Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Çetin Emeç gibi gazetecilerin azaldığını bu nedenle onu bilmeyenlere anlatmak gerektiğini söyledi. Emeç’in 11 yaşındaki torunu Selin Birol da, “Eminim dedem burada olsaydı, bize şöyle derdi, ‘Beni yaşattığınız için teşekkürler’ derdi. O Onu öldürenleri bile sevebilir” diye konuştu.
Çetin Emeç’in Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında saat 10.00’da düzenlenen törene, eşi Bilge Emeç, kızı Mehveş Emeç Birol, oğlu Mehmet Emeç, damadı Özalp Birol, torunu Selin Birol, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Tufan Türenç, Uğur Dündar, aile yakınları ve meslektaşları katıldı. Suikaste kurban giden Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi de Emeç ailesini yalnız bırakmadı.
ÇETİN EMEÇ KABRİ BAŞINDA ANILDI
KABUL EDİYORUM TESLİM OLMUYORUM
Törende konuşan Enis Berberoğlu, son dört yıldır görevi gereği bir konuşma yaptığını belirterek şunları söyledi:
“Bu durumlarda üç süreç vardır. İnkar, idrak ve teslim. Son dört yıldır paylaştığım bu duygularda o anı yaşıyoruz. İdrak ettik, sonunda kabul ettim ama teslim olmuyorum. Buraya gelirken hep aklımda o soru var, gazetecilik bir soru sorma sanatıdır bilirsiniz, Çetin Bey niye aramızda değil, diye. Bulabildiğim tek cevap şu oluyor her defasında, çünkü Çetin Bey gazetesini sattıran bir yayıncıydı, çünkü Çetin Bey bastığını okutan bir haberciydi ve Çetin Bey şirketini çalışanına kazandıran bir yöneticiydi. Etrafınıza baktığınızda Çetin Bey gibilerin ne kadar azaldığını, Çetin Bey’e ihtiyaç duyan kuruluşların ne kadar azaldığını görüyorsunuz. İşte bence şuçu buydu. İşte o yüzden biz burada toplanmalıyız her sene, hiç usanmadan, bıkmadan her 7 Mart’ta. Çünkü bunun unutulmaması lazım. Çetin Bey’in suçunun, günahının ne olduğunun, niye burada yattığının unutulmaması lazım. O yüzden siz, meslektaşlarıma da teşekkür etmek istiyorum. Sayıları giderek azalan gazetecilerin, gazetecilik uğruna ödedikleri bedelin, hikayenin başta medya olmak üzere bilenlere hatırlatılması, unutanlara da anlatılması lazım.”
O ONU ÖLDÜRENLERİ BİLE SEVERDİ
Dedesinin sarı-kırmızı çiçeklerle süslü mezarının fotoğrafını cep telefonuyla çeken Emeç’in 11 yaşındaki torunu Selin Birol da, son iki yıldaki törenlerde okuduğu şiir ve mektubun yerine bu kez kısa bir konuşma yaparak şunları söyledi:
“23 yıl geçti ve yine buradayız. Ama içimizdeki acı hiç dinmedi, hep orada kalacak. Eminim dedem burada olsaydı, bize şöyle derdi, ‘Beni yaşattığınız için teşekkürler’. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, onun içinde insan sevgisi vardı. Onu öldürenleri bile sevebilir hatta. Çünkü bir gazetecinin içinde her zaman sevgi vardır. İnşallah umut ediyoruz ki, günümüzdeki gazeteciler dedem gibi olur ve hiç bir zaman öldürülmez.”
Konuşmaların ardından mevlithan Celalettin Şensoy’un okuduğu Kuran eşliğinde dua okundu.
SİNAN ERCAN DA UNUTULMADI
Daha sonra Karacaahmet Mezarlığı’nda bulunan Sinan Ercan’ın kabri başında anıldı. Anmaya eEşi Ayşe Ercan, oğlu Müfit Ercan, Hürriyet Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, ve aile yakınları katıldı.
FAİLİ MEŞHUR ÇETİN EMEÇ
Yeditepe Üniversitesi Gazetecilik ve Radyo Sinema Televizyon bölümlerinin ortak yapımı olan “Faili Meşhur Çetin Emeç” belgeseli üniversitenin Kayışdağı Yerleşkesi’nde öğlen saat 14:30'da gösterilecek. Belgesel çekilirken öğrencilerle biraraya gelen Bilge Emeç şunları söylemişti:
“Her sabah gözümü açtığımda yanıma bakıyorum Çetin var mı yok mu? Düşünün birileri geliyor, senin canını alıyor gidiyor. Ne olduğu belli değil. Etraftan ah vah o kadar. Kim yaptı, ne oldu hiçbir şey belli değil. Sen acınla baş başa kalıyorsun.”