ANKA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2008 12:55
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, yaklaşan yaz mevsimi de dikkate alındığında, orman yangınlarıyla mücadele konusunda ne tür önlemler alınacağını sordu. Ateş, “Yangın nedeniyle bozulan orman alanlarından ne kadarı yeniden orman vasfına kavuşturulmuştur” dedi.
CHP’li Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, artan nüfus ve aşırı tüketimin, başta ormanlar olmak üzere doğal kaynakların hızla yok olmasına neden olduğuna dikkat çekti. Ateş, yangınlar sonucu yok olan ormanların, erezyon, su kaynaklarının bozulması, hava kirliliği, çölleşme, sel, heyelan ve çığ gibi felaketleri beraberinde getirdiğini vurguladı. Orman yangını sayısının 2007 yılında, 2006 yılına göre yüzde 27.93 oranında artarak, 2 bin 849’a, alan bakımından ise yüde 47.35 artarak, 11 bin 438 hektara ulaştığını belirten Ateş, “2007 yılında Kastamonu129, Zonguldak 108, Sinop 40, Ankara 105, İzmir 257, İstanbul 187 ve Amasya Bölge Müdürlüğü’nde 165 orman yangını meydana gelmiştir” dedi.
Başbakan Erdoğan’a, “2007 yılında orman yangınlarında ortaya çıkan artışları ve yaklaşmakta olan yaz mevsimini de göz önünde bulundurarak, orman yangınlarıyla mücadelede ne tür ek önlemler almayı düşünüyorsunuz” diye soran Ateş önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Son on yılda, yıllar itibariyle meydana gelen orman yangını sayısı ve bu yangınlar nedeniyle kaybettiğimiz orman alanı nedir?
-Yangın nedeniyle bozulan orman alanlarından ne kadarı yeniden orman vasfına kavuşturulmuştur? Bu alanların illere göre dağılımı nedir?
-Bu tarihler arasında meydana gelen orman yangınlarının kaçı terör nedeniyle ortaya çıkmıştır? Terör kaynaklı yangınlar nedeniyle kaybolan orman alanı ne kadardır?
-Orman alanlarımızda bir azalma var mıdır? Varsa bunun nedenleri nelerdir? Orman alanlarının artırılması için yapılan çalışmalar nelerdir? AKP hükümetleri döneminde bu çalışmalar için ne kadar kaynak ayrılmıştır?
-Ülkemizde ormanların kaplamış olduğu alanın büyüklüğü, orman gözlem istasyonlarının, uzaysal çözünürlüğünün düşüklüğü, orman yangınlarnın erken ve doğru tespiti açısından yetersiz olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu konuda alınan önlemler nelerdir?
-Orman yangınlarında canları pahasında görev yapan Çevre ve Orman Bakanlığı personeline, çevre ve orman tazminatı yıllardır gündemde olduğu halde verilmemiştir. Bu konudaki çalışmalarınız hangi aşamadadır?
-Yangınla mücadelede büyük risk altında çalışan, yangın söndürme helikopterlerinde görev yapan personele diğer kurumda uygulanan uçuş tazminatı neden verilmemektedir? Bu konuda yapılan bir çalışma var mıdır?
-Orman yangınlarını söndürmede kullanılan helikopter sayısı kaç adettir? Yamgın artışı dikkate alındığında söndürme filosunda bir artış var mıdır?”