CHP, Adalet Komisyonu'nu önergelerle kilitledi

Güncelleme Tarihi:

CHP, Adalet Komisyonunu önergelerle kilitledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2007 13:39

TBMM Adalet Komisyonunda, CHP'nin, Yargıtay Kanununda değişiklik öngören tasarının görüşmelerinde çok sayıda değişiklik önergesi vermesi tartışmalara neden oldu.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın başkanlığında toplanan Komisyon, alt komisyon raporu doğrultusunda tasarının maddelerini görüşmeye başladı. CHP'li üyeler, tasarının Yargıtayın daire ve üye sayısını içeren 1. maddesi üzerinde 48 adet değişiklik önergesi verdi. CHP'li üyeler, sayılarda değişik öngören her önerge üzerinde söz alarak gerekçesini açıklaması, AK Parti'li üyelerin tepkisine neden oldu.

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, yargı sistemiyle oynandığını, Yargıtaya politika karıştırıldığını iddia etti.

“TASARI, ART NİYETLİ”

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan da hükümetin, gider ayak kadrolaşma ve yargıya müdahale çabasında olduğunu öne sürdü. “Bu yasanın acelesi ne?” diye soran Eraslan, hiçbir dosya gelmese dahi Yargıtayın elindeki işleri ancak 4 yılda bitirebileceğini söyledi.

Tasarının art niyetli olduğunu savunan CHP'li Eraslan, “Nasıl yapılır da bu kurumun canına okunur diye uğraşılmış” dedi. Eraslan, düzenlemenin sonucunun kadrolaşma olacağını sokaktaki her orta zeka seviyesine sahip kişinin anlayabileceğini ileri sürerek, tasarının iyi hazırlanmış olsa bile, iyi hazırlanmış bir yemeğin içine, “tuz yerine şap atılması” gibi bir durumun sözkonusu olduğunu söyledi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu'nun eleştirilere, “Bu, Yargıtaya saygısızlıktır” demesine tepki gösteren CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu, partisinin yargıya saygı konusunda alacağı bir dersin bulunmadığını söyledi.
AK Parti'li Özyolcu'nun, “milletin zamanının boşa harcandığı karşılığını” vermesi üzerine CHP'li Baloğlu, değişiklik önergeleri ile demokratik seçim olanağı sunduklarını kaydetti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in, önergelerle ilgili “maalesef katılamıyoruz” demesi üzerine CHP'li Eraslan, 48 seçenekten 1'sinde olumlu görüş bildirilmesi gerektiğini söyledi.

“PAPAĞAN GİBİ OLMAMASI LAZIM”

Eraslan, okula başlayan öğrencilere “okul açıldı” diye 100 kere yazdırıldığını, iyi anlamayanlara ise bunun 2 misli yazdırıldığını ifade ederek, demokratik rejimlerde yargıya müdahale olamayacağını anlata anlata dillerinde tüy bittiğini söyledi.

AK Parti'li Özyolcu'nun “Papağan gibi olmaması lazım” diye karşılık vermesi üzerine Eraslan, böyle söylenmesi durumunda, önergelerin hangisinin bilimsel olmadığının açıklanmasını istedi. Eraslan, “Ayıptır, bu maddeye alt komisyonda katıldınız” diyen Özyolcu'ya tepki göstererek düzenlemeye karşı olduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı Toptan'ın, üye ve daire sayısı konusunda Yargıtayın itirazı olmadığını ifade etmesi üzerine Eraslan, bu durumda bir ilke kararı alınmasını ve Yargıtayın hazırladığı metin üzerinden görüşmelerin sonuçlandırılmasını istedi.

“200 ÖNERGE VERECEĞİZ”

CHP'li Eraslan, İçtüzük hükümlerine göre önerge haklarını kullanacaklarını, bir madde üzerinde 200 tane de önerge vereceklerini ifade ederek, “Tek çiçeğe bağlı kalmayın, 'başka çiçekler de var' diye, size çiçek demeti sunuyoruz” demesi üzerine AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, “Ama zakkum çiçeği” karşılığını verdi.

