Çevre ve Orman Bakanı Pepe'ye ödül

Güncelleme Tarihi:

Çevre ve Orman Bakanı Pepeye ödül
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2007 18:51

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, “Türkiye, gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü olmaktan mutlaka ve mutlaka kurtulmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Osman Pepe'ye Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından, ”2006 Avrasya Çevre Ödülü” sunuldu.
Ödül töreninde konuşan Pepe, Türkiye'nin geri kalmış teknolojilerin ithal edildiği bir pazar olmaması gerektiğini belirterek, “Türkiye, gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü olmaktan mutlaka ve mutlaka kurtulmalıdır” dedi.

Türkiye'nin, AB'nin en gelişmiş çevre standartlarını sadece AB istediği için değil, kendi vatandaşı layık olduğu için yapmak mecburiyetinde olduğunu vurgulayan Pepe, çevre ile ilgili yatırım yapmanın büyük paralar istediğine dikkati çekti.

İşadamlarına da seslenen Pepe, şunları kaydetti:“Çevre sektörüne yatırım yapın. Çevre sektörü çok ciddi istihdam, üretim ve ciro rakamlarını ortaya koyabilecek bir sektördür. Bugün Almanya'da çevre sektöründe 1.5 milyon insan çalışıyor. Çevre sektörünün Fransa'daki sadece 2 firmasının yıllık ciroları 40 milyar avro.”

Bakan Pepe, gelişme, büyüme ve kalkınmayla çevre konularını birbiriyle barış içerisinde götürmenin mümkün olduğuna işaret ederek, bunun için, yatırım yaparken çevrenin korunmasına da yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.
Yeni çıkan Çevre Kanunu'nun çok önemli bir kanun olduğuna dikkati çeken Pepe, bu kanunun Türkiye'nin kalkınması, insan ve çevre sağlığının sürdürülmesi açısından bir milat olduğuna inandığını söyledi.

Pepe, insan, işçi ve çevre sağlığına riayet etmeden ekonominin sürdürülmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, “Sürdürülebilir kalkınma ancak ve ancak çevre değerlerine sahip çıkmayla mümkün olabilir. Aksi halde, 'üretim, daha fazla üretim, ne pahasına olursa olsun üretim'... Bunun devri geçmiştir” şeklinde konuştu.

Osman Pepe, Türkiye'nin AB'ye üye olmak için çevre ile alakalı yapması gereken yatırımlar olduğunu anımsatarak, yaklaşık 30 milyar avroluk bu yatırımın üçte birini sanayinin, üçte birini belediyelerin, üçte birini de merkezi hükümetin yapması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

AB'nin Türkiye'den önce üyelik müzakerelerini yürüttüğü ülkelere, çevre yatırımlarının yaklaşık yüzde 15-20'sini hibe olarak verdiğini anlatan Pepe, Türkiye'nin yüzde 15 oranında hibe alması halinde 4.5-5 milyar avroluk bir fon kullanabileceğini belirtti.

“GSMH'NİN BİNDE 8'İ YETER”

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, ancak her şeyi AB'den beklemenin mümkün olmadığına işaret ederek, herkesin biraz elini taşın altına koşması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin kendi öz kaynakları ile de bu işin altından kalkabileceğini ifade eden Pepe, “Türkiye Gayri Safi Milli Hasılasının sadece binde 8'ini eğer çevre yatırımlarına ayırırsa bu işin altından kalkabilir” dedi.

Haberin Devamı

Pepe, Türkiye'nin çevre yol haritasını çıkardıklarını, hangi yatırımları hangi zamanda yapacaklarını bildiklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Fabrikalara, 'eğer siz çevre projeleri, çevre yatırımları, atıksu arıtma tesisleri yapmazsanız işletme ruhsatı verdirtmeyeceğiz' diyoruz. Türkiye'nin balık çiftliklerinden, fabrikalarından, taş ocaklarından, kömür ocaklarından bazı yerlerde, söylediklerimiz bazılarının zoruna gidiyor. Arkadaşlar, hiç kimse kusura bakmasın. Güzele erişmek için, Türkiye'nin geleceğini kurtarmak için bazılarının canı yanacaksa 73 milyonun canının yanmasındansa 73 kişinin canının yanmasını evla tutarım.”

ÖZEL AĞAÇLANDIRMA YÖNETMELİĞİ

Türkiye'nin güneş, rüzgar ve jeotermal enerjisinden yeterince yararlanamadığını dile getiren Pepe, Türkiye'de bu sektörlerde öncü olacak, yatırım yapacak işadamlarına ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Osman Pepe, Türkiye'nin çevre ve ormancılık açısından yapmış olduğu çalışmalarla en iyi ülkelerin bir altında yer aldığını vurgulayarak, ormancılık politikaları açısından dünyanın en iyi ülkeleri arasında bulunan Türkiye'de ormanların ülkenin yüzde 27'sini teşkil ettiğini anlattı.

Ancak bu ormanların önemli kısmının bozuk alanlar olduğunu belirten Pepe, bu konuda “Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği” çıkardıklarını hatırlattı.

Bakan Pepe, bu yönetmeliğe göre başvuracak işadamlarına bozuk ormanlardan tahsis edileceğini dile getirerek, “Gelin bozuk ormanlardan size tahsis edelim. Buraları ağaçlandırın. Hem kendi ekonominize hem ülke ekonomisine katkıda bulunun” diye konuştu.

“2006'DA 400 BİN HEKTARLIK ALAN AĞAÇLANDIRILDI”

Çevre ve Orman Bakanı Pepe, bir işadamının, “Acaristanbul ile ilgili neler yapılıyor” sorusu üzerine de “Bizim iktidarımızda illegal bir şekilde ormanlar üzerindeki yapılaşma söz konusu olamaz. Yanlış hesap Ankara'dan döner. İçiniz rahat olsun. Ormanlar büyüyor” dedi.

Bakanlık olarak hedeflerinin 4 yıl içerisinde Trakya kadar bir alanı ağaçlandırmak olduğuna işaret eden Pepe, “2006 yılında 400 bin hektarlık alan ağaçlandırıldı. Bizden önceki 10 yılın ortalaması yıllık 75 bin hektardır. Yaklaşık 5.5-6'ya katladık. Türkiye'de orman azalmıyor, orman varlığı artıyor” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!