Güncelleme Tarihi:
Mehmet Özhaseki, bakanlıkta düzenlenen törenle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevini Murat Kurum'dan devraldı. Kurum, 5 yıl önce görevi Özhaseki'den devraldığını hatırlatarak, "5 yıldır ülkemizin 81 ilinde; her afette, her depremde, her selde tüm ekibimizle birlikte vatandaşlarımız için, milletimiz için, vatanımız için elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye çalıştık. Buraya gelirken şunu Rabbimizden niyaz etmiştik; 'Allah bizi milletimize, devletimize mahcup etmesin. Geldiğimiz gibi gidebilelim' istemiştik. Hamdolsun bugün de milletimize mahcup olmadan, devletimiz için, vatandaşımız için tüm ekibimizle birlikte gece gündüz çalıştık, ürettik. Ülkemizin refahı ve milletimiz için tüm gayretlerimizi sarf etmeye ve bu manada şehirlerimizin altyapısını ve üst yapısını geliştirmeye gayret gösterdik. El ele gönül gönüle 81 ilimizin inşası için birlikte çalıştık. Emaneti Sayın Bakanımıza devrediyoruz. Bundan sonraki süreçte de Bakanlığımız başarılı hizmetlere devam edecektir. Biz buna yürekten inanıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.
'5 YIL SONRA YİNE KENDİSİNE DEVREDEBİLİRİM'
Bakan Özhaseki de hayırlı olmasını dileyerek, "5 yıl kadar önce bu odada, bu koltukta, bu makamda değerli kardeşime bu görevi devretmiştim. O gün elimizden geleni yapmanın huzuru içinde ayrılmıştık. Süreç içerisinde de değerli bakanımı hep çalışırken, gayret ederken gördüm. Teslim aldığı bayrağı zirveye doğru taşırken gördük. Bundan dolayı da mutluluk duyuyorum. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra kendi özel hayatında ve daha sonra sürecek olan siyasi hayatında da başarılar diliyorum. Gerçi genç kardeşim; 5 yıl sonra kendisine yeniden devredebilirim" diye konuştu.
'ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM'
Özhaseki, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, "Bu gerçeklikten hareket ederek tüm planlarımızı ona göre yapmalıyız. Son 100 yılda Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde 6'nın üzerinde şiddetle vuku bulan, yani yıkıcı teshiri olacak bir şiddetle devam eden deprem sayısı 60'ın üzerinde. Ölen insan sayımız 130-140 bine yakın. Yüz milyarlarca dolar zararımız var. Eğer bizler bu konuda hazırlıklı olabilirsek, ileriye doğru adımlar atabilirsek ülkemizi bu sıkıntılardan bu belalardan kurtarırız inşallah. Köklü bir medeniyetin temsilcisiyiz. Biz bütün bu kültüre dayanarak, yol haritamızı doğru belirleyip bakanlığın gelmiş olduğu noktadan daha ileriye götürmek için elimden geleni yapacağım. Bundan kimsenin endişesi olmasın" diye konuştu.
'ŞEHİRLERİMİZİ DEPREME HAZIRLAMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ'
Murat Kurum'un deprem bölgesinde çok gayret ettiğini belirten Özhaseki, "Şimdi oradaki konutların söz verildiği gibi en kısa süre içerisinde bitirilmesini hedefliyoruz. Akabinde başta İstanbul olmak üzere, bütün güzel şehirlerimizi depreme karşı hazırlıklı hale getirip, en az sayıda zayiat vereceğimiz şekilde bir ortamın doğurulması için de elimizden geleni yapacağız. Burada köklü bir gelenek var. Burada çalışkan, gayretli arkadaşlar var. Bakanlıkta işi bilen kardeşlerim var. Onlarla birlikte devraldığımız bu bayrağı teslim edeceğimiz güne kadar en iyi şekilde gayret ederek, zirveye taşımanın mücadelesi içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı.
Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevine atandı. 30 yıla uzanan çalışmaları ile Bakan Özhaseki, şehirlerin tarihi dokusunu koruyarak güçlü hale getirip, şehre sanattan kültüre, turizmden sanayiye, eser ve hizmet kazandırmak ve bütçe yönetiminden insan kaynağına, öz kaynakların etkin kullanımından çevreci projelere kadar pek çok başlıkta çalışmaları hayata geçirmek için çalışmalar kaydetti.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşüm konusunda Mehmet Özhaseki, 1996’da “Gecekondu Önleme Bölgesi” çalışmasıyla kaçak ve riskli yapılarla mücadele etti. Kayseri’de dönüşüme katkı sağladı. Fikirtepe başta olmak üzere, kentsel dönüşümde Türkiye’de ve İstanbul’da pek çok sorunun çözümü için çalışmalarda bulundu.
Mehmet Özhaseki’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı bir önceki dönemde, İstanbul’un deprem riskine karşı yol haritaları çıkartıldı, stratejileri belirlendi. Özhaseki, Türkiye’de deprem farkındalığı oluşmasına dikkat çekti.
Mehmet Özhaseki, Belediye Başkanlığı, Bakanlık ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı olmak üzere 30 yıla uzanan birikimiyle Türkiye’de depreme karşı hazırlıklarla ilgili adımlar atacağını belirtti.
Özhaseki ayrıca, İstanbul’un tarihi kent bölgesinin yenilenmesi konusunda da çeşitli projeleri hayata geçirdi.
AFET BÖLGESİNDEKİ ÇALIŞMALARI BELEDİYELER ELİYLE KOORDİNE ETTİ
AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığını yürüten Mehmet Özhaseki, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremden sonra zarar gören 11 şehir için AK Parti’li Belediyelerin etkin görev almasını sağladı.
Başta arama-kurtarma çalışmalarından sağlık hizmetlerine, barınma hizmetlerinden güvenli bir şekilde tahliyeye kadar bölgede yürütülen faaliyetlerin belediyeler eliyle ifa edilmesinde etkin oldu.
TERÖRDEN ZARAR GÖREN BÖLGELERİ AYAĞA KALDIRDI
Özhaseki, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde bölücü terör örgütü PKK’nın şehirlerde oluşturduğu tahribat sonrasında bölgenin yeniden inşa ve ihyası için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevlendirildi. Tarihi yapıları zarar gören, sanayi ve ticaret aksı bozulan Diyarbakır Sur başta olmak üzere; Şırnak Merkez, Cizre ve İdil, Mardin Nusaybin ile Hakkari Yüksekova’nın yeniden ayağa kaldırılmasını sağladı. Bölgede yöresel mimari dokuya uygun konutlardan, şehrin altyapısına, sanayi alanlarının inşasından sosyal donatılara kadar pek çok projeyi hayata geçirerek 6 bölgeyi yeniden inşa etmede etkili oldu.
ŞEHİRCİLİKTE ÖRNEK
İlçe, büyükşehir, bakanlık ve yerel yönetimler başkanlığıyla birlikte Mehmet Özhaseki, yerel yönetimler özelinde 30 yıllık büyük bir tecrübeye sahip. Şehirlerin tarihi dokusunu koruyarak, dönüşümle güçlü hale getirerek; şehre sanattan kültüre, turizmden sanayiye, spordan eğitime kadar pek çok alanda eser ve hizmet kazandırdı. Ortaya koyduğu modelle birlikte bütçe yönetiminden insan kaynağına, öz kaynakların etkin kullanımından çevreci projelerin hayata geçirilmesine kadar pek çok projeyi hayata geçirerek yerel yönetimlerde etkili bir isim oldu.
ŞEHRİN ÖZ KAYNAKLARININ ETKİN KULLANIMI
Mehmet Özhaseki, şehircilikte yatırımlar gerçekleştirip büyük hizmetler kazandırılması konusunda adımlar attı. Özellikle kamu kaynaklarından yararlanmak yerine, şehrin öz kaynaklarını etkin kullanmış, iş insanlarını ve hayırseverleri bir araya getirmiş ve şehre pek çok yatırımı ortak akılla sağladı. Yamula Barajı, Erciyes Kayak Merkezi ve Türkiye’de ilk UEFA standartlarına sahip stadyumunu kamu kaynaklarını kullanmadan, bütçeden harcamadan inşa etti. Uyguladığı bu model pek çok belediyeye örnek teşkil etti.
Yerel yönetimleri sadece park yapmak, parke taşı döşemek ve çevre düzenlemesinden ibaret olmadığını belirten Bakan Özhaseki, vatandaş odaklı belediyecilik hizmetleri gerçekleştirilmesine öncelik verdi.