Cezaevinde eğitim

Güncelleme Tarihi:

Cezaevinde eğitim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2003 21:37

Üsküdar Paşakapısı Ceza ve Tutuk Evi'nde 2003 yılı başından bu yana tutuklu ve hükümlülerin eğitim faaliyetlerine ağırlık veriliyor. Adalet, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarının işbirliği ile düzenlenen uygulama kapsamında tutuklular bağlama, sıhhi tesisatçılık, pratik elektrikçilik ve okuma yazma gibi çeşitli kurslara katılma imkanı buluyor.

Tutuklu ve hükümlülerin çok sık karşılaştığı sorunlardan biri 'gün boyunca yapacak bir şeyler bulamamak'. Çeşitli eğitim programları ile bu durum değişmeye başlıyor. Üsküdar Paşakapısı Ceza ve Tutuk Evi'ndeki tutuklu ve hükümlüler artık zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyor bile. Mart 2003'ten bu yana zamanlarını bağlama, okuma yazma ve sıhhi tesisatçılık-pratik elektrikçilik kurslarına katılarak değerlendiren tutuklu ve hükümlüler, gün saymak yerine, kurslarla kendilerini geliştiriyor.

Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın işbirliği protokolü kapsamında, Halk Eğitim Merkezleri'nden öğretmenler temin ediliyor. Böylece cezaevlerindeki tutuklular için beceri kursları açılıyor.

Üsküdar Paşakapısı Ceza ve Tutuk Evi Müdürü Güngör Altın, bu yılbaşından beri, cezaevlerindeki eğitim faaliyetlerine ağırlık verildiğini söyledi: ‘‘Boş insan, olumsuz şeyler düşünür. Kurs programları hükümlülerin buradan çıktıklarında bir meslek sahibi olabilmeleri ve topluma kazandırılmaları için çok önemli.‘‘

Bağlama dersleri haftada iki saat, sıhhi tesisatçılık ve pratik elektrikçilik dersleri ise haftada üç saat yapılıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen okuma yazma kurslarına katılan hükümlü ve tutuklular ise, hafta içi her gün 10.00-12.00 saatleri arasında derse giriyor.

Okuma yazma kursunun ikinci kademesini tamamlayanlara, ilkokul diploması veriliyor. Bağlama ile sıhhi tesisatçılık ve pratik elektrikçilik derslerinin öğretmenleri, Üsküdar Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendiriliyor. Okuma yazma derslerini ise, cezaevi öğretmeni Nurullah Karataş veriyor.

Şu an bağlama kursuna 20, okuma yazma kursuna 23, pratik elektrikçilik ve tesisatçılık kursuna ise 20 kişi devam ediyor. Tüm dersler, çok amaçlı olarak kullanılan yemekhanede yapılıyor.

Tutuklu ve hükümlüler ayrıca, Cezaevinde bulunan Psikososyal Servis'e başvurarak, burada görevli sosyal hizmet uzmanı veya psikologla görüşme talep edebiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!