ve sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasını istedi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun SEÇSİS Projesi’nin alt yapı, donanım ve yazılım ihalelerini hangi firmanın ya da firmaların ne kadara kazandığının açıklanmasını isteyen Çöllü, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

“-Sandık tutanaklarının bilgisayara aktarılması ve verilerin merkeze iletilmesi, merkezlerdeki veri girişlerinin ve sonuçlarının değerlendirilmesi aşamasında kimler görev yapmıştır? Bu işlemlerin tamamı YSK personeli ya da kamu görevlilerince mi yürütülmüştür? Bu süreçlerde, SEÇSİS projesinin donanım ve yazılım işlerini yürüten şirket personeli ya da görevlendirdiği kişiler görev almış mıdır?

-SEÇSİS projesi kapsamında oluşturulan verilerin, güvenliğini sağlayacak önlemler alınmış mıdır? Verileni güncellenmesi ve depolanması aşamasında kimler görev yapacaktır?

-Seçim sonuçları ile ilgili olarak ortaya atılan iddiaların yanıtlanması ve kamuoyunda oluşan şüphelerin giderilmesine yönelik olarak SEÇSİS projesinin yürütülmesinde kullanılan donanım ve işletim sisteminin sağlayıcısı şirket ile bir Amerikan finans şirketi arasındaki ilişki, bu finans şirketinin 22 Temmuz seçimlerine ilişkin olarak Türkiye’de anket çalışması yaptırıp yaptırmadığı, sistem sağlayıcısı firmanın daha önce başka ülkelerde bu alanda yaptığı çalışmalarla ilgili bir inceleme yaptıracak mısınız?”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!