Güncelleme Tarihi:
CHP'nin 1 Kasım seçimlerine yönelik, "Seçim İletişim İlkeleri" belirlenerek, parti örgütleriyle paylaşıldı.
1 Kasım Genel Seçimi süresince yürütülecek kampanyanın iki aşaması olduğu belirtilen ilkelerde, birinci aşamada ülkenin içinde bulunduğu hassas duruma uygun şekilde birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajı verilmesi gerektiği vurgulandı.
Bu amaçla hazırlanan reklam filmlerinin sosyal medyada yaygınlaştırılması ve yerel televizyonlarda gösterilmesi için tüm imkanların seferber edilmesi istenirken, ikinci aşamada ise ülkenin sorunlarıyla ilgili sağlam, tutarlı ve gerçekçi vaatlerin milletle paylaşılması gerektiği üzerinde duruluyor.
Seçim sürecinin "ümit verme, heyecan ve güven oluşturma" süreci olduğu hatırlatılan ve bunun asla unutulmaması gerektiği dile getirilen ilkelerde, "CHP'liler şu dakikadan itibaren kendilerini ülkenin geleceğinin sorumlusu olarak görmeli ve kendilerini buna göre konumlandırmalıdır" ifadesine yer veriliyor.
Alanda çalışacak partililerin son derece sakin, kararlı, ciddi ve ağırbaşlı bir propaganda tavrını benimsemesi gerektiği vurgulanan ilkelerde, genel merkez tarafından belirlenen şarkılar dışında gelişigüzel müzik kullanılmaması isteniyor.
İdeal konuşma süresi 15 dakika
İlkelerde, ideal bir konuşma süresinin 15-20 dakika olduğu, bu nedenle seçim konuşmalarının çok uzun ya da çok kısa olmamasına özen gösterilmesi gerektiği belirtiliyor.
Seçim konuşmalarında ya da söyleşilerde parti programında yer almayan konularda görüş bildirilmemesini isteyen ilkelerde, söz verilmesinden, taahhütte bulunulmasından özenle kaçınılması vurgulanıyor.
Asla herhangi bir etnik, dini, coğrafi ya da mesleki gruba yönelik rencide edici söz kullanılmaması talep edilen ilkelerde, bu konularda yorum hatta ima dahi yapılmaması öneriliyor.
İlkelerde, herhangi bir ilçe, belde ya da köyde konuşma yaparken, başka bir yerle ilgili rencide edici söz kullanılmaması da isteniyor.
"Diğer partilerin adaylarıyla tartışmayın"
CHP, söz konusu ilkelerinde milletvekili adaylarıyla örgüt yöneticilerine de uyarılarda bulundu.
Seçim ilkelerinde diğer partilerin milletvekili adayları, sözcüleri ya da yöneticileriyle seçmenin, medyanın önünde veya özel toplantılarda gergin tartışmalara girilmemesi talep ediliyor. Partililerden, tahrik unsuru taşıyan soru ya da sataşmalara da asla yanıt vermemeleri öneriliyor.
İlkelerde, başka siyasi partiler assa da tarihi ve kültürel değerleri olan binalarla cami ve türbe duvarlarına afiş, pankart asılmaması gerektiği belirtilirken, CHP logosu taşıyan araçların trafik kurallarına aykırı davranmasına, trafik düzenini ve toplum huzurunu bozacak şekilde kullanılmasına, gereksiz yere sürekli korna çalmasına da izin verilmemesi konusunda uyarı yapıldı.