Nail KAHRAMAN/BURSA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2009 18:49
ADALET Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Kulaç, cezaevlerindeki doluluğun, Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaştığını söyledi.
Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının 100 bini aştığını belirten Kulaç, “Suça giden yolları kapatmak yerine, suç işleyenlerin üzerine giderek cezaevlerimizi boşaltamayız” dedi.
Bursa Adliyesi'nde düzenlenen ‘Aile Eğitimi Yoluyla Şiddetin Azaltılması ve Suçun Önlenmesi Seferberliği Projesi’ toplantısına, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Kulaç da konuşmacı olarak katıldı. Adliye Konferans Salonu'nda konuşan Hüseyin Kulaç, Türkiye'deki cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlü sayısının 100 bini aştığını belirtti. “Suça giden yolları kapatmak yerine, suç işleyenlerin üzerine giderek cezaevlerimizi boşaltamayız” diyen Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Kulaç, “Cezaevlerinde kalan insanımızı yeniden kazanmak adına birçok eğitim programı yürütüyoruz. Ancak, şu da bir gerçek ki, suçun önlenmesi için aile içi eğitim çok önemli. Ailenin çocuğa karşı şiddet uygulaması, çocuğu doğrudan suça itmektedir” dedi.
Suçun önlenmesi seferberliğine bu kapsamda önem verip destek sağladıklarını belirten Kulaç, “Biz de suçu kaynağında kurutmak istiyoruz. Çünkü cezaevlerimizin de kapasitesi çok yükseldi. İnsan durup dururken suç işlemiyor. Birçok sebebi var. Bunlardan biri, aile içi şiddet. İşsizlik, okul eğitimi sırasında uygulanan yanlış sistemler kişileri etkiliyor. Daha sonra hem topluma hem de kendisine zarar veriyor. Bu insanlar, karşımıza büyük bir sorun olarak çıkıyor. Bu sorunların çözümü, uzun vadeli belki, ama bu projeleri hayata geçirmeliyiz” dedi.
‘İNTİHAR GİRİŞİMLERİNDE YÜZDE 300 ARTIŞ VAR’
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Hayatboyu Eğitim Gelişim Derneği Genel Başkanı Adem Solak ise İstanbul Avcılar'da başarılı olan projeyi bütün Türkiye'ye yaymak için çalışma başlattıklarını söyledi. Bu amaçla birçok ilde toplantılar düzenlediklerini belirten Solak, 42 üniversiteden 200 bilim adamının bu projeye destek verdiğini belirtti. Şiddette son yıllarda büyük bir artış olduğunu ifade eden Solak, “Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın yaptığı ve henüz kamuoyu ile paylaşmadığı verilere göre, ülkemizin bazı bölgelerinde intihar girişimlerinde yüzde 300- 400 artış var. Bu veriler, son derece sıkıntılı bir durumun göstergesi. Özellikle gençlerde büyük sorunlar var. Bu aileye, sokağa yansıyor. Şiddetin, sıra dışı olayların ve cinayetlerin artması herkesi tedirgin ediyor” dedi.
BU İŞİN TEMELİ AİLEYE DAYANIYOR
Denetimli serbestlik yasasının çıkması ile birlikte kurulan büroların 3 yıl önce faaliyete geçtiğini hatırlatan Adem Solak, bu sayede hafif suç işleyenlerin, cezaevine girmeden ıslah edilme imkanlarının doğduğunu dile getirdi. “Burada ihmal ettiğimiz bir şey var” diyen Solak, şöyle devam etti:
“Bu işin temeli aileye dayanıyor. Türkiye’de bir şeyi atlamışız. O da aile destek hizmetleri, aile eğitimleri. Hiçbir ilde aile eğitimlerinde yüzde 5'i geçememişiz. Bu güne kadar bu meseleye kimse ciddi olarak eğilmedi. Çevre, medya gibi birçok faktör de ailenin çocukları üzerindeki kontrolün azalmasına sebep oldu. Ve suç artış hızında ne yazık ki dünya ülkeleri içinde en tepe noktadayız. İşte bu artış hızını tersine çevirmek için çalışıyoruz.”
Hazırladıkları ‘Aile Eğitimi Yoluyla Şiddetin Azaltılması ve Suçun Önlenmesi Seferberliği Projesi’ ile hedeflerinin 26 bin öğretmen ve uzmanın eğitimi ile 10 milyon aileyi eğitmek olduğunu ifade eden Solak, "Amacımız aile ve okul yakınlaşmasını sağlayarak, anne babaları eğitim sisteminin doğal birer parçası haline getirmek. Şiddet, saldırganlık ve suçluluk konularında toplumsal duyarlılığı artırmak” diye konuştu.