Cezası 143 bin lira olan midye kaçakçılığı önlenemiyor

Güncelleme Tarihi:

Cezası 143 bin lira olan midye kaçakçılığı önlenemiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2001 00:00


Edirne'de jandarma tarafından son yıllarda yapılan kontrollerde, Yunanistan'a kaçırılırken yakalanan canlı midyelerin artışı dikkat çekiyor.

Yetkililer, midye kaçakçılığıyla ilgili yakalanan kişilerin 143 bin lira para cezası ödedikten sonra serbest kalması nedeniyle bu olayın önlenemediğini belirtiyorlar.

Geçtiğimiz yıl yapılan kontrollerde 10 ton 430 kilo canlı midyenin ele geçirildiğini belirten yetkililer, bu yıl ise sadece 4 aylık dönemde 20 ton 500 kilo canlı midyenin Yunanistan'a kaçırılmak istenirken yakalandığını bildirdiler.

Türkiye'de Çanakkale ve İzmir yörelerinde denizden toplanan midyelerin kilosu 3 milyon liradan alındığını belirten yetkililer, ''Midyeler Yunanistan'da kilosu 30 milyon liradan alıcı buluyor. Yunanistan'da bu işi yapanlar midyeleri İtalya'da çok daha fazla paralar karşılığında satıyorlar'' dedi.

Bilinçsizce boyu, ağırlığı dikkate alınmadan gelişi güzel midye toplanmasının, deniz suyunu temizleyen midye yataklarının tahrip olmasına neden olduğunu belirten yetkililer, şöyle konuştu:

''Yunanistan'a kaçırılan midyelerden olan akavides sahil yüzeyinde yaşıyor. Taşlara bağlı olarak bulunan bu midye ile denizin dibinde bulunan kum midyesi deniz suyunu süzerek içindeki çok küçük maddeleri topluyorlar. Midye kaçakçılığının cezasının 143 bin lira olması ve Su Ürünleri Kanunu'nun yetersiz kalması nedeniyle kaçakçılık her geçen gün artıyor. Kaçakçılar midyeleri Edirne'nin Keşan ve Enez ilçelerinden, Saros Körfezi'nden teknelerle Yunanistan'a kaçırıyorlar. Çuvallara doldurulan midyeler teknenin yanlarından sarkıtılarak götürülüyor''

Midye kaçakçılığını yapan kişilerin belli olduğunu da kaydeden güvenlik güçleri, ''Bu işi yapan Türkler'in sayısı 20 kadar. Yunanistan'da bu işi yapan kişilerde zaman zaman Türkiye'de midye kaçırmak isterken yakalanıyor. Ancak, yakaladığımız bu kişiler adli makamlara sevk ettiğimizde 143 bin lira para cezası ödeyip, kolayca serbest kalıyorlar. Ele geçirdiğimiz midyeleri de denize döküyoruz'' diye konuştu.

Midye kaçakçılığına karşı uygulanan cezaların caydırıcı olmaması halinde, Türkiye denizleri için çok önemli bir ürünün zamanla yok olabileceğine dikkati çeken yetkililer, bu konuda bilimadamlarına da konunun hassasiyetini dile getirmek için önemli görev düştüğünü bildirdiler. (aa)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!