CHP: Komisyon belge bekliyor

Güncelleme Tarihi:

CHP: Komisyon belge bekliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 19, 2003 16:15

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu Üyesi CHP'li Ahmet Güryüz Ketenci, Komisyon'un kararlılık içinde çalışmalarını sürdürdüğünü, ancak gelinen bu aşamada özellikle İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinden istenilen belgelerin gelmemesinin endişeye neden olduğunu söyledi. CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu da "Eğer iktidar yolsuzluklar konusunda samimi ise müfettiş raporlarını Komisyon'a gönderir'' dedi.

Haberin Devamı

CHP TBMM grup başkanvekilleri Oğuz Oyan ve Haluk Koç'un Anayasa Mahkemesi'ne yapacakları başvuru ile ilgili olarak düzenledikleri basın toplantısının ardından, Yolsuzlukları Araştırma Komisyon üyeleri CHP İstanbul milletvekilleri Ahmet Güryüz Ketenci ve Kemal Kılıçdaroğlu Komisyon çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Araştırma Komisyonu'nun bir yol haritası çizerek kararlılık içerisinde yolsuzlukları araştırdığını ve bu konuda Türkiye'deki tüm kurum ve kuruluşlardan belge ve bilgi istediğini anlatan Ketenci, şöyle devam etti: 
  Â
Ä°STANBUL VE ANKARA'DAN BEKLENEN

''Ancak çalışmaların sonuna geldiği bu aşamada, kamuoyunda tartışılan İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyeleri hakkındaki  iddialarla ilgili Komisyon tarafından istenilen belgelerin gelmemesi endişe ve kuşkuya yol açmaktadır.

Haberin Devamı

Bunu söylerken bir suçlama içinde deÄŸiliz, ancak siyaset ve medya çevresinde bu kadar tartışılan bir konuda Komisyon'a bilgi ve belge gelmemiÅŸtir. Komisyon BaÅŸkanı'nın iyiniyetinden şüphe etmiyorum. Kendisi 'istedik ama gelmedi' diyor.Â
  Â
Komisyon'un çalışmaları konusunda toplumun böylesine beklenti içinde olduğu bir dönemde, konunun CHP-AKP çatışması var gibi bir izlenim yaratması da doğru değildir. Biz son tahlilde bu Komisyon'un alacağı kararların arkasında güçlü bir siyasi irade görmeliyiz. Komisyon Başkanı bu belgeleri ilgili kurumlardan yeniden istemelidir.''
  Â
"ADALET BAKANLIĞI GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ"

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de bürokratik oligarşiyi gündeme getirdiğini hatırlatarak, ''İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyelerindeki sözü edilen bu oligarşik yapı, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun istediği bu belgeleri göndermemiştir. Bu açıkça suçtur. İçişleri ve Adalet Bakanlığı yetkilileri görevlerinin gereklerini yerine getirmemiştir'' dedi.

KılıçdaroÄŸlu, Komisyon çalışmalarındaki bu eksiklikte kasıt olmayabileceÄŸini, ancak bu eksikliÄŸin kuÅŸku yarattığını belirterek, ''EÄŸer iktidar yolsuzluklar konusunda samimi ise İçiÅŸleri ve Adalet Bakanlığı kendi müfettiÅŸlerinin raporlarını Komisyon'a gönderirler'' diye konuÅŸtu.Â
  Â
Ketenci, ortaya koydukları eksiklikleri açıklamakta geç kalıp kalmadıklarının sorulması üzerine de, ''Biz ilk başta bu konuyu gündeme getirseydik komisyon çalışmaları bu aşamaya gelmezdi. Sabırla bekledik. Geç kalınmamıştır, çünkü süreç burada bitmiyor ve biz grup olarak konuyu ayrıca değerlendirebiliriz'' dedi.

AYDIN: BÜROKRATLAR İŞKENCE GÖRDÜ
 
TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na bilgi veren eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Vurgun Operasyonu sırasında bürokratlarının işkence gördüğünü söyledi.
  Â
Koray Aydın, AKP İstanbul Milletvekili Azmi Ateş başkanlığındaki Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na 3 saat bilgi verdi.
  Â
Alınan bilgiye göre Aydın, bakanlığı döneminde yapılan uygulamaları savunurken, Vurgun Operasyonu sırasında bürokratlarının haksızlığa uğradığını söyledi. Aydın, hatta danışmanı Sadrettin Dinçer'in işkence gördüğünü ifade etti. CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci'nin ''Peki bu durumda neden Hükümet'i bozmadınız?'' sorusunu yönelttiği, Aydın'ın ise buna net bir yanıt vermediği öğrenildi.
  Â
Eski Bakan Aydın da komisyondan ayrılırken gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. Türkiye'de iÅŸleyen sistem hakkında Komisyon'a bilgi verdiÄŸini ifade eden Aydın, halen tartışılmakta olan bazı uygulamaların özellikle geçmiÅŸte uygulanan ihale sisteminden kaynaklandığını söyledi.Â
  Â
Ä°HALE YASASI

