CHP, kamu yönetimi reformunda yok

Güncelleme Tarihi:

CHP, kamu yönetimi reformunda yok
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 15, 2004 13:59

Anayasa Komisyonu'nda, Kamu Yönetimi Temel Yasası Tasarısı'nın maddelerine geçilmesi kararı alınınca CHP milletvekilleri, ''Bu günaha ortak olmayız'' diyerek görüşmelere katılmayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

KAMU YÖNETİMİ TEMEL KANUNU YASA TASARISI'NA TEPKİ

Sivil toplum örgütleri Kamu Yönetimi Temel Kanunu Yasa Tasarısı'nı protesto
ediyor.
TÃœRKÄ°YE KAMU-SEN: KÃœRESEL SERMAYENÄ°N UÅžAÄžI OLMAYACAÄžIZ

Türkiye Kamu-Sen üyeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin yöneticilerine faks gönderdi.
Kızılay Postanesi önünde toplanan Türkiye Kamu-Sen üyesi grup, ''Küresel sermayenin uşağı olmayacağız'', ''Bizim ilkemiz bizim ülkemiz'' ve ''Adalet yoksa kalkınma da yok'' şeklinde slogan attı, alkışlı protesto gösterisinde bulundu.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, burada yaptığı konuşmada, TBMM komisyonlarında görüşülen Kamu Yönetimi Temel Kanunu Yasa Tasarısı'nın yasalaşması durumunda ülkeyi içinden çıkılamaz bir kaosa sürükleyeceğini iddia etti.
"DEVLET YAPISI YOK OLACAK"
Ülkenin federal bir yapıya dönüşeceğini, geleneksel devlet anlayışının ortadan kalkarak üniter devlet yapısının yok olacağını savunan Akyıldız, milletvekillerine, ''Tasarının TBMM Genel Kurulu'na geldiği gün yapılacak oylamada vicdanınızı bir kez daha gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz'' diye seslendi.

TMMOB: KAMU YÖNETİMİ TASARISI ÜLKE ÇIKARLARIYLA UYUŞMUYOR
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı'nın ülkenin ve çalışanların çıkarlarıyla uyuşmadığını belirterek tasarıya tepki gösterdi.
TMMOB, tasarının TBMM Komisyonlarında "yangından mal kaçırırcasına" ve komisyonu izlemek isteyenlere zorluk çıkartılarak görüşüldüğünü iddia etti. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Güvenç, Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı'nın TBMM komisyonlarında görüşülmesiyle ilgili yazılı açıklamasında tasarının yanı sıra, tasarının görüşmeye açılış biçimini ve komisyonu izlemek için başvuranlara çıkartılan zorlukları eleştirdi.
Güvenç "Açık tartışma ortamlarının engellenmek istenmesinin ardındaki temel neden, tasarının ülkemizin ve çalışanların çıkarlarıyla taban tabana zıt olması ve iktidarın bu gerçeğin ortaya çıkmasına engel olma isteğidir" dedi.
"AKP, DEMOKRASİ ANLAYIŞINI GÖSTERDİ"
Daha önceden yazılı başvuruda bulundukları halde TMMOB ve KESK gibi örgütlere zorluk çıkartıldığının altını çizen Güvenç, bu tutumun AKP'nin demokrasi anlayışını gösterdiğini iddia etti.
İktidarın, tasarıyı uluslararası sermaye kuruluşlarının ve sadece yerli sermaye örgütlerinin görüşlerini alarak hazırladığını öne süren Güvenç, bu tutumun aynı zamanda "katılım, şeffaflık, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle yakın ilişkiler" sözcükleriyle doldurulmuş tasarının inandırıcı olmadığının başka bir kanıtı olduğunu ileri sürdü.
 

