Güncelleme Tarihi:
Atatürk Spor Salonu'nda iki gün sürecek kurultayda, 1078'i seçilmiş olmak üzere, toplam 1264 delege oy kullanacak. İl kongrelerini yapamayan Niğde ve Van, kurultaya delege gönderemeyecek.
Kurultayın ilk gününde, Genel Başkanlık seçimi yapılacak. CHP Samsun Asarcık İlçe Başkanı Bülent Baskın, daha önce, genel başkanlığa aday olduğunu açıklarken, CHP Tüzüğü'ne göre, genel başkanlığa aday olabilmek için, üye tam sayısının en az yüzde 20'sinin yazılı önerisi gerekiyor.
Genel Başkan Deniz Baykal, kurultayda yeniden genel başkanlığa aday olacak.
Kurultayda, Tüzük Komisyonu ile Temel Sorunlar, Temel Çözümler Komisyonu oluşturulacak. Tüzük değişikliğiyle ilgili rapor görüşülerek, oylanacak.
Delegeler, ikinci gün Parti Meclisi'nin (PM) 80 asıl ve 20 yedek üyesini, Yüksek Disiplin Kurulu'nun (YDK) 15 asıl ve 15 yedek üyesini belirlemek için sandığa gidecek.
Tüzük kurultayı toplanması için imza verenler arasında bulunan CHP Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay, CHP İstanbul Milletvekili Hasan Aydın ve eski Adıyaman Milletvekili Celal Topkan, ”antidemokratik ve meşru olduğu” gerekçesiyle ve “CHP'ye en ufak bir olumsuzluk görüntüsü vermemek, Baykal ve yönetimine bir muhalefet gerekçesi oluşturmamak ve bütün demokratik hakların ellerinden alınması” nedeniyle kurultaya katılmayacaklarını söylediler.
Kurultayı, 72 basın kuruluşundan 527 gazeteci izleyecek; kurultay, internetten canlı yayınlanacak.
Bu arada, eski Adıyaman Milletvekili Celal Topkan, CHP'nin Ekim 2003'den bu yana gerçekleştirdiği 3 kurultayın sayısal değerlendirmesini içeren bir çalışma yaptı.
Bu çalışmaya göre, Baykal, delegelerden 30. Olağan Kurultay'da yüzde 71.7, 12. Olağanüstü Kurultay'da yüzde 49.1, 13. Olağanüstü Kurultay'da ise yüzde 49.9 oranında destek aldı. 49.1, 13. Olağanüstü Kurultay'da ise yüzde 49.9 oranında destek aldı. "