Güncelleme Tarihi:
Araştırmada bölgede erkek nüfusun yarısının, kadınların ise yüzde 20'sinin sıklıkla sigara içtiği, diğer kesimin ise aralıklı olarak sigara kullandığını ortaya çıkardı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ile Yavuz Selim Kemik Hastanesi Uzmanları Prof. Dr. Gamze Çan, Prof. Dr. Haşim Çakırbay, Doç. Dr. Murat Topbaş, Yrd. Doç. Dr. Murat Karkucak ve Yrd. Doç. Dr. Erhan Çapkın tarafından gerçekleştirilen araştırma, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sigara profilini çıkardı. Araştırmaya göre, bölgede erkekler arasında sigara içme sıklığı yüzde 53.2, kadınlar arasında ise yüzde 20.4 olarak tespit edildi. Kadınlarda sigara içiciliği 20-29 yaş arasında yoğunlaşırken, erkeklerde ise 30-39 yaş grubunda yüksek bulundu. Kadınlarda yüksek okul mezunları daha çok sigara içerken, erkeklerde lise mezunları sık sigara içicisi olarak belirlendi. Araştırmanın en ilginç detayı ise kadınlarda memur ve emekliler 'sigara tiryakisi' olurken, erkeklerde 'işsizler ve emekli' kesimin sigara içtiği ortaya çıktı. Sigara tiryakilerini kadınlarda bekar, erkeklerde evli olanların teşkil ettiği vurgulandı.
Araştırmada, bölgede yoğun bir şekilde sigara içilmesinin büyük sağlık sorunlarını da ortaya çıkaracağına dikkat çekildi. Araştırmada şu görüşlere yer verildi:
"Sigaranın toplumsal açıdan önem taşıyan akciÄŸer kanseri, kronik bronÅŸit-amfizem ve koroner kalp hastalıkları olmak üzere üç tip ölümcül hastalığa yol açtığı bilinmektedir. AraÅŸtırmalara göre, tütün kullanım alışkanlığının yaygın olduÄŸu ülkelerde akciÄŸer kanserlerinin yüzde 80-90'ından, kronik bronÅŸit ve amfizem ölümlerinin yüzde 75-90'ından, koroner kalp hastalığı ölümlerinin yüzde 25-30'undan sigaranın sorumlu olduÄŸu düşünülmektedir. Bu sonuçlara göre DoÄŸu Karadeniz Bölgesi'nde sigara içiciliÄŸi, hala yüksek sıklığı ile önemli bir halk saÄŸlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır."Â
Â