Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2006 14:16
Rize’nin üç önemli vadisinde yapılması planlanan regülatör ve hidroelektrik santralleri çevrecileri harekete geçirdi. Fırtına, Hemşin ve İkizdere vadilerinde eylem hazırlığına başlayan çevreciler, yapılması planlanan HES’lere karşı ortak mücadele edeceklerini söyledi.
Rize’nin Fırtına, Hemşin ve İkizdere vadilerinde yapılması planlanan regülatör ve Hidroelektrik santrallerine (HES) karşı çevreciler harekete geçti. Çevreciler, bu üç vadide de santrale karşı çıkarken, ortak mücadele ile eylem hazırlığına girdi. Enerji Piyasası Kurulu’nun, Fırtına Vadisi'nde yer alan Dikkaya regülatör ve Hidroelektirik Santrali projesine onay vermesinin ardından, Karadeniz Çevre Derneği santralin yapılmaması için eylem kararı aldı. Yapılan açıklamada, deniz seviyesinden başlayarak kısa bir mesafede yaklaşık 4 bin metre yüksekliğe ulaşan, farklı ve bozulmamış ekosistemleri ile çok sayıda yerel ve nadir türe ev sahipliği yapan ve bu özelliği ile WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 orman alanından, dünyanın ise koruma altına alınan 200 önemli sahasından biri olan Fırtına Vadisi'nde yapılacak HES inşaatının iki aşamalı olarak çevreye zarar vereceği belirtildi.
“İNSANA DA ZARAR VERECEK”
Karadeniz Çevre Derneği Başkanı Yaşar Yeğen, inşaat aşaması ve işletme aşamasında HES inşaatının vadiye önemli zararlar vereceğini iddia etti. Yeğen sunları söyledi: “Fırtına Vadisi'nde daha önce de santral yapılması gündeme geldi. Danıştay’ın ‘bu vadide santral yapılamaz’ nihai kararı olmasına rağmen, yeni bir santral projesi gündeme geldi. Bu santrale karşı bölgede çevrecilerle ortak mücadele edeceğiz. Hidroelektrik santralinin inşaatı ve işletiminin, Fırtına Deresi Vadisi’nin doğal ortam şartlarını olumsuz etkileyeceği açık şekilde ortadadır. Bu olumsuz etki sadece doğal ortam şartları üzerinde sınırlı kalmayacak, aynı zamanda da bu sahada yaşayan insan üzerinde de can ve mal kayıplarına neden olarak ikinci bir yönde de etkili olacaktır.”
HEMŞİN BELEDİYE BAŞKANI DA KARŞI
Fırtına Vadisi'nin ardından Hemşin Vadisi'nde de çevreciler santrallere karşı mücadelelerini sürdürüyor. Hemşinli çevreciler santralin iptali için imza kampanyası başlattı. 7 kilometrelik tünelle yapılacak olan HES inşaatına karşı çıkanların başında ise ilçenin CHP’li belediye başkanı Başar Cumhur geliyor. Cumhur, “Hemşin’de santral yaptırmamak için ben kendimi feda etmeye hazırım. Siper etmeye hazırım. Çevreciler de arkamda olduğu sürece bu mücadelemizi hep birlikte sürdürüceğiz” dedi.
İKİZDERE'DE 20 BİN 677 AĞAÇ KESİLECEK
Rize’ nin İkizdere ilçesinin 1000 rakımlı Rüzgarlı Köyü'ndeki Rüzgarlı Vadisi'nde yer alan ve yaklaşık 40 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan Çamlı Deresi üzerinde, Atabey Enerji Üretim firması tarafından yapılması planlanan 10.13 Megawatt gücündeki Rüzgarlı 1 ve Rüzgarlı 2 Nehir tipi Hidroelektrik santrallerine karşı çıkan köylüler de mücadelelerini sürdürüyor. 20 bin 677 ağaç kesilerek deredeki canlı yaşamın tamamen yok olacağını savunan Rüzgarlı girişimcileri sözcüsü Halil Demircan, “Rüzgarlı Vadisi gerçekten görülmeye değer bir vadi. Bir sit alanı özeliği taşıyor. Burada iki santral yapılması halinde doğa, çevre ve deredeki canlı yaşamı tamamen yok olacak. Burası tamamen bir ölüm sessizliğine bürünecek. Biz mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu noktada ortak hareket etmek, ilimizdeki tüm vadilerin kurtulması için önemli bir adımdır” dedi.
Öte yandan bir süre önce Rize’de konser veren megastar Tarkan da köyüne yapılacak olan santrale karşı çıkan hemşehrilerine her türlü desteği vereceğini açıklamıştı.