Güncelleme Tarihi:
Meclis’in ardından İBB’nin CHP’li meclis üyeleri toplu halde Validebağ’a gidip, eylemcilere destek kararı aldı.
Meclis’te gündem dışı söz alarak okuduğu önergeye Ak Partili Meclis üyelerinin de desteğini isteyen CHP’li İBB Meclis Üyesi Namık Kemal Ceylan, Validebağ’daki yeşil alan üzerine “cami yapmak” adı altında yapılaşma gerçekleştirildiğini, iddia etti. Cami isteği ihtiyaçtan kaynaklanmadığını ileri süren Ceylan, “ Çünkü, Validebağ bölgesinde 26 cami ve ibadethane bulunmaktadır. Cuma ve bayram namazları dahil bu camilerin hiçbirinde bugüne kadar, tam dolu ibadet yapılamamıştır. Bu nedenle Validebağ’a 27. Cami yapılması isteği ve yapılması, ihtiyaç değil, yapılaşmanın önünü açma girişimidir” dedi.
Validebağ Korusu’nun yanına yapılması planlanan camiyle ilgili Ak Parti Grubu’ndaki meclis üyelerini de bölge halkının hassasiyetlerine sahip çıkmaya çağıran Ceylan, önergesinde özetle şu ifadelere yer verdi:
“Büyükşehir Belediyesi’nin üst mahkeme verdiği yapılaşma talebini geri almasını sağlamaktır. Bu duruşu yerel yöneticiler olarak İstanbul’a, Validebağ’a toplumsal bir görev ve sorumluluk olarak görüyorum. Validebağ’da polisle, yapılaşmaya karşı çıkan halkın karşı karşıya gelmesi sadece sıradan bir asayiş olayı değildir. Hiç istenmese de inanların ayrışmasına, kutuplaşmasına neden olabilecek tehlikeli bir süreci doğurabilecek potansiyel taşıdığı da unutulmamalıdır.
YAPILAŞMA ISRARINDAN VAZGEÇMEK
Her yasal olan hukuki olamayacağını biliyoruz. Bu yapılaşma bu anlamda halkın nazarında hukuki değildir. Bu nedenle, halkımızın polisle karşı karşıya gelmemesi için, halkın huzuru ve kaliteli yaşamını esas alan yerel yöneticiler olarak bizlere, Meclis’imize, Büyükşehir ve Üsküdar Belediyesi’ne görev düşmektedir. Yapılaşma ısrarından vaz geçmek!
Ceylan’ın ardından söz alan Ak Partili İBB Meclis Üyesi Osman Aydın da, Validebağ’da yaşananların bir algı yönetimi olduğunu ifade etti. Yapılacak olan caminin korunun dışında yer aldığını ve tapusal hiçbir sorunu olmadığını, hatırlatan Aydın, "Burası bugüne kadar çevredeki sitelerin otopark olarak kullandığı bir yer. Validebağ’la uzaktan yakından alakası yok. Tek alakası parselle komşu olması. Validebağ dışında oturanların dışında geliştirilen bir iradeyle, sanki Validebağ’la alakası var gibi gösteriliyor. Sanki Validebağı otopark olarak kullanılan bir yer. Validebağ ile tek alakası komşu olması. Koru zaten doğal sit alanı olduğundan, böylece muhafaza edilip park haline getirilecek. Bir takım marjinal insanlar tarafından sanki Validebağ imara açılıyormuş gibi yanlış yönlendiriliyor” diye konuştu.
MECLİS BAŞKAN VEKİLİ: HUKUK NE DERSE O OLACAK
CHP'li Meclis Üyesi Tonguç Çoban ise cami yapılmak istenen alanın Validebağ Korusu'nun “mütemmim bir cüzü olduğunu” belirterek Ceylan’a itiraz etti. AK Partili Başkan Yardımcısı Timur Soysal’da söz konusu parselin, Validebağ ile bitişik olmadığına dikkat çekip, “Parsel ile Validebağ Korusu arasında bir site var. Yıllarca otopark olarak kullanıldı. Ayrıca koruyla ilgili koruma amaçlı plan da Büyükşehir Belediye Meclisimiz tarafından kabul edildi. Orası, birinci derece doğal sit alanı. Tescilli yapılar dışında yapı yapılamaz diye plan notu var. Bunu da göz ardı etmeyelim" diye konuştu. Oturumu yöneten İBB Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet ise, konunun yargıya taşındığını belirtip, tartışmayı “Hukuk ne derse o olacak” sözleriyle noktaladı.