Güncelleme Tarihi:
Oyan, heyette yer alan Sinop Milletvekili Engin Altay, Mardin Milletvekili Mahmut Duyan, Muğla Milletvekili Gürol Ergin, İzmir Milletvekili Enver Öktem ve Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
Basın mensuplarına dağıtılan bildiride, bölgedeki inceleme sonuçları şu şekilde sıralandı:
-Silopi/Habur, Ağrı ve Van’da dış ticaret işlemlerinin ve sınır ticaretinin bölgede yol açtığı sorunların yaygınlaşması, Bakanlar Kurulu kararının bir türlü çıkmaması Silopi’de nedeniyle gümrük alanının hazır olduğu halde hizmete açılamaması,
-Bingöl’de 2005 depreminin hasarlarının hala giderilememiş olması,
-Bölgenin bir çok ilinde TOKİ konutlarının birçoğunun talep/ödeme koşullarına ve bölgenin özelliklerine uymaması nedeniyle konut sorununun çözümüne katkıda bulunmaması,
-Yerel yönetimlerin KÖYDES ve Köye Hizmet Götürme Birlikleri’nin ihaleli veya ihalesiz verdikleri işlerde yaygın şaibeler ve kayırmalar olması,
-Köye ve yaylaya dönüşte hala sınırlamaların olması, köye dönüş programı kapsamında zarar görmüş köylülere ödenecek tazminatları tespit komisyonlarının çok yavaş çalışması,
-Mayınlı sınır bölgelerinin temizlenmesi ve ihtiyaç sahibi çiftçilere dağıtılması çalışmalarının gerçek anlamda başlatılamamış olması,
-Bölgede eğitim ve sağlık hizmetlerinde ciddi yetersizliklerin olması, ülke ortalamasının üzerinde olan işsizliğin bu sorunları daha da büyütmesi.
KUZEY IRAK UYARISI
Bildiride, bu sorunların, Kuzey Irak’ta, ABD’nin yardımlarının da etkisiyle hızlı ekonomik programın yürürlüğe konması ile daha çarpıcı hal aldığı belirtilirken, Kuzey Irak yönetimim bu çelişkilerden yararlanmak için her fırsatı değerlendirdiği, güneydoğulu gençlere iş veya eğitim bursu olanağı sağladığına işaret edildi.
CHP, milli gelirin yüzde 2’si ya da bütçenin yüzde 5’i oranında 10 milyar YTL tutarında kaynağın 10 yıl boyunca bölgenin sosyo-ekonomik kalkınması için ayrılması önerisinde bulundu. CHP ayrıca, göçün önlenmesi için yatırım yapılması gerekliliğine de işaret etti.
ABD MÜDAHALE EDİYOR
Bildiride, “ABD’nin bölgede sürdürdüğü resmi ve gayri resmi politikalarla, açık veya örtük olarak, Türkiye iç siyasetine, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum örgütü yapılanmalarına müdahale anlamına gelecek tutumlar sergilediğine dair çeşitli gözlemler ve tanıklıklar da not edilmiştir” bölümü dikkat çekti.
Oyan, bu tespitle ilgili olarak, “ABD nüfuz artırma çabası içinde. Kaygı verici” dedi. Oyan, bir ildeki baro seçimlerini ABD müdahalesine örnek olarak gösterirken, müdahalenin sonucunun ne olduğuna ilişkin soru üzerine, “ABD’nin istediği olmuş gözüküyor” dedi.
HİZBULLAH UYARISI
Oyan, bölgede dinci terör örgütü Hizbullah’ın yükselişte olduğu tespiti yaptıklarını, ancak güvenlik güçlerinin bunu tehdit olarak algılayıp algılamadıkları noktasında kaygı taşıdıklarını kaydetti.
Oyan, Türkiye’nin insan hakları ve hukuk devleti normlarının yaşatılması açısından ciddi açılımlar yapmasının önemini de vurguladı.
Oyan, 1990’lardaki çatışma ortamının bölgeye zarar verdiğini ancak Türkiye’nin terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının ardından bu zararın sonuçlarını ortadan kaldırma fırsatını, IMF’ye angaje politikalar nedeniyle kullanamadığını belirtti.
AĞAR’A YANIT
Oyan, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın “düz ovada siyaset” söyleminin bölgedeki yansımalarına ilişkin soru üzerine, “Düz ovada siyaset yapan parti var. Ancak konu afsa başka şekilde değerlendirilebilir” dedi.
AKP’YE "ŞAPKA" TEPKİSİ
Oyan, dün şapkalı bazı kadınların TBMM Genel Kurul salonunun dinleyici locasından çıkarılmasına ise, “Mecliste bir kural varsa herkes için geçerli olmalıdır. Böyle bir kural varsa başı örtülü hiç kimse Meclis’e girmemelidir. Çifte standart AKP kurallarına uygun düşüyor ancak Türkiye Cumhuriyeti kurallarına uygun düşmüyor” tepkisini gösterdi.