Cerrahpaşa Dekanı: Kendi yağımızla kavruluruz

Güncelleme Tarihi:

Cerrahpaşa Dekanı: Kendi yağımızla kavruluruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi depremlerde az da olsa hasar gördü. Dekan Ahmet Nejat Özbal, onarım için paraya ihtiyaç duymadıklarını, yardımların hasta odalarının yenilenmesi ve cihaz alımına yönelik olmasını istiyor. Kendisiyle deprem hasarı nedeniyle bir konuşma yaptık.

Hastanenizde depremden dolayı bir hasar var mı?

- Depem hasarı ile ilgili hiçbir şey yok. Ama dolaylı olarak var. Şöyle ki, buralar eski ve denize yakın binalar. İlk baştan yaparken sağlam ya da çürük yapıldı, teslim alınmış, onları pek iyi bilmiyoruz. Korozyon nedeniyle meydana gelmiş olan hasarın görünür hale gelmesine neden olmuş deprem.

Deprem bu korozyonu ortaya çıkardı. Peki hiç mi kırık çatlak yok?

- Evet, hiçbir sütunumuzda, hiçbir kirişimizde kırık çatlak falan yok. Ama kirişler arasındaki duvarlarda sıva çatlakları var. Üniversite Yapı İşleri Müdürlüğü, Üniversite Mühendislik Fakültesi'nin vermiş olduğu raporlar var. Bu raporların hepsi mevcuttur. Hiçbirinde de bu binalar kullanılamaz diye de bir rapor yok.

Acil kurtarma birimleri kuruldu mu?

- Bu konuda Valiliğin ve Rektörlüğün bir emri var. Fakültemiz hastanesinde dekanlıkta acil tahliye birimi kuruldu. Bu birimde memur, doktor, öğretim üyesi ve öğrenci temsilcileri var.

Hastane içinde sivil savunma eğitimi veriliyor mu?

- Mühendislik Fakültesi ve AKUT üyesi birkaç arkadaş buraya gelip AKUT'un çalışma şekliyle kurs açtılar. Her ana bilimdalından iki kişi zorunlu olmak üzere gönüllüler de katıldı.

Hiç tahliye provası yaptınız mı?

- Birçok bölümün acil tahliye planı yapıldı. Bu plan 12 Kasım'dan önce yapılmıştır. Hangi birimlerin nasıl hareket edeceğine dair plan yapılmıştır. İlk prova ayın 15'inde yapıldı. Eski dekanlık binasının tahliyesiyle başladı. Sırasıyla hepsine gelinecektir. Bütün anabilim dalı başkanlığı, bölüm ve birimlerine her binanın saati de dahil olmak üzere tahliye tarihleri bildirilmiştir. Her birimde birim, kat ve bina sorumluları saptanmıştır. Anfilerde sorumlu öğrenci saptanması daha yapılmadı. Nedeni öğrenci temsilcileri de seçmeye başladık. Onları da sorumlu yapacağız. Bu ay içinde bu da bitecek.

Sahra hastanesi tartışılır

Acil durumlarda sahra hastanesine dönüşebilmek için çalışma var mı?

- Bir hastane sahra hastanesine dönüşür mü bu tartışılır. Biz bir vilayetiz aslında. Ortalama 80-90 bin kişinin girip çıktığı bir yer burası. Birinci deprem olduğunda hiçbirimiz hazır değildik. Aynı gün saat 3.30'da ben dekan olarak buradaydım. Geldiğimde hastane müdürü, hastane fakülte sekreteri, hastane başhekimi burada. Acil birimindeki yataklar gerekli servislere sevkedilmiş. Cildiye dahil. Ayakta olan hastalar taburcu edilmiş ve monoblokta 500 yatak ayırmışlardı. Yarım saat sonra geldiğimde bu olmuştur. Bu onur ve gurur vericidir. İkinci günü de Uzunçiftlik'te bir sahra hastanesi kuruldu. Ortalama 90 doktor hemşire ve öğrenci katıldı. Ortalama 1500 hastaya baktık orada. ToyotaSA'da Çapa ve Cerrahpaşa ortak olarak çalışma yaptı. 12 Kasım'da olan depremde ise aynı gün üç ambulans, bir kamyonet, içinde jeneratörü ile beraber altı şoför hareket ettiler. Buradan 22 kişi gönderdim, ama diğerleri arabaya sıkışarak gitmişler, 52 kişi demişler. Şunu demek istiyorum, bir sahra hastanesi olmayabilir ama yarım saat içinde biz burada hizmet verir hale geliriz gibi geliyor bana.

Acil durumlarda sahra hastanesine gerek yok mu diyorsunuz?

- Tabii belki yer olarak bu tür sahra hizmetinin verilebileceği bazı pozisyonların yaratılması lazım. Sadece bu hastane değil bu bölge için çalışma içindeyiz. Mobil bir hastane, ameliyathane, yoğun bakım, yanık ünitesi. Bu nasıl olur çadırda mı, karavanda mı? Bunun hazırlığı içindeyiz.

Kendi yağımızla kavruluruz

Bunun için imkanlarınız var mı?

- İnsanlarımız bir yetim gördüğü zaman ağlamaya başlıyor. Belki parası yok ama cebindeki bütün parayı veriyor. Olur gibi geliyor bana. Biz kendi aramızda yaparız gibi geliyor.

Hasta tahliyesi nasıl yapılacak peki?

- Çıkış yerlerinin işaretleri asıldı. Daha evvelden planlanmış pozisyonları var. Akla deprem gelmez ama yangın için yapılmıştı. Terör nedeniyle bombalama hadiseleri gündeme geldi. Her hastanenin çıkış yerlerini çalışmaları yapılmıştı zaten. Giriş çıkış yerleri belirlenmişti ama deprem için özel olarak yapmadık. Monoblok binamızda başhekimlik bir iki yerlere yazı yazmış.

Hiç mi paraya ihtiyacınız yok?

- 32 bina var bizde. Biz tehlike yönünden yaptık. Yapı İşlerimiz'de çalışan 20 mühendis var. Katma bütçelerden parası istenir. Gelirse yapılır, gelmezse yapılmaz. 1 trilyona yakın katma bütçede paramız vardı bu tür onarımlar için. 1999 bütçesinde. Hala daha kullanamadık. Bu para gelirse o tür kullanımlar yapılır. Biz kendi etimizle yağımızla kavrulabiliriz. Cihaz alınacak, bir katkıda bulunacak. Koğuşlarında neden hasta yatsın. Niye süit odalar olmasın? Hayırseverler odalarımızın, yataklarımızın, karyolalarımızın, cihazlarımızın bazılarının yüzde 40’ını yaptı. 4 bin elemanız. Hepimiz 10 milyon lira yapsak bir para eder.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!