Güncelleme Tarihi:
Çeyiz Hesabı ile Devlet Katkısına İlişkin Yönetmelik Bakanlar Kurulu tarafından imzalanmış ve 16 Aralık 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, çeyiz hesabı uygulamasıyla gençlerin evlilik hazırlıkları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20'ye varan oranda ve 5 bin Türk lirasına kadar devlet katkısı sağlanacak. Çeyiz hesabı uygulamasından Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi, 27 yaşından önce ilk evliliğini yapacak olanlar yararlanabilecek. Peki Çeyiz Hesabı nedir nasıl açılır?
Evlenirken devlet desteği almak isteyen gençler, bugünden itibaren bankalarda "çeyiz hesabı" açtırabilecek. Çeyiz hesabıyla, evlilik için oluşturulan birikime yüzde 20'ye varan oranda ve 5 bin Türk lirasına kadar devlet katkısı sağlanacak. Uygulamadan gurbetçilerin de yararlanabilmesi için Türk vatandaşlığından izinle çıkan "Mavi Kart" sahipleri ve üçüncü dereceye kadar alt soyları da kapsama alındı
Uygulamadan yararlanmak için nüfus cüzdanıyla yurt içindeki tüm bankalara TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmak gerekiyor. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Sadece bir adet çeyiz hesabı olacak. Ortak hesaplar bu kapsamda değerlendirilmeyecek ve çeyiz hesabı bankalar arasında taşınamayacak.
Bankaların yurt içi şubelerine Türk lirası cinsinden açılacak hesap, "ortak hesap" olamayacak - Hesaba, açılışında bir kereye mahsus olmak üzere 15 bin lirayı aşmayacak bir tutar yatırılabilecek. Uygulamadan yararlanmak için sistemde en az 3 yıl kalmak gerekecek.
Evlenecek gençlere destek için hayata geçirilen "çeyiz hesabı" uygulaması için bankalara bugünden itibaren başvurulabilecek. Türk vatandaşlığından izinle çıkan "Mavi Kart" sahipleri ve üçüncü dereceye kadar alt soylarının da kapsama alınmasıyla, uygulamadan gurbetçiler de yararlanabilecek.
Çeyiz hesabı avantajlarından yararlanmak isteyen gençler, yarından itibaren bu hizmeti sunan bankalara herhangi bir zaman diliminde başvuru yapabilecek.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, çeyiz hesabı uygulamasıyla gençlerin evlilik hazırlıkları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20'ye varan oranda ve 5 bin Türk lirasına kadar devlet katkısı sağlanacak. Çeyiz hesabı uygulamasından Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi, 27 yaşından önce ilk evliliğini yapacak olanlar yararlanabilecek. Türk vatandaşı olup gerekli izni alarak bunu kaybeden Mavi Kart sahipleri ile üçüncü dereceye kadar alt soyları da çeyiz yardımı hakkından yararlanabilecek. Türkiye'de ikamet şartı olmadığı için, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da çeyiz yardımı alabilecek. Sisteme dahil olmak için ise Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında çeyiz hesabı açtırılması zorunlu olacak.
Hesabın mutlaka Türk bankalarının yurt içi şubelerinde açılması gerekecek. Yurt dışında yaşayan vatandaşın, Türkiye'de kurulu bankalardan birinin bu ülkedeki şubesinde hesap açtırması kabul edilmeyecek.
Destek için sistemde 3 yıl kalma şartı
Çeyiz hesabının yalnızca Türk lirası cinsinden olması istenen uygulamada, bankada hesap açtırmak yetmiyor, düzenli ödemeler yaparak sistemde en az 3 yıl kalmak gerekiyor. Hesapta ne kadar fazla birikim sağlanırsa, devlet yardımı da o kadar yüksek olacak.