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ: ÜLKE, PAZARA DÖNÜŞECEK
Türk Tabipleri BirliÄŸi (TTB) Merkez Konseyi BaÅŸkanı Füsun Sayek, TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen KamuYönetimi Temel Yasası Tasarısı'nın yasalaÅŸmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.Â
Sayek ve beraberindeki TTB Merkez Konseyi üyeleri, TBMM Çankaya kapısında toplandı. Sayek, tasarı ile saÄŸlık kurumlarının ''ticarethaneye'', ülkenin ''pazara'', devletin ''ÅŸirkete'', vatandaÅŸların da ''müşteriye'' dönüştürüleceÄŸini savundu.Â
Hekimler dahil tüm kamu çalışanlarının iÅŸ güvencesinin ve örgütlerinin yok edileceÄŸini öne süren Sayek, ÅŸunları kaydetti:Â
''MesleÄŸimiz ve toplumsal geleceÄŸimizi bütünüyle karartacak Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nu kabul etmiyoruz.Â
TTB, bugünden itibaren tasarının yasalaşmaması için her türlü çabayı tüm ülke çapında uygulamaya sokmuştur. İnanıyoruz ki, insanı önceleyen her kesimle birlikte yürüteceğimiz faaliyetlerin sonucunda bu kanun uygulamaya sokulmayacaktır.''
''HALK MAÄžDUR EDÄ°LECEK''
Sayek, ''Adı Anayasa Komisyonu ise bu taslağın bugün geri gönderileceÄŸini umuyoruz. Herhalde tasarıyı okumadılar, okusalardı dün olanlar olmazdı. Tasarının yasalaÅŸmaması için elimizden geleni yapacağız'' diye konuÅŸtu.Â
Füsun Sayek, bir gazetecinin, ''Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, tasarıya karşı çıkanları 'reform karşıtı'olarak niteledi'' sözleri üzerine, ''Reform adı altında, halkı mağdur edecekleri bir sisteme kılıf uydurmaya çalışıyorlar. Bu kılıfı uydurtmayacağız. Bu, reform karşıtlığı olarak kabul edilse bile...'' açıklamasında bulundu.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SENATOSU: TEMEL KANUN ÜNİTER YAPIDA DEĞİL, FEDEREL SİSTEMDE OLUR
Ä°stanbul Ãœniversitesi (Ä°Ãœ) Senatosu,TBMM'ye sevk edilen Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı'nı eleÅŸtirdi.Â
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Birimi'nden yapılan yazılı açıklamada, üniversite senatosunun bugün toplandığı ve Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı hakkında oybirliğiyle bir karar aldığı belirtildi. Senatonun, tasarıya ilişkin görüşlerinin yer aldığı açıklamada şöyle denildi:
''Öncelikle Türk hukuk düzeninde temel kanundan söz etmek doğru değildir. Çünkü, üniter devletlerde, temel kanundan (çerçeve kanun) söz edilemez. Çerçeve kanun kavramı ancak federal devlet yapısında görülen bir kavramdır. Federal devletler, temel kanun yapma yetkisine sahip oldukları gibi, bu kanuna uygun alt kanunları yapma yekkisine de sahiptirler. Bu nedenle, üniter devletlerde, federal devletlerde olduğu gibi anayasa dışında kanunlar arasında hiyerarşi farkı yoktur.''
"İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLANIYOR"
Açıklamada, ''tasarının birinci maddesinin kanunun amacını açıklamaktan çok, iktidar partisinin siyasal bildirgesi niteliÄŸi taşıdığı'' savunularak, ''teknik ifadeler yerine daha çok siyasi nitelikli kavram ve sloganların kullanıldığı'' ifade edildi.Â
Tasarının 5. maddesinin D fıkrasında ''kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde ve bu hizmetlerden yararlandırmada ayrımcılık, bu hizmetlerle ilgili olarak insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı düzenleme ve uygulama yapılamaz'' ifadesinin yer aldığı kaydedilen açıklamada, ''Bu ifadeler aslında kamu hizmetlerinde insan haklarının geliştirilmesi amacından çok, türbana ilişkin endişelerin somutlaşmasıolarak algılanmalıdır. Böylece türbanın kamusal alanda serbestleşmesi hedeflenmektedir'' denildi.
TASARININ 6 VE 7 MARDDELERÄ° ANAYASA'YA AYKIRI
Açıklamada, tasarının 6-7. maddelerinin üniter devlet yapısına ve dolayısıyla 1982 Anayasası'nın 123. Maddesi'ne de aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

