Güncelleme Tarihi:
Hakan Reisoğlu, (28) Aralık 2009’da, “Haraç vermediği” gerekçesiyle Terzi’yi vurdu. Tutuklanan Reisoğlu, birkaç ay sonra serbest bırakıldı. Mayıs 2010’da Reisoğlu’yla arkadaşı Behçet Osman Ağaoğlu (26) ortadan kayboldu. Açılan soruşturma kapsamında Hüseyin Terzi ile 7 adamı, 2 kişinin ortadan yok olmalarından 8 ay sonra Ocak 2011 tarihinde, “Silahlı çete kurmak ve planlayarak 2 kişiyi kaçırıp öldürmek” suçlamasıyla tutuklandı.
ÖNCE TAHLİYE SONRA TUTUKLAMA
Terzi’nin avukatları, kaybolan kişilerin öldürüldüğüne dair delil olmadığını öne sürerek tahliye isteminde bulundu. 8 tutuklu, 18 Mayıs’ta Hopa Sulh Ceza Mahkemesi’nce, “Aleyhte delil olmadığı, kaçma şüpheleri bulunmadığı” gerekçesiyle tahliye edildi. Ancak tahliye kararını veren Sulh Ceza Mahkemesi, bir gün sonra, esen “Kaçma şüpheleri var” diyerek sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol kararı verdi. Soruşturma savcısının itirazı üzerine de Hopa Asliye Ceza Mahkemesi 20 Mayıs’ta, şüphelilerin tutuklanmasına karar verdi.
KAÇANLAR KAÇTI, OĞLU TUTUKLANDI
Polis, yakalama kararı üzerine Hüseyin Terzi ve beş çalışanını cezaevine teslim etti. Ancak İslam Köse ve Kanuni Küçük aradan geçen yedi aya rağmen yakalanmadı. Hüseyin Terzi’nin oğlu Mustafa Terzi iki ay önce Batum’da yakalanarak Türkiye’ye getirildi ve cezaevine konuldu.
SİLAHLI ÇETEDEN TAKİPSİZLİK
Soruşturmayı yürüten Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı, 23 Eylül’de “Silahlı çete” iddialarıyla ilgili olarak yapılan soruşturma sonucunda “Herhangi bir şüpheden uzak kuvvetli kesin delil olmadığı” gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
İKİ DEĞİL BİR KAYIP İÇİN DAVA
Savcılık, kayıp iki kişininin ölümünden sorumlu olduğu gerekçesiyle tutuklu olan Terzi hakkında iddianame hazırladı. Ancak iddianemede Terzi, sadece kayıp Reisoğlu’nu öldürtmeye azmettirmekle suçlandı.
MAHKEME İADE ETTİ
İddianemeyi inceleyen Artvin Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın eksik olduğu, yeterli delil olmadığı gerekçesi ile iddianameyi iade etti. Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı, “İade kararının kaldırılıp iddianemenin kabul edilmesi” talebiyle bir üst mahkeme olan Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’ne 19 Ekim’de itirazda bulundu. Yılan hikayesine dönen soruşturmada şimdi bu mahkemenin vereceği karar bekleniyor.
AVUKAT: ZATEN TUTUKLULUK İÇİN SÜRE DOLDU
Hüseyin Terzi’nin avukatı Halil Canbolat, müvekkilinin yasal tutukluluk süresini de doldurduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Hukukumuzda zaten soruşturma aşamasında tutukluluk 2 yılla sınırlandırılmıştır. Mevcut dosyada bu sınıra gelinmiştir. Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’nin de Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazını reddedeceğinden eminiz. Kaldı ki Yargıtay kararları açıkça ceset olmadığında cinayet suçunun maddi unsurlarının oluşmayacağı yönündedir. Çete lideri suçlamasıyla soruşturma açılıp 2 seneye yakındır tutuklu olan müvekkilin çete liderliğinden yine aynı iddia makamının kararıyla “takipsizlik” almıştır. Öldürmeye azmettirme suçlamasından da yine “takipsizlik” alacağı bize göre aşikardır. Biz bu davada kayıp kişilerin ölü ise ölülerinin, sağ ise kendilerinin bulunmasını ve bu eylemle ilgili yapanların ceza almasını talep ediyoruz. Çünkü müvekkilim bize göre ancak bu şekilde aklanacaktır.”