Uygulamadan yararlanmak için nüfus cüzdanıyla yurt içindeki tüm bankalara TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmak gerekecek. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Bir kişinin sadece bir çeyiz hesabı olabilecek. Ortak hesaplar "çeyiz hesabı" olarak değerlendirilmeyecek ve hesap bankalar arasında taşınamayacak. Türk vatandaşlarına yönelik şartlar, Mavi Kart sahibi gurbetçiler için de geçerli olacak. Çeyiz hesabı avantajlarından yararlanmak isteyen gençler, bugünden itibaren ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı alabilecek. Hesaba, açılışında bir kereye mahsus olmak üzere, ödemelerin üst sınırı olarak belirlenen bin liranın üzerinde, ancak 15 bin lirayı aşmayacak bir tutar yatırılabilecek
Ödemeler aylık ve 3'er aylık olabilecek
Çeyiz hesabına ilişkin ödemeler düzenli yapılacak. Kişilere, bir dönem içerisinde en fazla 2 kez çekim hakkı tanınacak. Belirlenen şartların herhangi birinin ihlali durumunda ise hesap, çeyiz hesabı statüsünden çıkarılacak. Uygulama kapsamında, evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en az 100, en fazla bin lira yatırmak gerekecek. Ödemeler 3'er aylık (3 ayda bir en az 300, en fazla 3 bin TL) dilimler halinde de yapılabilecek. 3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 10'u (devlet katkısı 4 bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15'i (devlet katkısı 4 bin 500 TL'yi aşmamak koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 20'si kadar (devlet katkısı 5 bin TL'yi aşmamak koşuluyla) katkı alınabilecek.
Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde, evlilik cüzdanı ve ilk evlilik olduğuna dair nüfus müdürlüğünden alınacak belge ile bankaya başvurulması durumunda, en geç 2 ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabilecek.
Hangi koşulda sona erecek?
Aylık ödeme tercih edilecekse, bir dönemde (çeyiz hesabı açtırılan tarihten itibaren 12 aylık süre) 3 kezden fazla ödemenin aksatılması, 3 ayda bir ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması, bir dönem içinde çeyiz hesabından 2'den fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek. Çeyiz hesaplarının denetimi, bilgi sistemleri dahilinde Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak. Bankalar, çeyiz hesaplarıyla ilgili her türlü bilgiyi Kurula vermekle yükümlü olacak. Hesap sahibinin, devlet katkısı hakkını kazanmış olması koşuluyla, devlet katkısının tamamı ile hesaptaki birikim miktarının, başvuru tarihinden geçerli olan bir yıllık asgari net ücrete karşılık gelen tutarı ise nafaka borçları hariç olmak üzere haczedilemeyecek.
"Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik" kapsamındaki tutarlar ise her yıl Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit edilen "yeniden değerleme oranı" kadar artırılacak. Bankaların "çeyiz hesabı" ile ilgili yapacakları reklam, ilan ve benzeri duyurularında "çeyiz hesabı" ifadesini kullanması da zorunlu olacak.
ÖDENECEK MİKTARLAR
Uygulama kapsamında evlilik tarihinden önce en az üç yıl boyunca, aylık en az 100, en fazla bin TL yatırmak gerekiyor. Ödemeler üçer aylık (üç ayda bir en az 300 en fazla 3 bin TL) dilimler halinde de yapılabilecek. 3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 10’u kadar (devlet katkısı 4 bin TL’yi aşmamak koşuluyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15’i kadar (devlet katkısı 4 bin 500 TL’yi aşmamak koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 20’si kadar (devlet katkısı 5 bin TL’yi aşmamak koşuluyla) katkı alınabilecek.
Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde, evlilik cüzdanı ve ilk evlilik olduğuna dair nüfus müdürlüğünden alınacak belge ile bankaya başvurulması durumunda, en geç iki ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabilecek.
HANGİ KOŞULDA SONA ERECEK?
Aylık ödeme tercih edilecekse bir dönemde (çeyiz hesabı açtırılan tarihten itibaren 12 aylık süre) üçten fazla ödemenin aksatılması, üç ayda bir ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması, bir dönem içinde çeyiz hesabından ikiden fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek.