Çevreyi kirletecek kesime 1.5 ile 7 milyar arası ceza

Güncelleme Tarihi:

Çevreyi kirletecek kesime 1.5 ile 7 milyar arası ceza
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 31, 2004 00:00

Yarın Kurban Bayramı. Yüz binlerce Müslüman, dini görevlerini yerine getirmek için kurban kesecek. Ama her kurban bayramında dinimizde olmayan birçok yanlışı yaparak kurban kesiyoruz. Yarın, bu yazıyı okumadan kurban kesmeyin.ÇELÄ°K ÖRME ELDÄ°VEN1- Kurban yerine ‘‘kendini kesme’’nin önüne nasıl geçilebilir? - Kurban Bayramı'nda sık görülen ve tehlikeli sonuçlar doÄŸurabilen yaralanmalar, genellikle kurban kesimindeki acemilikten kaynaklanır. Konya Kasaplar Odası BaÅŸkanı Mehmet Cengiz, ‘‘Bunu yüzde 100 önlemek imkansız. En azından eli koruyacak malzeme kullanılması gerekir. Kurban kesiminde tüm aÅŸamalarda yaralanmaları kesin olarak önlemenin yolu çelik örme eldiven giymekten geçer’ dedi. ÇOCUKLARI UZAK TUTUN2- Kurban kesimini görmek bir çocukta ne gibi psikolojik sorunlara yol açar? En iyisi çocukları kurban kesilen alandan uzaklaÅŸtırmak. Kurban kesimine tanık olan çocuklar, bu durumu farklı ÅŸekillerde algılayabilir. Psikiyatri uzmanı Dr. Suat Sabri Aslan, soyut düşünme duygusu henüz geliÅŸmemiÅŸ olan küçük yaÅŸtaki çocukların, kurban kesim yerlerinden uzak tutulmadıklarında, üzüntü, korku, endiÅŸe, aşırı tepki, gece korkusu, sinirlilik gibi psikolojik sorunlar yaÅŸayabileceklerini söyledi. Aslan, ‘‘Hayvanlarla aralarında bir sevgi bağı geliÅŸtiren çocuk, onların aniden yere yatırılıp boÄŸazlarının kesilmesini çok kolay kabullenemez. Kesene karşı öfke, ÅŸiddet ve düşmanlık hisseder’’ dedi.HASTALIKLI KURBAN3- Hastalıklı kurban nasıl anlaşılır? Kurbanlık hayvanda yüksek ateÅŸ, iÅŸtahsızlık, öksürük, solunum güçlüğü, yürümede zorluk, ağız-burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta ÅŸiÅŸlikler, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntı olması halinde hastalıktan şüphelenilmeli. HER ÅžEYÄ° DEÄžERLÄ°4- Kurbanın derisi ve bağırsaklarından yararlanmak mümkün mü? Elbette mümkün. Kurban Bayramı'nda yapılan bilinçsiz kesimler, çöpe atılan bağırsakların yol açtığı milli servet 15 trilyon lira. Türkiye Deri Sanayicileri DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Turgut KoÅŸar, bayramda Türkiye genelinde 5 milyon adet küçükbaÅŸ, 121 bin adet de büyükbaÅŸ hayvanın kesildiÄŸini söylerken, ehil olmayan kiÅŸiler tarafından kesilen hayvanların derilerinin büyük bölümünün heba olduÄŸunu vurguladı. KoÅŸar, ‘‘Tuzlanmış yaÅŸ koyun derisinin tanesi ortalama 10 milyon, sığır derilerinin kilosu ise ortalama 2 milyon liradır’’ dedi.SAKATATTAKÄ° TEHLÄ°KE5- Kurban sakatatları insanlar için tehlikeli midir? Hem de çok. Kesilen kurbanlıkların, özellikle ciÄŸerlerindeki kistlerin yok edilmemesi durumunda, ‘‘ekinokokus’’ isimli parazitler çeÅŸitli yollardan insanlara bulaÅŸabiliyor. SaÄŸlık Bakanlığı, kesilen hayvanların organ ve hastalıklı dokularının bilinçsizce çevreye atılmasının köpeklerden insanlara bulaÅŸan ‘‘kist hidatik’’ hastalığının ortaya çıkması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. ZENGÄ°NLER KESSÄ°N6- Her Müslüman kurban kesmek zorunda mıdır? Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, ‘‘Kurban kesmek, akıllı, buluÄŸ çağına ermiÅŸ, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve misafir olmayan Müslüman'ın yerine getireceÄŸi mali bir ibadettir’’ diyor. Kurumun internet sitesinde (http://www.diyanet.gov.tr) ÅŸu bilgiler veriliyor: ‘‘Temel ihtiyaçlarından ve borcundan baÅŸka 20 miskal (80.18 gr.) altın veya bunun deÄŸerinde para veya eÅŸyaya sahip olan kiÅŸi dinen zengindir; dolayısıyla Allah'ın kendisine bahÅŸetmiÅŸ olduÄŸu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın niÅŸanesi olarak kurban kesmelidir.’’ ET YERKEN DÄ°KKAT7- Kurban Bayramı'nda et yerken nelere dikkat etmek gerekir? Uzmanlar, aşırı et tüketiminin saÄŸlık problemlerine yol açabileceÄŸi uyarısında bulunarak gereÄŸinden fazla et tüketiminden kaçınılmasını istiyorlar. Beslenme EÄŸitimi ve AraÅŸtırmaları Vakfı BaÅŸkanı Prof. Dr. AyÅŸe Baysal, Kurban Bayramı'nda et tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: YaÅŸlı ve ÅŸiÅŸmanlar ile kalbinde rahatsızlık bulunanlar, kırmızı etten uzak durun, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin. Etin sindirimi zordur, yeni kesilmiÅŸ hayvanların etlerindeki sertlik hem piÅŸirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır, bu nedenle eti 1- 2 gün soÄŸutucuda bekletin. Etleri ızgara yapmayın, etin kaynatılması parazitlerin insana geçmesini büyük ölçüde önleyebilir. KAVURMA YAPIN8- Kesildikten sonra hemen tüketilemeyen etler için ne yapılabilir? Kavurma! Etleri soÄŸuk muhafazaya aldıktan sonra bir hafta içinde tüketmek gerekir. Fazlası, buzdolabında hijyenik ambalajlar içinde saklanmalı. Kavurma yapmak ise etleri uzun süre saklamak için en iyi yöntemdir. HER YERDE KESMEYÄ°N9- GeliÅŸigüzel yerlerde kurban kesmenin cezası var mıdır? Kurban Bayramı'nda binlerce hayvanın geliÅŸigüzel yerlerde kesilip, sakatatların uluorta yerlere atılmasını önlemeyi amaçlayan 2872 sayılı Çevre Yasası'nda belirtilen cezalar var. Ama uygulanmıyor. Yasa uyarınca, çevreyi kirletenlere uygulanacak cezalar 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere yeniden belirlendi. Tedbir alarak kesim yapan ancak, yine de çevreyi kirleten kiÅŸilere yazılması gereken ceza miktarı 1 milyar 459 milyon 340 bin lira. EÄŸer bu kiÅŸiler tedbir almadan kesim yapıp, çevreyi kirletmiÅŸlerse ceza miktarı tam 7 milyar 296 milyon 988 bin lira oluyor. KURBAN STANDARDI VAR10- Kurbanlık ve kasap için standart var mıdır? Vardır. Türk Standartları Enstitüsü (TSE), dini esaslara göre kurbanlık özellliklerini baz alarak standartlar oluÅŸturdu. TSE'ye göre gözlerinde sorunu olan, diÅŸleri düşmüş, kulakları kesilmiÅŸ, boynuzları kırılmış hayvanlar kurban edilemeyecek. Ayrıca, zayıf, hasta hayvanlar da kurbanlık olarak alınmamalı. TSE'nin hazırladığı ‘‘Kasap Standardı’’ adlı kitapçıkta ideal kasabın mesleÄŸinde en az 3 yıl kalfa olarak çalışmış, ustalık kurslarını baÅŸarıyla tamamlamış, mesleÄŸin gerektiÄŸi bilgi, beceri ve iÅŸ alışkanlıklarını kazanmış olması gerektiÄŸi belirtiliyor. Kitapçıkta ideal kasabın , kesimlik hayvan seçimi, kesimi, yüzülmesi, gövdelerin parçalanması, etlerin hazırlanması, etlerin bozulma, kokuÅŸma süreçleri ile ilgili bilgi sahibi olması ve bunların insan saÄŸlığı ile iliÅŸkisini bilmesi öngörülüyor.BAYRAMIN Ä°LK GÃœNÃœ YAÄžIÅž VAR1. GÃœN: Yurdun İç ve doÄŸu kesimleri çok bulutlu, Orta ve DoÄŸu Karadeniz, İç Anadolu, DoÄŸu Akdeniz ile DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgeleri yağışlı geçecek. Yağışların, DoÄŸu Akdeniz ile GüneydoÄŸu Anadolu'da yaÄŸmur, diÄŸer yerlerde karla karışık yaÄŸmur ÅŸeklinde olması bekleniyor. 2-3 VE 4. GÃœN: Yağışlar, DoÄŸu Karadeniz ile DoÄŸu Anadolu'nun doÄŸusunda devam edecek. Marmara ile yurdun iç ve doÄŸu kesimlerinde yer yer yoÄŸun olmak üzere sis görülecek.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!