Çevreciler Acarlar Longozu'nda

Güncelleme Tarihi:

Çevreciler Acarlar Longozunda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2011 14:37

SAKARYA’nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı Acarlar Longozu’nun korunması amacıyla düzenlenen çalıştaya katılmaya gelen çevreciler 2 gün boyunca bölgede gezip inceleme yaptı.

Kaynarca Kaymakamlığı tarafından düzenlenen Acarlar Longozu Çalıştayı’nın ikinci gün çalışmalarına sabah saatlerinde Hacallar Köprüsü bölümünde saha incelemesi ile başlandı. Türkiye Çevre ve Koruma ve Yeşillendirme (TÜRÇEK) Başkanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Türkiye Temsilcisi Nilüfer Araç, Sakarya İl Çevre Orman Müdürü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Osman Demirel, Kaynarca Kaymakamı Ersin Emiroğlu’nun katıldığı alan çalışmasına Başoğlu Köyü kumulları, Kanlı Göl ve Acarlar Longozu’nun Turnalı Köyü’nün kuzeyindeki bölümleri gezildi.

Çalıştay ekibi Acarlar Longozu’nu iyi tanıyan rehberlerin eşliğinde teknelerle incelemelerde bulundu. TÜRÇEK Türkiye Temsilcisi Barbaros Gönençgil Acarlar Subasar Ormanı’nın Karasu kesiminde daha önce çalışma yaptıklarını belirterek, "TÜRÇEK olarak Kaynarca tarafından ilk kez bir inceleme gerçekleştirdik. Doğa burada gerçekten çok cömert. Bitki örtüsü ve hayvan çeşidi açısından çok zengin. Tek kelime ile bu gezi benim için muhteşemdi. Tekne gezisinde alandan aldığım izlenim dünyanın sayılı bölgelerinden birisi olarak doğaseverlere kazandırılabilecek muhteşem alan" dedi.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Temsilcisi Nilüfer Araç ise "İnsan eli değmemiş bakir alanlara rastlamak Türkiye’de çok zor. Acarlar Longozu el değmemiş, doğal özelliğini yitirmemiş nadir alanlardan. Bu alanı toplum bilincini geliştirecek şekilde insanlığa kazandırarak korumak oldukça önemli" diyerek burasının daha etkin koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Osman Demirel ise değerlendirmesinde çalıştayın verimli olduğunu belirterek, kendilerine bu bölgeyi gezdiren köylüleri de yapılacak çalışmalara kattıkları takdirde çalıştayın hedefine ulaşmış olacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!