Güncelleme Tarihi:
Çevre Bakanı Fevzi Aytekin Türkiye'nin Karadeniz'in kirlenmesinin önlemesi için üzerine düşen görevi yerine getirdiğini belirterek, ''Karadeniz'e hep birlikte sahip çıkmalıyız. Karadeniz'deki kirliliğin önlenmesi için yapılan tüm girişimleri sonuna kadar desteklemeyi sürdüreceğiz'' dedi.
Karadeniz'in biyolojik çeşitliliğinin korunması için tüm ülkelerinel birliği içinde gayret göstermesi gerektiğini ifade eden Aytekin, buaçıdan ortak çalışma planının son derece önemli olduğunu belirterek, ''Yapılan ortak çalışmalar sonucu son yıllarda Karadeniz'in kirliliğinde önemli bir azalma kaydedildi'' dedi.
Türkiye'nin yanı sıra Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Gürcistan çevre bakanlarının katıldığı toplantının açılışında konuşan Bulgaristan Başbakanı Simeon Sakskoburgotski, çevrenin önemini vurgulayarak, ''Çevre, siyasi sınırları tanımaz. Dolayısıyla bütün ülkeler, onu korumak için çaba sarf etmelidir'' dedi.
Karadenizin kirliliğinin önlenmesi için hem buraya dökülen atıkların azaltılması, hem de Karadeniz'e bağlanan nehir ve derelerin temizlenmesi gerektiğini ifade eden Sakskoburgotski, ''Gelecek nesillere karşı bu konuda büyük bir sorumluluğumuz vardır'' diye konuştu.
Bulgaristan Çevre Bakanı Dolores Arsenova da konuşmasında, Karadeniz'in dünyanın en kirli denizi olduğunu belirterek, buradaki sorunların, denizi olan diğer ülkelere örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi.
Bu arada Karadeniz ülkeleri çevre bakanları toplantısına sunulan raporda, Karadeniz'in kirlenmesinde en önemli faktörlerin, kontrolsüz balıkçılık, gemi atıkları, petrol atıkları ve sanayi atıkları olduğu belirtildi.