Güncelleme Tarihi:
CHP Bilim Yönetim ve Kültür Platformu tarafından hazırlanan ''Kuraklık ve Su Sorunu Projesi'' kamuoyuna açıklandı.
Genel Başkan Danışmanı Bülent Tanla, projenin TEMA danışmanlarından ve önde gelen tarım uzmanlarından Mahir Gürbüz ve arkadaşları tarafından hazırlandığını bildirdi. Çeşitli konulardaki proje çalışmalarına önümüzdeki günlerde de devam edeceklerini bildiren Tanla, çalışmalarını yurt genelinde önde gelen kamuoyu belirleyicilerive yerel medya ile daha çok paylaşmak amacıyla ''Platform'' adlı bir dergi yayımlamaya başladıklarını söyledi.
SU, YAKIN GELECEKTE SAVAŞ NEDENİ
Mahir Gürbüz de proje hakkında bilgi verirken, dünya düzeyindeki iklim değişikliklerine ve suyun yanlış kullanımına dikkat çekti. Kuraklığın sorun değil, bir sonuç olduğunu savunan Gürbüz, yakın gelecekte su sorunun ülkeler arası savaşlara neden olabileceğini ifade etti.
Gürbüz su zengini olmayan bir ülke olan Türkiye'de yağışların bölge ve mevsimler arasında büyük dengesizlikler gösterdiğini kaydetti. Ülkemizde kişi başına düşen su miktarının 2 bin 860 metreküpolduğunu, bu eğilimin devam etmesi halinde bu rakamın, 2050 yılında 1240, 2100 yılında da 700 metreküpe düşme riskinin bulunduğu belirten Gürbüz, ''Ağır risk taşımasına rağmen Türkiye'de kuraklık sahipsizdir'' dedi. Gürbüz, ülke düzeyine düşen yağışın ancak üçte birinden yararlanılabildiğini, yeraltı su kaynakları hızla azalırken, yer üstü su kaynaklarının beslenemediğini ve hızla kirlendiğini ifade etti.
KURAKLIK İZLEME MERKEZİ
Mahir Gürbüz, su tasarrufu ve sulama verimliliği sağlayan moderndenetimli sulama yöntemlerinin yeterince yaygınlaşamadığını, içme ve kullanma suyunda savurganlık yaşandığına dikkat çekerek, özetle şunları söyledi:
''Ülkemizde kuraklık izleme merkezleri yoktur. Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü kuraklık afeti sürecinde yoktur. Genel Müdürlüğe bağlı istasyonlar gelişmesi gerekirken, azaltılmaktadır.
Suya ilişkin yasal düzenlemeler yetersizdir, kurumsal yapılanmalar yetersiz ve etkisizdir. Ülkemizde su ve kuraklığa ilişkin ulusal nitelikte hiçbir strateji ve politika oluşturulmamıştır.
Uluslararası deneylerden yararlanılarak, sorunun çözümüne yönelik hukuksal düzenlemeler yapılmalıdır. Bu kapsamda 'Temel nitelikli su' yasası çıkarılmalıdır. Toprak-su ilişkilerinin amacı doğrultusunda geliştirilmesi anlamında bir çok yararlar sağlayabilecek olan 'Temel Toprak yasası' çıkarılmalıdır.''
Gürbüz, katılımcı ve özerk ''Su Konseyi'' ve ''Kuraklık Merkezi'' gibi oluşumların tartışılması gerektiğini, toplumun su kullanımı, kuraklık ve erozyon konularında bilinçlendirilmesi gerektiğini de kaydetti.
Toplantıya TEMA temsilcileri de katıldılar.