Güncelleme Tarihi:
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Değişiklik ile “A” Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi, prototip veya yol testi yapılacak araçlar için imalatçı veya ithalatçı firmalar, otomotiv konusunda araştırma yapan araştırma kurum veya kuruluşları veya teknik hizmetler kuruluşlarına; fabrika, depo, gümrük satış yeri, teşhir yeri ve benzeri gibi yerler arasında sürülecek araçlar ile gösterisi yapılacak araçlar için imalatçı veya ithalatçı firmalara, bu firmaların yetki verdiği araç satıcılığı yapan bayilere bir yıl süreyle verilecek. Bu plakalı araçların “A” Geçici Trafik Belgesinde belirtilen güzergah dışında kullanılması ve bu araçlarla yük ve yolcu taşınması yasak olacak.
M1 sınıfı otomobillerin, M1G ve N1G sınıfı arazi taşıtlarının, N1, N2, N3 sınıfı kamyonet, kamyon ve çekicilerin, M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında “Emniyet Kemeri”nin bulundurulması ve kullanılması zorunlu olacak. Yalnız araç dururken kullanılan koltuklar ile ayakta da yolcu taşıyan M2 ve M3 kategorisi Sınıf A ve Sınıf I otobüslerde, koltuklarda, emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olmayacak.
Emniyet kemeri, 1 Ağustos 1998'den sonra ve 13 Şubat 2009'a kadar üretilmiş M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında zorunlu olmayıp, minibüslerde sürücüsü ile yanında oturan yolcuların; şehirlerarası otobüslerde arka koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda, önünde boşluk olan kapı önü koltuklarında; iki katlı şehirlerarası otobüslerde merdiven önü, en ön ve önünde boşluk olan en arka koltuklarda, masa etrafında bulunan koltuklardan aracın gidiş yönüne doğru olanlarda oturan yolcular için bulundurulması ve kullanılması gerekecek.
Çocukların taksilerde seyahatleri sırasında, çocuk bağlama sistemleri kullanmaları, yoksa arka koltukta oturmaları zorunlu olacak.
Çocuk bağlama sistemleri kullanma zorunluluğu, bu ve ilgili yönetmelikler gereği emniyet kemeri veya “isofix sistemi” bulundurma zorunluluğu olmayan araçlarda aranmayacak. Bu araçlarda çocuklar arka koltuklarda taşınacak.
CEZA PUANLARI
Yönetmelikle sürücülere uygulanacak ceza puanı cetveli yeniden belirlendi. Karayolları Trafik Kanunu'nun kural ihlali saydığı fiilden dolayı haklarında ceza uygulanan sürücülere, aldıkları her ceza için “Ceza Puanı Cetveli”nde belirlenen ceza puanları verilecek.
Buna göre, tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkarmak 10, servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanmak 20, diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak 20 ceza puanı gerektirecek.
Araç üzerinde yapılan teknik değişikliği 30 gün içinde tescil yapan kuruluşa bildirmemek 10, araçların muayene süresini geçirmek 10, araç kullanırken sürücü belgelerini yanlarında bulundurmamak ve yetkililerin her isteyişinde göstermemek 5 ceza puanı olacak. Cetveldeki bazı trafik kural ihlalleri ve ceza puanları şöyle:
“Aksine bir işaret bulunmadıkça, araçlarını, gidiş yönüne göre yolun sağından, çok şeritli yollarda ise yol ve trafik durumuna göre hızının gerektirdiği şeritten sürmemek 20,
Aksine bir işaret bulunmadıkça, şerit değiştirmeden önce gireceği şeritte, sürülen araçların emniyetle geçişini beklememek 20,
Aksine bir işaret bulunmadıkça, trafiği aksatacak veya tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirmek 20,
Aksine bir işaret bulunmadıkça, gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli olarak işgal etmemek 20,
İki yönlü trafiğin kullanıldığı dört veya daha fazla şeritli yollarda aksine bir işaret bulunmadıkça, motosiklet, otomobil, kamyonet ve otobüs dışındaki araçları kullananların, geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlememeleri 20,
Trafiği düzenleme ve denetimle görevli trafik zabıtası veya özel kıyafetli ve işaret taşıyan diğer yetkili kişilerin uyarı ve işaretlerine uymamak 20,
Kırmızı ışık kuralına uymamak 20,
Trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara uymamak 20,
Trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan ve yönetmelikte gösterilen diğer kural, yasak, zorunluluk veya yükümlülüklere uymamak 20,
Alkollü içki alarak araç kullanmak 20,
Taşıt kullanma süreleri dışında araç kullanmak ve kullandırmak (Sürücüye, Araç Sahibine, İşleten veya Teşebbüse) 20,
Hız sınırlarını yüzde 10'dan yüzde 30'a (otuz dahil) kadar aşmak 10,
Hız sınırlarını yüzde 30'dan fazla aşmak 15,
Diğer bir aracı izlerken, hızlarını kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmadan güvenli bir mesafe bırakmamak 20,
Kol ve grup halinde araç kullanırken, araçlar arasında diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklık bırakmamak 15,
Sağa dönüş kurallarına riayet etmemek 20, Sola dönüş kurallarına riayet etmemek 20,”
100 CEZA PUANINI AŞMAK
Trafik kuralının ihlal edildiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını aştığı Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Merkezince tespit edilen sürücülerin, sürücü belgeleri 2 ay süre ile geri alınacak. Bu süre sonunda kanunda öngörülen eğitimi gördüklerini belgeleyen sürücülerin sürücü belgeleri iade edilecek.
Sürücülerin ihlal etmiş olduğu her trafik kuralı için ihlalin özelliğine göre 5'ten 20'ye kadar ceza puanı verilecek ve sicillerine kaydedilecek.
Yönetmeliğin “Hususiyetlerine göre araçlarda bulundurulacak teçhizat bölümündeki “Çocuk Bağlama Sistemleri”ne ilişkin kısımlarında da değişiklik yapıldı. Buna göre, motorlu taşıtlar, “Güç Tahrikli Taşıtlarda Emniyet Kemerlerinin, Bağlama Sistemlerinin, Çocuk Bağlama Sistemlerinin Ve İsofix Çocuk Bağlama Sistemlerinin, Emniyet Kemerleri, Bağlama Sistemleri, Çocuk Bağlama Sistemleri Ve İsofix Çocuk Bağlama Sistemleri İle Donatılmış Taşıtların Onayı İle İlgili Hükümler”e uygun durumda olacak. Bu bölüme ayrıca emniyet kemeri sembolü eklendi. Mavi alt zemin üzerine beyaz şekilde düzenlenen emniyet kemeri sembolü, her türlü oturma pozisyonunda görülebilecek bir şekilde araçlarda yer alacak.
Yönetmeliğin çocuk bağlama sistemlerine ilişkin hükümleri 1 Haziran 2010'da, sürücülere uygulanacak yeni ceza puanı cetveli 1 Ocak 2009'da yürürlüğe girecek.Diğer hükümler ise bugünden itibaren yürürlüğe girdi.