TBMM Anayasa Komisyonu, Kamu Yönetimi Temel Yasası Tasarısı'nın görüşmeleri için Burhan Kuzu baÅŸkanlığında saat 10.00'da toplandı. Komisyon üyelerinin yerlerini almasının ardından çok sayıda CHP milletvekili de görüşmeleri izlemek üzere komisyona geldi. CHP'lilerin tali komisyonların raporlarını incelemek üzere görüşmelerin ertelenmesi isteÄŸi AKP'lilerin oylarıyla reddedildi.Â
  Â
Tasarının tümü üzerinde görüş açıklayan CHP milletvekilleri, tasarıyı hazırladıklarını ifade ettikleri BaÅŸbakanlık MüsteÅŸarı Ömer Dinçer'in ''Cumhuriyet'in temel deÄŸerlerini ayaklar altına alan'' görüşler taşıdığını ileri sürerek, tasarının geri çekilmesini istediler.Â
  Â
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de Cumhuriyet'in temel nitelikleri konusundaki hassasiyetlerini dile getirerek, bunu tahrip etmeye kalkışacakların karşılarında önce kendilerini bulacaklarını söyledi. Bürokratlardan sadece teknik yardım aldıklarını bildiren Şahin, tasarının ''Hükümet'in tasarısı'' olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Dinçer de ''Tasarıda dini, etnik, şovenist bir anlayış varsa bunun sorumlusu benim, kabahat bana ait'' dedi. 
  Â
KOMİSYON ÇALIŞMASI BAŞLIYOR

Haberin Devamı

Komisyon üyelerinin yerlerini almasının ardından çok sayıda CHP milletvekili de görüşmeleri izlemek üzere komisyona geldi. Kuzu, toplantıyı açış konuşmasında, tasarının Ekim ayındaki durumuna göre büyük değişikliklere uğradığını anlattı.  ''Hala tasarıda Anayasa'ya aykırılıklar bulunduğunun söylenebileceğini'' ifade eden Kuzu, ''Anayasa Mahkemesi gerekeni yapar'' dedi.
  Â
Kuzu'nun açış konuÅŸmasından sonra usul hakkında söz alan CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, Plan ve Bütçe Komisyonu ile İçiÅŸleri Komisyonu'nun raporlarının kendisine yeni ulaÅŸtığını söyledi.Â

CHP'Lİ ARASLI: GÖRÜŞME ERTELENSİN

Araslı,diğer komisyonların raporlarının incelenmesine olanak sağlanması için Anayasa Komisyonu'nda bugün yapılacak görüşmelerin ertelenmesi isteminde bulundu.

Haberin Devamı

AKP Malatya Milletvekili Süleyman SarıbaÅŸ'ın bu isteÄŸin oylanmasını istemesi üzerine komisyonda ilk tartışma baÅŸladı. CHP'lilerin, AKP'lileri ''HerÅŸeyi parmak hesabıyla çözmeye çalıştıkları'' suçlamaları arasında Araslı'nın önerisi oylandı ve reddedildi.Â
  Â
CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin'in ''Bundan sonra parmak hesabıyla birşey yapamayacaklarını AK Parti'lilere göstereceklerini'' söylemesine sinirlenen
AKP'li üyeler ''Ne yapabilirsiniz? Söyleyin de bilelim'' diye bağırmaya başladılar. Bu tartışma Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun müdahalesi ile büyümeden sona erdi.
   Â
''CHP PROGRAMI DAHA Ä°LERÄ°''
   Â
Bu tartışmaların ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, tasarının sunuş konuşmasını yapmak için söz aldı. Şahin, CHP Programı ve Genel Başkan Deniz Baykal'ın konuşmalarında kamu yönetimi ile ilgili çok daha ileri düzenlemelerin dile getirildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Kamu yönetimini ''Eski tas eski hamam'' sürdürmenin artık mümkün olmadığını kaydeden Şahin, mevcut yapı ile hiçbir alanda başarılı olma olanağının bulunmadığını söyledi.

