Muhammet KAÇAR - Osman ŞİŞKO - Fatih TURAN / DHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2016 22:11
ARTVİN’in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkisinde açılacak madenlere karşı açılan Türkiye’nin en büyük çevre davası dün oldukça ‘aramalı’ başladı.
Davanın görüleceği Rize Adliyesi’ne gitmek için Artvin’den yola çıkanlar, 6 ayrı noktada durdurularak kimlik kontrolünden geçirilip, arandı. 30 kişilik Öğrenci Kolektifi grubunu çoraplarını bile çıkarılarak arayan polis, Rize’ye geçişine izin vermediği öğrencileri geri gönderdi.
‘TEKRAR TEKRAR ARAMA’
Cerattepe karar duruşması için sabah 05.30’da Artvin Halit Paşa kavşağında toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, otobüs ve özel araçlarla yola çıktı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, dernek avukatı Bedrettin Kalın ile CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın da eşlik ettiği konvoyun önü, ilk olarak Artvin köprü mevkisinde polis ekibi tarafından kesildi. Kimlik kontrolü ve araç aramasından sonra yola devam eden konvoy Arhavi ilçesinde tekrar kimlik kontrolünden geçirildi. Sonrasında Rize il sınırında, Fındıklı ilçesi girişinde yine durduruldu. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı, Çevik Kuvvet ekipleri ile TOMA araçlarının bekletildiği ilçe girişinde, daha önce yaşananlar tekrarlandı, araçlar arandı, kimlik kontrolü yapıldı. Polislerle görüştükten sonra açıklama yapan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, “Aynı araçların tekrar tekrar aranması manidar. Aynı kişi 3 kez aranıyor. Buradan çıkacak kararın bir önemi de yok. Nihai karar Artvin halkınındır. Artvin halkı kararını vermiştir” dedi.
'GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER'
CERATTEPE davasına katılanlardan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da, Artvin halkının kararlı olduğunu belirterek, şirketin geldiği gibi gideceğini söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok ise, Cerattepe’de yaşam mücadelesi verenlerin baskı ve tehdit altına alınmaya çalışıldığını belirterek, “Doğmamış çocukların gelecekleri adına buradayız. Cerattepe davası Artvinliler bitti demedikçe bitmeyecektir. Biz de onların yanında olacağız” dedi.
AVUKATLAR TERK ETTİ REDDİ HÂKİM İSTENDİARTVİN’in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkisinde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan, Türkiye’nin en büyük çevre davası dün başladı.
Rize İdare Mahkemesi’ndeki karar duruşmasının açılışında Avukat Mehmet Horuş, polisin yol uygulamaları nedeniyle müdahillerin ulaşmakta zorlandığını belirterek, “Avukatlar dahi yolda 3 kez arandı. Gelemeyenler var. Davanın ertelenmesini ve uygun fiziksel koşullarda tekrar yapılmasını talep ediyoruz. Bu baskı altında karar verilmesinin adil yargılamayı zedeleyeceğini düşünüyoruz” dedi. Avukat Bedrettin Kalın ise, Artvin halkına tehditler altında duruşma yapıldığını savundu. Mahkeme heyeti itirazı reddetti ve davanın görülmesi başladı. Duruşmada Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, mahkemeye, Cerattepe ile ilgili 12 sayfalık hukuki görüşünü sundu.
Kabaoğlu, Rize Adliyesi’ne girişteki uygulamalarla Silivri Mahkemesi’ne girerken dahi karşılaşmadığını belirterek, “Burada verilecek karar yalnız Cerattepe’yi değil tüm ülkeyi ilgilendiriyor” dedi.
BİLİRKİŞİYE ‘SIFIR’ NOTTMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük de yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve heyelan riski oluşmayacağı yönündeki bilirkişi raporu için, “Bu raporun bilim ve mühendislikle alakası yok. Hoca olarak değerlendirsem notum ‘sıfır’ olur” dedi.
Saat 09.00’da başlayan duruşma sürerken, saat 14.15 sıralarında Yeşil Artvin Derneği üyeleri, avukatları ve davacılar, reddi hâkim talebinde bulunarak duruşma salonunu terk ettiler. Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, “Bu duruşma için sabah saat 05.00’te yola çıktık. Rize’ye gelene kadar yolda 5 kez arandık. Adalete erişim hakkı hiçbir koşul olmaksızın sağlanmadan burada adalet aramanın bir anlamı kalmamıştır” dedi. Cerattepe davasına bakan Rize İdare Mahkemesi, hakkındaki ‘reddi hâkim’ talebini üst mahkeme olan Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderecek. Samsun Bölge İdare Mahkemesi de reddi hâkim talebinin gerekçelerini inceleyerek temyiz yolu açık olmak üzere bir karar verecek. Karar temyiz edildikten sonra reddi hâkim talebi kabul edilirse yeni bir mahkeme heyeti Cerattepe davasına bakacak. Ancak talep reddedilirse aynı mahkeme Cerattepe davasına bakmaya devam edecek ve kararını açıklayacak. Bu hukuki sürecin en az 1 ay süreceği belirtildi.