Ceset başına 4 gün yattılar

Güncelleme Tarihi:

Ceset başına 4 gün yattılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

38 kişinin hayatına kaybettiği Beşikdüzü deniz faciası davası sonuçlandı. Teknelerine hıncahınç doldurdukları insanları ölüme götüren kaptanlar 3'er yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırıldılar ve hapisteki süreleri gözönüne alınarak, tahliye edildiler. Böylece ölüme götürdükleri kişi başına 4 gün yatmış oldular.

TRABZON'un Beşikdüzü İlçesi'nde geçen 20 Mayıs'ta 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan tekne faciasının sanıklarından kaptan İsmail Keleş ile diğer teknenin kaptanları Ali Çetindemir ve Hamdi Çetindemir, 3'er yıl 4'er ay ağır hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklu kaldıkları süre dikkate alınarak sanıkların tahliyesine karar verildi. Böylece sanıklar ölümüne neden oldukları kişi başına yaklaşık 4'er gün tutuklu kalmış oldular.

Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu yargılanan kaptanlar Hamdi ve Ali Çetindemir ile İsmail Keleş katıldı. Sanıklar, maddi sıkıntıları nedeniyle avukat tutamadıklarını belirtirken, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerinin avukatları sanıkların cezalandırılmasını istedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Hákim Dursun Kaya Güleç, duruşma öncesi olay yerinde keşif yapan bilirkişi heyetinin raporunu okudu. Bilirkişi raporunda, ‘‘Teknelerin onca yolcuyla birlikte alabora olacağı aşikardır. O teknelerde yeterli sayıda can simidi olmaması da sabittir’’ denildi.

BİZ İNSANLIK YAPTIK

Sanıklardan Kaptan İsmail Keleş (28) karar duruşmasında, ‘‘O gün bana yalvarıp tekneme bindiler. Ben işin parasında da değildim. O gün teknedekiler panik yapmasaydı batmazdık. Ben de insanlık yaptım ama tekne battı. Suçsuzum’’ diye savunma yaptı. Sanıklardan Hamdi Çetindemir (36)'de ‘‘O gün o kadar çok insan vardı ki biz de şaşırdık. Hepsi tekneye binmek istedi. Eğilip kaplarına su alıyorlardı. İnançlarına göre o suyla yıkanıp sakatlıkları ya da başka hastalıkları düzelecekti. Bir anda tekne alabora oldu. Ailemiz mağdur. Biz kimseyi bile bile öldürmedik. O gün bizde ölebilirdik’’ dedi. Ali Çetindemir (28) ise şöyle konuştu: ‘‘Bize yolcu taşımamız yasak deniyor. Kabul ediyoruz ama o gün özel bir gündü. Ailemize bakacak kimse yok. Tekne battıktan sonra zaten biz de o insanlara yardım ettik. Kurtarabildiklerimizi kurtardık.’’

60 MİLYON DA PARA CEZASI

Kaptanlar, ‘dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek’ suçundan önce 5'er yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Ardından olay yerinde bazı insanları kurtardıkları için cezaları indirim yapılarak 3'er yıl 4'er aya düşürüldü, 60'ar milyon lira da para cezası verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!