Belediye gelirleri ve köylerle ilgili tasarılar hazırlanmadan bu tasarıyı hemen Genel Kurul'a indirmeyi düşünmediklerini de bildiren Şahin, ''Hepsini eş zamanlı düşünüyoruz'' dedi.
   Â
''BAŞBAKAN'IN HUKUK DIŞI İŞLEMLERİ'' SUÇLAMASI
   Â
Şahin'den sonra söz alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart tasarıya ilişkin görüşlerini açıklarken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Seydişehir Alüminyum Tesislerinin özelleştirilmesinde bir firma ile hukuk dışı ilişkilere girdiğine ilişkin iddialarda bulundu. AKP Grup Başkanvekili Haluk İpek'in müdahalesi üzerine Kart, ''İtham ediyorum. Açıklansın...'' dedi.
  Â
Kart, tasarıya iliÅŸkin görüşlerini açıklarken de ''Cumhuriyet'in ve demokrasinin temel felsefesine yönelik bir senaryonun figüranı rolü üstlenmeyiz'' dedi.Â
  Â
Başkan Kuzu, ''Samimi olarak soruyorum, bu dedikleriniz tasarının hangi cümlesine yansımış? Söyleyin düzeltelim'' dedi. CHP'lilerin bu sözlere ''O dediğiniz tasarının gerekçesi. Takiyye gerekçe...'' diye bağırdılar.
  Â
Kart, konuşmasını, ''Ömer Dinçer suçüstü yakalanmıştır. Artık bunu niyet okuma ya da arka bahçe saplantıları ile açıklayamazsınız'' sözleriyle sürdürdü. Müsteşar Dinçer'in görüşlerinin Cumhuriyet'in temel nitelikleri ile bağdaşmadığını öne süren Kart, ''Bu nedenle Başbakanlık Müsteşarı tarafından hazırlanan bu tasarının geri çekilmesini talep ediyoruz'' dedi.
  Â
''TASARI HÃœKÃœMET'Ä°N''
   Â
Bu konuşma üzerine yeniden söz alan Bakan Şahin, tasarının ''59. Hükümet'in tasarısı'' olduğunu belirtti. ''Tasarıda dini, etnik, şovenist bir anlayış varsa bunun sorumlusu benim, kabahat bana ait'' diyen Şahin, bürokratlardan sadece teknik yardım aldıklarını, hiçbir bürokratın bakanlara direktif verme, düşüncelerini empoze etme hakkı ve yetkisi bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Şahin, Cumhuriyet'in temel nitelikleri konusunda en az CHP'liler kadar hassas olduklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
  Â
''Dedikleriniz olsaydı, il meclislerini kurardık, bunları valinin denetiminden çıkartırdık, illerde vergi koyardık. Sizden daha fazla hassas olduğumuz için bunları yapmadık. Sizin görüşleriniz daha ileri, biz sizin kadar cesur değiliz...''
  Â
MüsteÅŸar Dinçer hakkında yaptığı konuÅŸmadan dolayı dava açılmadığını, bu yönde bir sabıka kaydı bulunmadığını ifade eden BakanÅžahin, ''Hakkında hiçbir yargı kararı olmayan kiÅŸileri mahkum ediyorsunuz, kendinizi savcı, hakim yerine koyuyorsunuz'' dedi. Bakan Åžahin, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik yapısına karşı olan herhangi bir kiÅŸinin karşılarında kendilerini bulacağını'' sözlerine ekledi.Â
  Â
CHP İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya bu sözlere ''Cumhuriyet'i yıkınca mı bulacak?'' diye müdahale etti.
  Â
Bakan Şahin, tasarıyı iyi niyetle hazırladıklarını, Dinçer'in 8 yıl önce yaptığı bir konuşmadan dolayı tasarıya karşı farklı görüşlerin ortaya atılmasını anlamakta zorluk çektiklerini söyledi.

Tasarıyı hazırlayanın kendisi olduğunu, altında Hükümet üyelerinin imzalarının bulunduğunu kaydeden Şahin, ''İleri sürdüğünüz gibi tasarıda dini, etnik, şovenist düzeni amaçlayan maddeler varsa gelin düzeltelim'' diyerek sözlerini tamamladı.
  Â
AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Ali Bulut'un, ''Kişileri tartışmaktan esasa gelemedik'' sözleri CHP'lilerin tepkilerine yolaçtı. CHP'liler bu sözlere ''Kişilerin hiç mi önemi yok? Tasarıyı hazırlayan Dinçer... Adam (Ben hazırladım) diyor'' sözleriyle müdahale ettiler.
   Â
''REFORM DEĞİL''
   Â
CHP Ankara Milletvekili Araslı da tasarının tümü üzerinde yaptığı konuşmada, metnin ''Reform'' niteliği taşıyabilmesi için ortadan kaldırdığı sistemin yerine yeni bir düzenleme öngörmesi gerektiğini söyledi.  Araslı, yeni bir düzenleme öngörmediği için bu tasarının ''Kaos''a yol açacağını kaydetti.
  Â
Tasarının Anayasa'ya aykırı olduÄŸunu da savunan Araslı, ''Bununla merkezi yönetim yok edilmek isteniyor'' diye konuÅŸtu. Bakan Åžahin'in ''Åžimdi (Tasarıyı ben hazırladım)'' demesine karşın daha önce MüsteÅŸar Dinçer'e teÅŸekkür ettiÄŸini kaydeden Araslı, ''Dinçer bir felsefe ortaya koydu. Sayın BaÅŸbakan da bunu paylaÅŸtığını ifade etti'' diye konuÅŸtu.Â
  Â
Araslı, Dinçer'in makalesini okumasına itiraz eden AK Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu'na, ''Sözler sizi rahatsız mı etti?'' diye sordu.

Kaşıkoğlu, CHP milletvekillerini ''Kelle istiyorsunuz, yeniçeriler gibi'' diye suçlayınca komisyonda yeniden bir tartışma başladı.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin'in, ''Değersiz kellesini mi? Sayın Bakan, Dinçer'in görev yaptığı Başbakanlık'ta bulunmayı nasıl içinize sindiriyorsunuz?'' deyince AK Parti'liler ''Ülkeden mi atalım? Siz onun bulunduğu bir ülkede yaşamayı nasıl içinize  sindiriyorsunuz?'' sözleriyle karşılık verdi. CHP'lilerin AK Parti'lilere, ''Sizin ideologunuz'' sözleriyle büyüyen tartışmaya Başkan Kuzu müdahale etti.
   Â
''REFORM DEMEDÄ°K''
   Â
Bu konuşma üzerine bir kez daha söz alan Bakan Şahin, tasarıya hiçbir zaman reform demediklerini, diyenlere de uyarıda bulunduklarını söyledi. CHP'lilerin basın toplantısında reform dediğini anımsatmaları üzerine Şahin, ''Sehven ağzımızdan çıkmıştır'' karşılığını verdi.

Şahin'in, tasarının Müsteşar Dinçer'in göreve başladığı 4 Nisan tarihinden önce hazırladığını söylemesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, ''Bu tarihten önce yanınıza alıp CHP Grubu'na getirdiniz'' diye karşı çıktı.
  Â
Dinçer'in göreve geldikten sonra tasarının hazırlanmasından teknik yardımı olduğunu bildiren Şahin'in, ''Bu tartışmalar üzerine kendisiyle görüştüm. Bana uygulamadan kaynaklanan sıkıntılar bulunduğunu söyledi'' sözlerine CHP'liler tepki gösterdi.

Konuşmasını ''Amacımız Cumhuriyet'i daha güçlü hale getirebilmek'' diye sürdüren Şahin'e, CHP'liler ''Yıkarak mı?'' sözleriyle tepki gösterdi. Şahin, hiçkimsenin Cumhuriyet'e zarar vermesine izin vermeyeceklerini ifade ederek sözlerini tamamladı.
  Â
CHP GÖRÜŞMELERE KATILMIYOR

AKP'li Kaşıkoğlu da Cumhuriyet ile hiçbir sorunları bulunmadığını, tasarının altında da Müsteşar Dinçer'in imzasının bulunmadığını ifade etti. CHP'lilerin ''Ruhu var'' sözleri üzerine Başkan Kuzu'nun, ''Hangi ruh? Beni ruhla cinle uğraşamam'' demesi gergin ortamı yumuşattı.
  Â
Tartışmaların uzaması üzerine AKP milletvekillerinin verdiği ''Görüşmelerin yeterliliği'' önergesi CHP'lilerin itirazları arasında kabul edildi.

Tasarının maddelerine geçilmesinin ardından  CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, ''Bu günaha ortak olmayız'' diyerek maddelerin görüşmelerine katılmayacaklarını söyledi.

 


  Â
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından sonra maddelerine geçilmesi AKP'lilerin oylarıyla kabul edildi. CHP'liler, ''Bu günaha ortak olmayız'' diyerek maddelerin görüşmelerine katılmayacaklarını açıkladılar.
  Â
Komisyon, tasarı üzerindeki çalışmalarını sürdürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!