Güncelleme Tarihi:
Adana E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu ve hükümlüler başka illere nakledilmek istenen 4 mahkumun gerekçe göstererek 23 Ekim günü eylem başlattı. Tutuklu ve hükümlüler tarafından 4. blokta çıkartılan yangın Adana Büyükşehir Belediyesi ve Organize Sanayi Bölgesi İtfaiye Ekipleri'nin çalışmaları sonucu sabaha karşı söndürüldü.
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Cemal Sahir Gürçay, E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki isyana henüz fiili müdahalede bulunulmadığını belirterek, soğukkanlılıkla olayı çözeceklerini söyledi. Cumhuriyet Başsavcısı Cemal Gürçay, kesinlikle ölü ya da yaralı olmadığını, bazı mahkumların kendisini yaktığı söylentilerinin doğru olmadığını ifade ederek, olaylarla ilgili bilgi verdi: "Kimsenin burnu kanamış değil. Gece yarısı saat 02.00 sıralarında içeriyle temas kurduk. Bazı mahkumlarla bizzat ben görüştüm. Rehin alınan 21 memurumuzun en ufak bir sağlık sorunları yok. Bir memurumuzla görüştüm. O memurumuz da 'Şu ana kadar bize kötü bir muamelede bulunulmadı' dedi. Rahatlamaları için ailelerine ilettik. Bu olay Şirinler Çetesi diye adlandırılan grubun 4 elemanının kışkırtması neticesinde oldu. Ancak o 4 kişi her ne olursa olsun nakil edilecekleri yere gönderilecektir. Sorunu son dakikayakadar iyi yolla, anlaşarak, mantıklı, soğukkanlı bir şekilde çözmeye çalışıyoruz." Başsavcı Gürçay, bir soru üzerine müdahale için bir süre vermelerinin sözkonusu olmadığını belirterek "Yasin Altınbaş'ın rehin alınması olayı şu dakikaya kadar yalan. Böyle bir şey yok. Kendisi de tutuklu ve onların arasında" dedi.
'Zarar büyük'
Gürçay, şu ana kadar kesinlikle içeri girilmediğini, çünkü kurulan barikatın bir tarafında tutuklu ve hükümlülerin bir tarafında ise güvenlik güçlerinin bulunduğunu anlatarak "Bir savcı arkadaşımız sabaha kadar içerde kaldı. En ufak bir olumsuzluk yok. Ancak cezaevinde büyük zarar var. Bir bloğun çatısı tamamen yandı. Birkaç yerde yangın çıkartıldı, ranzalar kırıldı, duvarlar delindi" dedi.
Başsavcı Gürçay, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile de görüştüğünü kaydederek, şöyle konuştu: "Sayın Bakan da itidal ve soğukkanlılık tavsiye etti. Tabi buna ön ayak olanlar hakkında, bu kadar devlet malını yıkıp dökenler hakkında yasal işlem yapılacaktır."
Adana Cezaevi'nde halen bine yakın hükümlü ve tutuklu bulunduğunu bildiren Gürçay, tahliye olanların da dışarı bırakılmadığını, bu kişilerin hürriyetlerinin tehdit edildiğini söyledi. İsyana, terör suçlularının katılmadığını belirten Gürçay, "Onlar sessizce bekliyorlar. En ufak bir tepki ya da talepleri yok" dedi.
Bayrampaşa'da af isyanı
Bayrampaşa'da ise isyan 23 Ekim gecesi başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici 'uzun zamandır af beklentisi nedeniyle moralleri bozuk ve gergin olan tutukluların, 16 infaz ve koruma memurunun bloklarından çıkmasına izin vermeyerek eylem başlattığını' belirterek, eylemin sonuçlandırılması için görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Çitici eylemle ilgili olarak yaptığı açıklamada 23 Ekim günü saat 20.15 sıralarında sayım için koğuşlara giren infaz koruma memurlarının rehin alınmasıyla eylemin başladığını, bu eylemlerin, Adana ve Bayrampaşa Cezaevi'nde yapılan sevklerle ilgili olmadığını kaydetti.
Jandarma müdahalesinin sözkonusu olmadığını, görüşmelerin sürdüğünü belirten Çitici, eylem sırasında bahçede 1-2 yatak ve yorgan yakmanın ötesinde, itfaiyenin müdahalesini gerektiren ciddi bir yangın ve maddi zarar olmadığını da sözlerini ekledi.
Aydın'da açlık grevi
Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan 41 tutuklu da 24 Ekim günü açlık grevine başladı. Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Adagül, cezaevinin 1,3 ve 5. koğuşlarında kalan yasadışı örgüt üyesi 41 tutuklu ve hükümlünün, F tipi kapalı cezaevlerini protesto etmek amacıyla cezaevi idaresine verdikleri bir dilekçe ile açlık grevine başladıklarını söyledi. Adagül, "Hükümlü ve tutuklulular akıllarına estikçe eylem yapıyor. Şu anda endişe edilecek bir durum söz konusu değil" dedi.