Güncelleme Tarihi:
Dalaman'da 3 bin 600 dönüm arazi üzerinde faaliyet gösteren, 245 hükümlünün kaldığı cezaevi, 1942 yılında 200 liralık yatırımla kuruldu. Geçen yıl 2 milyon 772 bin 228 YTL ciro yaparak 641 bin 339 YTL net kar elde eden Dalaman Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda bu yıl 3 milyon YTL ciro ve 800 bin YTL net kar hedeflendi. 150'si sigortalı 245 hükümlünün kaldığı cezaevinde 178 büyükbaş, bin 478 küçükbaş hayvan yetiştirilirken, kümes hayvanı sayısı da 78 bin 560'a ulaştı. Yıllık 200 ton narenciye, 540 ton buğday, 210 ton mısır üretip, günde bin ekmek çıkaran mahkumlar, marangozhane, demir atölyesi, restoran işletmesi, inşaat, alüminyum doğrama, torna tesviye ve doğrama atelyelerindeki faaliyetlerine de hız verdi. Bu yılın ilk 10 ayında 2 milyon 550 bin 401 YTL ciroya ulaşıldı, 610 bin 581 YTL kar elde edildi. Karın yıl sonuna kadar 800 bin YL'yi bulacağı belirtildi.
SOSYAL FAALİYETLER DE VAR
Cezaevinin sosyal faaliyet uzmanı 28 yaşındaki Sibel Ok, iki yıldır görev yaptığı cezaevinde futbol takımları, tiyatro ekibi kurdu, sanatsal faaliyetleri artırdı. Ok, “Film gösterimleri yapıyoruz. Tiyatrocularımız profesyonel gibi. Daha önce ‘Dizi Mafyası’ isimli oyunu havalimanı, Mopak, Isparta ve Fethiye Cezaevlerinde sergiledik. Oyun çok beğenildi. Şimdi ‘Bizim Köyün Delisi’ oyununa hazırlanıyoruz. Büyük destek görüyoruz” diye konuştu.
Hükümlülere meslek edindirmeyi, mesleği olanları geliştirmeyi ve yaşama kazandırmayı hedeflediklerini belirten Dalaman Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ali Şeref Kül ise şunları söyledi:
“Buraya cezasının beşte birini iyi halde kapalı cezaevlerinde çekenler geliyor. Yeni yasaya göre 2 yıl altında ceza alanlar da başsavcının kararıyla gelebiliyor. Artık hükümlüyü hapishaneye koyup barındırmak yok. Meslek öğretmek, mesleği varsa bunları geliştirmek hedefleniyor. 245 hükümlünün sigortalı olarak çalışan 150'si ayda 90 YTL maaş alıyor. Ayrıca yıllık kazançtan prim alıyorlar. Sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz var. Bakanlık izni doğrultusunda hükümlülerimiz dışarıda da iş yapabiliyor. Kaunos kazı ekibinde 15'e yakın hükümlü çalışıyor.”
KAPI ÖNÜNDE SATIŞ TEZGAHI
Buca, Foça ve Muğla Cezaevleri'nin et ihtiyacını, Dalaman Askeri Havaalanı ile TİGEM'in ekmek ihtiyacını karşıladıklarını anlatan Kül, kapı önünde meyve, sebze, et ve süt sattıklarını belirtti. Kül, şöyle devam etti:
“Narenciyemiz ve restoranımız meşhur. Hükümlüler mesai saatlerinde idarenin kontrolü altında kayıt altına alınmayan telefonla yakınlarıyla görüşebiliyor. Cezası 10 yılın altında olanlar yılda 3, 15 yılın altındakiler 2 ve 20 yıl altında olanlar 1 kez 5'er gün izin kullanabiliyor. 5 günlük izne 2 gün de yol izni veriyoruz. İsteyen istediği okul sınavlarına girebiliyor. Kurslar düzenliyoruz. Sosyal ve kültürel etkinliklerimiz var. Halka da açık olacak 11 odalı sosyal tesislerin yapımı sürüyor.”
CEZAEVLERİNDE ‘YATILMAYACAK’
Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek de, yargının modernizasyonu kapsamında, Adalet Bakanlığı'nın ciddi çalışmaları olduğunu anlattı. Başsavcı Şimşek şöyle konuştu:
“AB sürecine geçen ülkemizde Dalaman gibi üretken, islah edici cezaevlerinin artırılması gerekiyor. Ayaş gibi, Eskişehir, Konya ve Foça gibi cezaevlerimizin atıl ve boş zaman geçirilen yer değil de hükümlülerin topluma yeniden kazandırılabileceği, yeni meslekler edinebilecekleri yerler olmasını istiyoruz. Dalaman'da toplumsal hayata geçiş sürecinin adaptasyon terapileri uygulanıyor. Burada büyük zevk aldıkları meslekler öğretiliyor. İş kolları sayı ve çeşidi artacak. Bu ne kadar artarsa devlet bütçesine de o kadar büyük katkı sağlanıyor.”
MAHKUMLAR DA MEMNUN
Manisa'nın Alaşehir İlçesi Kestane Deresi Köyü'nde 2 dönem muhtarlık yapan, cinayet suçundan hükümlü Arslan Akdeniz cezaevinin bahçıvanlığını üstlenirken, hayatından memnun olduğunu söyledi. Domates serasında çalışan Recep Gökmen (52) de, “Bu işi yeni öğrendim. Cinayetten 15 yıla hükümlüyüm. Burada hem ziraatı öğreniyorum hem de devlete katkım var” dedi. İlyas Karahan (54) ise “Buradaki yaşam dışarıdan daha rahat ve iyi. Çiftçilik yapıyorum, traktör kullanıyorum” diye konuştu.
Öte yandan, cezaevi restoranının müdavimlerinden pazarlamacı Mehmet Erol ile Ali Erdoğan, restoranın çorba, piliç, pilav, salata, ayran, tatlı ve meşrubat olan mönüsünün pazarlamacılar arasında dillere destan olduğunu söyledi. Erdoğan “Burada mahkum çalıştığını şimdi öğrendim ve bu beni rahatsız etmedi” dedi.