CHP referandumun iptali talebiyle YSK’ya başvurdu: İptal istemi

Güncelleme Tarihi:

CHP referandumun iptali talebiyle YSK’ya başvurdu: İptal istemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2017 22:13

CHP, mühürsüz oy pusulası ve zarflarının geçerli sayılması kararının yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle, halkoylamasının tümünün iptal edilmesi talebiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu. Dilekçede, “Sayımın yeniden yapılması halinde, artık sağlıklı sonuç alınması mümkün olmayacaktır. Halkoylamasının iptali zorunlu hale gelmiştir. Tam kanunsuzluk nedeniyle halkoylamasının tümünün iptali gerekir” denildi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve partinin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun imzasıyla verilen dilekçede, YSK’nın mühürsüz oy pusulası ve zarfların geçerli sayılması kararının yasa ile ilgili genelgeye aykırı olduğu, bütün partilerin seçim görevlilerine bu yönde eğitim verdiği, referandum günü bununla ilgili kısa mesajla da görevlilerin uyarıldığı anımsatılarak, özetle şunlar vurgulandı:

YASA KOYUCU YERİNE

“Karar, 298 sayılı Kanunun 77, 98 ve 101. Maddeleri; 135 sayılı Genelgenin 41 ve 43 maddeleri ile gün içinde YSK tarafından alınan tedbir ve diğer karara aykırıdır. YSK, bu kararla oy sayım döküm işlemi başladıktan sonra kural değiştirmiş; kendisini kanun koyucu yerine koyarak yasama yetkisi kullanmıştır. Oylama günü karar, somut bir olay üzerine YSK önüne gelmiş bir itirazla ilgili olarak alınmamış, AKP temsilcisinin, itiraz niteliğini taşımayan soyut bir iddiası/talebi üzerine alınmıştır. Bu itibarla, dayanılan önceki kararlardan farklıdır. YSK’nın bu nitelikte daha önce aldığı hiçbir kararı yoktur. Oylama devam ederken talep üzerine verilen bir talimatın karar niteliği bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

DENETİM İMKÂNI KALDIRILDI

Daha önceki seçimlerde alınan bu konudaki kararlar, sandık kurullarının sayım döküm işlemlerini bitirmesi ve tutanakları bağlaması sonrası, tutanaklara ve kurulların kararlarına karşı yapılan itirazlar sonrası alınmış kararlardır. YSK’nın oylama günü verdiği karar ise sandık kurullarının uygulamalarına doğrudan müdahale niteliğindedir. Tüm seçim çevrelerinde kaç tane oy pusulasının mühürsüz olduğunu tespit imkânı da ortadan kaldırılmıştır. Evet ve hayır oyları arasındaki farkın altında veya üstünde mühürsüz oy pusulası olup olmadığı tespit edilemediği sürece halk oylamasının güvenilirliğinden de söz edilemez.

YSK SONUCU DOĞRUDAN ETKİLED

Şu anda dahi geçersiz oy sayısı 846.000 civarındadır. Kurul, bu kararı oy kullanma anında almamış ve seçimin akışına müdahale etmemiş olsaydı; sandık kurullarının geçerli geçersiz tespitini itiraz yolları ile inceleseydi, aradaki farkın seçim sonucunu etkileyecek nitelikte olup olmadığı da ortaya çıkacaktı. YSK, bu değerlendirmenin yapılmasını engelleyerek halkoylamasının sonucuna doğrudan etki etmiştir. Ortada Anayasal bir ihlal bulunmaktadır. Sahteliğin ispatı konusunda en önemli husus sandık kurulu mührüdür.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!