CHP’de ‘Matkap’lı dönem

Güncelleme Tarihi:

CHP’de ‘Matkap’lı dönem
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2011 00:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 35’inci Olağanüstü Kurultay’ın ardından oluşturduğu Merkez Yönetim Kurulu’nun 17 üyesinin 10’unu yeni MYK’ya almadı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’i bu görevden alarak Tanıtım, Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirdi. CHP’nin yeni tüzüğünde, genel sekreterliğin görevlerinin devredildiği Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na 25 Aralık 2010’da Gürsel Tekin getirilmişti. Bu nedenle Tekin eski Genel Sekreter Önder Sav’ın halefi olarak kabul ediliyordu. Kılıçdaroğlu’nun Gürsel Tekin’i eskisine göre daha pasif bir görev olarak nitelendirilen Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirmesinin nedeni olarak CHP kulislerine “Örgütlerden gelen tepkiler” iddiası yansıdı. Tekin’in yerine MYK’nın yeni üyesi Nihat Matkap getirildi. 12 Haziran seçimlerine Hatay 5’inci sıra milletvekili adayı olarak giren Matkap seçilememişti. Matkap, Kılıçdaroğlu’nun eski Genel Sekreter Önder Sav’la köprüleri attığı 3 Kasım gecesinde açıkladığı ilk MYK listesinde Genel Sekreter olarak görevlendirilmiş ancak bu görevlendirmeyi kabul etmemişti. Matkap’ın 1991-1995 yılları arasındaki DYP-CHP koalisyon hükümetinde yaklaşık 8 aylık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevi sırasında Kılıçdaroğlu da SSK Genel Müdürü’ydü. Matkap bir dönem CHP Genel Saymanlığı görevini de üstlenmişti.

Yeni isimler

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun dün açıkladığı MYK’ya giren Matkap dışındaki diğer isimler şöyle: Atilla Emek- Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Gökhan Günaydın- Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Yakup Akkaya-İşçi Memur Sendikaları, Emekliler ve Emek Bürolarıyla Sendikaları, Meslek İşveren Kuruluşları ve Diğer Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Faruk Loğoğlu- Dış İlişkiler ve Yurtdışı Örgütlenmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Birgül Ayman Güler- Kadın örgütlenmesi ve Kadın Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, M. Zeki Gündüz- Gençlik Örgütlenmesi ve Gençlik Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Ayten Kayalıoğlu- Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Perihan Sarı- Parti içi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı.  “Gelen-giden değerlendirmesi” açısından dikkat çekici değişikliklerden biri de Osman Korutürk’ün yerine bir başka emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu’nun Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirilmesi oldu. Kılıçdaroğlu, Loğoğlu’na geçen aralıkta açıkladığı MYK’da da görev vermek istemiş, Loğoğlu mazeret göstererek “Şimdilik sadece danışmanlığınızı yapmamı uygun görün” diyerek görevi kabul etmemişti.

Haberin Devamı

Kurultay hesabı

Kılıçdaroğlu, Mayıs 2012’de gerçekleşecek Olağan Kurultay’da oy kullanacak yeni kurultay delegelerinin belirleneceği il kongrelerine Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Matkap’ın koordine edeceği bir programla girecek. Kılıçdaroğlu, özellikle eski Genel Sekreter Önder Sav ekibi ile bazı eski milletvekillerinin başlatmaya hazırlandığı “Parti içi muhalefet” hareketine karşı delege çoğunluğunu ele geçirmeye çalışacak.

MYK dışılar

KILIÇDAROĞLU’nun tercihi doğrultusunda Hurşit Güneş, İzzet Çetin, Volkan Canalioğlu, Umut Oran, Osman Korutürk, Sena Kaleli, Engin Altay, Gülsüm Bilgehan, Alaattin Yüksel ve Süheyl Batum MYK dışında kaldı. 10 kişinin gittiği MYK’ya üye sayısı 17’den 16’ya düştüğü için 9 yeni isim girdi. 3 olan kadın sayısı 4’e yükseldi. MYK’nın milletvekili üye sayısı 10 oldu.

Haberin Devamı

Koltuğu korudular

MYK’da yerini koruyan ancak sorumluluk alanı değiştirilen bir başka isim ise Erdoğan Toprak oldu. Yerini Tekin’e bırakan Toprak, gidenlerden Hurşit Güneş’in görevini devraldı. Toprak, İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. MYK’nın eskileri Faik Öztrak, Sencer Ayata, Mehmet Emrehan, Sezgin Tanrıkulu ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil koltuklarını ve sorumluluk alanlarını korudu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!