Sorunun sistemden kaynaklandığını savunan Aydın, yolsuzluğu önlemenin yolunun, kişi inisiyatifini ortadan kaldırmakta olduğunu  kaydetti. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
  Â
''Onun için bakan olduğum dönemde de kişilerle uğraşmak yerine bu işi bir sisteme oturtarak, bu tür tartışmaların ortadan kaldırılacağı bir çalışma yaptım. Bunun sonucunda da Türkiye'de büyük bir dönüşüm olarak gördüğüm Devlet İhale Yasası çıkarıldı. Bu yasayla birlikte Türkiye'de tartışma konusu olan 44. madde uygulamaları ve ek sözleşme uygulamaları tamamen ortadan kalktı.''
  Â
PARLAMENTOYA DÜŞEN GÖREV

Haberin Devamı

Komsiyona Devlet İhale Yasası'nın çıkarılmasıyla yolsuzlukların önlenmesi yönünde ciddi mesafe kat edildiğini aktardığını belirten Aydın, ''Oturtulmuş olan sistemin daha da yerleştirilmesi konusunda yeni parlamentoya da görevler düştüğünü ve bu sistemi destekleyici çalışmaların bu dönemde yapılması gerektiğini söyledim'' dedi.
  Â
Yeni çıkan Devlet İhale Yasası'nın tartışma konusu olan tüm temel konulara çözüm getirdiğini özellikle belirtmek istediğini ifade eden Aydın, ''Toplum olarak, kamuoyu olarak bu yasaya sahip çıkmamız, bunun temel özelliklerini ortadan kaldıracak her türlü girişimde karşı çıkmamız lazım. Ancak uygulamayla ilgili ufak tefek değişikliklere sıcak bakabiliriz ama yasanın temel niteliğini bozacak her türlü girişime toplum olarak, kamuoyu olarak karşı çıkmalıyız'' diye konuştu.
  Â
Koray Aydın, bir soru üzerine de TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'ndan, sistemden kaynaklanan arızaları ortadan kaldıracak önerilerin çıkacağı yönünde olumlu kanaate sahip olduğunu da söyledi. Aydın, ''Dolayısıyla komisyonun çalışmalarını önemsiyorum, ciddiye alıyorum'' dedi.

Haberin Devamı

ERSÜMER: TOPLANTI BASINA AÇIK YAPILSIN

TBMM Yolsuzlukları AraÅŸtırma Komisyonu, Koray Aydın'dan sonra eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'i dinlemeye baÅŸladı.Â
  Â
Komisyon BaÅŸkanı AKP'li Azmi AteÅŸ, toplantının açılışında yaptığı açıklamada, Ersümer'in toplantının basına açık olarak gerçekleÅŸtirilmesi yönünde bir teklifte bulunduÄŸunu söyledi. Bu önerinin kendilerini onurlandırdığını ifade eden AteÅŸ, ancak bu aÅŸamada bunu gerçekleÅŸtirmelerinin mümkün olmadığını söyledi.Â
  Â
Ateş, bugüne kadar 40 toplantı gerçekleştirdiklerini ve 60'a yakın kişiyi dinlediklerini belirtirken, ''Gönül isterdi ki, komisyon çalışmalarını basına açık olarak yapabilmenin altyapısı başından beri olsaydı. Herkes de açıklanan görüşleri verilen bilgileri duysaydı. Hem bu öneriyi üye arkadaşlarla değerlendirme imkanımız olmadı hem de bundan önceki konuklara haksızlık olur diye gerçekleştiremiyoruz. Umarız bundan sonraki komisyonlar basına açık olarak yapılır'' dedi.
  Â
Eski Enerji Bakanı Ersümer de yaptığı açıklamada, ''Bu benim gerçek arzumdu. Geçtiğimiz günlerde Polonya ziyareti sonrasında Komisyon üyelerinden Sayın Çorbacıoğlu'nun basına naklettiği bir konuydu komisyon toplantılarının basına açık yapılması. Onu gördüm ve üzerinde düşündüm. Gerçekten biz ne söylersek söyleyelim, maalesef belli şekillerde çarpıtılıyor'' dedi.

''TÃœRKÄ°YE'NÄ°N BÄ°LMESÄ° GEREKEN ÅžEYLER VAR''
      Â
Bir gazetede bugün manşet olan ve Komisyon'un kendisinin de aralarında bulunduğu bazı bakanlarla ilgili Soruşturma Komisyonu kurulmasını önereceği yönündeki haberi anımsatan Ersümer, şunları söyledi:
  Â
''Bu haber gerçekten kamuoyunu yaralamıştır. Samimi ifade ediyorum. Bu sabahki açıklamanız olmasaydı ben buraya gelecektim 'Nafile tur mu yapıyoruz? Madem kararınızı verdiniz bizi niye dinliyorsunuz?' diye bir soru yöneltecektim. Bu açıklama için teşekkürediyorum. Huzur ve gönül rahatlığıyla karşınızdayım. Bütün içtenliğimle hiçbir şeyi gizlemeden mertçe dile getireceğim. Çünkü Türkiye'nin bilmesi gereken şeyler var, sizlerin bilmesi gereken şeyler var. Türkiye'de belli bir dönem önemli yönlendirmeler yapıldı, önemli oluşumlar yapıldı. Türkiye bunlardan zarar gördü yine de zarar görebilir.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!