Çevre Bakanı: Gemi kesinlikle gidecek

Güncelleme Tarihi:

Çevre Bakanı: Gemi kesinlikle gidecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2002 14:55

Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, çevreye yatırım yapan sanayicilere destek verilmesi gerektiğini belirterek, ''Bakanlar Kurulu'nda, çevreye yatırım yapan sanayicinin vergisinin indirilmesini gündeme getirilmesi yönünde görüş bildirdim'' dedi.

Bakan Aytekin, Çevre Bakanlığı ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından düzenlenen ''Çevre ve Sanayi Semineri''nin açılışında yaptığı konuşmada, sürdürülebilir kalkınmanın, elbirliğiyle yapılacak çalışma sonucu sağlanabileceğini söyledi.
''İstediğiniz kadar temiz sanayi tesisi, istediğiniz kadar sağlıklı üretim yapın. Doğanın dengesini bir kez bozduğunuzda yeniden düzeltilmesi imkansız'' diyen Aytekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan uluslararası çevre toplantılarda, Türkiye'nin 2050 yılında sularının yüzde 20'si, 2080'liyıllara doğru da sularının yüzde 50'sinin azalacağı söyleniyor. Çorak,susuz bir ülkede, sanayinin üretim hammaddesi bulması mümkün değildir.Dünyanın 7 derece ısındığı, bu ısınmadan dolayı, kıtlık, kuraklık olacağı, yeşilin ortadan kalacağı, nefes alınamayacağı savunuluyor.Dünyada birlikte çözüm bulamazsak, 2100 yılında su savaşları olur, açlık savaşları olur.''

Sanayinin yanı sıra tarımda da kirliliğin arttığını kaydeden BakanFevzi Aytekin, toprağa atılan kimsayal ilaçların, toprağı kirlettiğini, bunun için ''alternatif ilaç'' kullanılması gerektiğini savundu.

ALİAĞA'DAKİ ASBESTLİ GEMİ

Bakan Aytekin, toplantının sonunda gazetecilerin çeşitli sorularını da yanıtladı.

Feyzi Aytekin, Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'ne getirilen Sea Beirutgemisinde ''asbest tespit edildiğini'' açıklayarak, şu bilgileri verdi:

''Gemiden alınan üç numünenin incelenmesi sonucu (asbest) olduğu tespit edildi. Dolayısıyla o geminin burada kalması, kesinlikle söz konusu değildir. Şu an karşı tarafın itiraz süreci başladı. Türkiye Cumhuriyeti, atık yığını değildir. Aliağa Kaymakamlığı'na geminin söküm tesisine alınmaması yönünde görüşümüzü bildirdik.''

YATAĞAN SANTRALI

Bir başka soru üzerine, Yatağan Termik Santrali'nin çevreye ve doğaya zarar verdiğinin bilim adamları tarafından dile getirildiğinin kaydeden Bakan Aytekin, santral bacalarına filtrelerin bugüne kadar takılmış olması gerektiğini belirterek, ''Filtrelerin bir an önce takılması lazım. Konu, Enerji Bakanlığı'nın konusundur. Eğer çalıştırıyorlarsa filtrenin de çalışması lazım. Yetkililerden konuya daha duyarlı yaklaşmarını bekliyoruz. Kapatmaktan yana değiliz ama  durum değişmez ise kapatılması için harekete geçeriz.'' diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!