“ESKİ CHP ZİHNİYETİNE DÖNÜLÜYOR”

AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, CHP'li üyelerin amacının üzüm yemek olmadığını söyledi. Eraslan'ın üslubunu eleştiren Kara, “Eski CHP zihniyetine dönülüyor burada. 'Ne yapıp edip engelleyelim, bizim dediğimiz dışında başka bir şey olmasın'... Görüşmeler canlı yayınla verilsin. Millet, zaman ve parasının nasıl çalındığını görsün” diye konuştu.
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel de önerge sayılarının böyle sürmesi durumunda, düzenlemenin 3-4 ayda yasalaştırılamayacağını söyledi. Özel, bu durumda tasarıyı İçtüzük hükümlerinden yararlanarak, doğrudan Genel Kurula indireceklerini ifade etti.

“TASARI, İYİ NİYETLE HAZIRLANMIŞTIR”

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de eleştiri ve önerge sayısı konusunda açıklamalarda bulundu. Çiçek, Yargıtayın görüşlerinin alındığını, üye sayısının 150'ye inmesinin Yargıtay tarafından hazırlanan metinde de bulunduğunu belirterek, tasarının iyi niyetle hazırlandığını söyledi.

Başka alanlarla ilgili genel söylemin Adalet Komisyonuna taşınarak, Yargıtayla ilgili düzenlemeye gölge düşürülmemesini isteyen Çiçek, Komisyonun önüne gelen tasarıları hukuki yararları açısından değerlendirdiğini belirtti.
“Onun için genel söylemlerin Yargıtay gibi bir saygın kuruluş vesilesiyle gündeme getirip, 'sanki burada da bir şey yapılıyormuş' gibi bir çabanın içerisine girilip, bu yönde söylemler yapılırsa, bu haksızlık olur” diyen Çiçek, niyetler üzerine değerlendirme yapmanın çok doğru olmadığını, hukukun ispata dayandığını belirtti.

Bakan Çiçek, “Siz, her olaya kadrolaşma açısından bakıyorsunuz. Bu, demek ki siz iş başında olsanız, 'her işte kadrolaşma yapacaksınız' gibi bir haksız ithamı beraberinde getirir. Ben bunları yapmam, doğru da bulmam” dedi.

ÖNERGE SAYISINA TEPKİ

Adalet Bakanı Çiçek, değişiklik önergelerinin sayısının da sınırlı olması gerektiğini ifade etti. Söz hakkı ve önerge hakkının olabileceğini belirten Cemil Çiçek, “Bir hakkın, kötüye kullanılması kabilinde söylemek istemiyorum ama olduğundan çok daha fazla, işin esasına fayda getirmeyecek şekilde, tarzda kullanılmasının da hukukta himaye görmeyeceğini, İçtüzük hükümlerinin buna müsait olmadığı kanaatindeyim” dedi.

Komisyon Başkanının, önergeleri ve konuşmaları belli bir yerde tutması gerektiğini, aksi halde ucu açık konuşmalarla hiçbir yasayı çıkarma şansının olamayacağını anlatan Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

“Diyelim ki yarın bir maddeyle ilgili 300 tane, 500 tane önerge verildi. Burada yapılan, rakamların değiştirilmesinden ibaret. Bunun işin özüne bir faydası yok. Eğer bir madde açısından işin özüne fayda getirmiyorsa, müzakerelerin bir yerde durdurulması gerekir. Aksi takdirde hükümetlerin hiçbir yasayı çıkarma şansı olmaz. Nereye kadar biz bu konuşmaları ucu açık yapacağız? Diyelim ki 1 maddede 10 saat konuşuldu. Bu katkı mıdır?”

Komisyon Başkanı Toptan, bir madde üzerindeki önergelerle ilgili görüşmeler sürerken, TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesinden görüş sormak amacıyla toplantıya ara verdi. Komisyon toplantısına, verilen aranın ardından devam edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!