Cezaevindeki 211 mahkuma disiplin cezası

Güncelleme Tarihi:

Cezaevindeki 211 mahkuma disiplin cezası
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 17:26

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, bugüne kadar F tipi cezaevlerinde 211 tutuklu ve hükümlüye disiplin cezası verildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, F Tipicezaevlerinde 1260 tutuklu ve hükümlünün barındığını bildirerek, bunlardan 211 kişinin çeşitli nedenlerle disiplin cezası aldığını açıkladı. 

SP Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun konuya ilişkin soru önergesini yanıtlayan Türk, F Tipi cezaevleriyle ilgili sayısal bilgilere yer verdi. 

Türk, 25 Aralık 2001 tarihi itibariyle, Ankara, Bolu, Edirne, İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ F tipi cezaevlerinde 575'i hükümlü, 685'i de tutuklu olmak üzere 1260 kişinin barındırıldığını bildirdi.Bu tutuklu ve hükümlülerden Ankara'da 106, Bolu'da 3, Edirne'de 12, İzmir'de 25, Kocaeli'de 12, Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevi'nde de 53 kişinin disiplin cezası aldığını belirten Türk, şunları kaydetti: 

''Disiplin cezaları, Ceza İnfaz Kurumları ile Tevkifevlerinin Yönetimine ve Cezaların İnfazına Dair Tüzük'te belirtildiği gibi disiplin kurullarınca verilmektedir. Bu kurullar, kurum müdürünün başkanlığında doktor, psikolog veya sosyal çalışmacı, öğretmen, idare memuru, atölye şefi ve infaz koruma başmemurundan oluşmaktadır. Anılan tüzük uyarınca, kurum müdürünün tek başına verebileceği disiplin cezası, kınama cezasından ibaret bulunmaktadır.''

Adalet Bakanı Türk, tutuklu ve hükümlülerin, disiplin cezalarına karşı infaz hakimliğine şikayette bulunabileceklerini bildirerek, ''yargı denetiminden geçmiş bir cezanın keyfi olduğundan söz etmeye deolanak bulunmamaktadır'' görüşünü ifade etti. 

HANGÄ° NEDENLE CEZA ALDILAR

Bakan Türk'ün yanıtında disiplin suçlarının cezaevlerine göre dağılımına da yer verildi. Tutuklu ve hükümlülerin ceza aldıkları disiplin suçları şöyle: 

- Cezaevi çatısına çıkmaya teÅŸebbüs                 Â3
- Cezaevi eÅŸyasına zarar vermek                    Â69
- DiÄŸer mahkumlar adına mektup göndermek           Â10
- Görevli personele sövme, müessir fiil, tehdit  mukavemet                                       Â  45 Â
- Kavga çıkarmak                                    Â6
- Odada ateÅŸ yakmak, yangın çıkarmak                Â2
- Odalarda, izin verilmeyen eÅŸya bulundurmak       Â20
- Örgütsel faaliyette bulunmak                     Â41
- UyuÅŸturucu sokmaya teÅŸebbüs                       Â2
- Cezaevinin güvenliÄŸini tehlikeye atacak ÅŸekilde mektup yazmak                                      Â9
- Terör mahkumlarına bilgiÂtaşımak (adli mahkum)   Â2
- Oda arkadaşına müessir fiilde bulunmak            Â2 
Toplam                                          Â211

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!