Muhammet KAÇAR-Ali AKSOYER- Adem GÜNGÖR/ARTVİN (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2015 10:18
ARTVİN’de Kafkasör Yaylası Cerattepe ve Genya bölgelerindeki madencilik faaliyetlerine karşı sürdürdükleri mücadele sırasında şirket yetkilileri ve iş makinelerini yola kurdukları barikatlarla bölgeye sokmayan, aralarında Yeşil Artvin Derneği yöneticilerinin de bulunduğu 6 kişi hakkında, ‘İş ve çalışma hürriyetinin ihlali ve yol kesme’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.
Artvin’de 20 yıldır madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüten yöre sakinleri, geçen yıl Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu iptal edilmesine rağmen maden şirketinin Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe’ye, güvenlik güçleri eşliğinde gelerek çalışma başlatmak istemesi üzerine, yeniden harekete geçti. Bölgeye birkaç kez girmeyi deneyen şirket yetkilileri her defasında tepkilerle karşılaştı.
Ormancıların kestiği ağaç ve kütüklerle yola barikat kuran çevreciler şirket işçileri ve makinelerinin bölgeye girişine izin vermedi. Bölge sakinleri, yola kütüklerle kurdukları barikatın fotoğrafını da, 300 Spartalı filminin isminden esinlenerek 300 Cerattepeli olarak değiştirerek sosyal medyada paylaştı.
6 KİŞİ İFADEYE ÇAĞRILDIArtvin Cumhuriyet Başsavcılığı, şirkete ait iş makinelerini bölgeye sokmadığı ve çalışmaya izin vermediği iddiasıyla Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin Ormancılık Kooperatifi Birliği (ORKOP) Başkanı Hasan Yaşar, CHP Artvin Merkez İlçe Başkanı İlyas Şahin ile Sinan
Aslan, Nihat Köksal ve Selim Demirci hakkında, ‘İş ve çalışma hürriyetinin ihlali ve yol kesme’ suçlamasıyla soruşturma başlattı.
Savcılık tarafından ifadeye çağrılan Nur Neşe Karahan ve Hasan Yaşar’ın dışındaki 4 kişinin ise, sosyal medyada 300 Cerattepeli olarak paylaşılan fotoğrafta grubun önünde ellerlindeki sopalarla bekleyen Sinan Aslan, CHP Artvin Merkez İlçe Başkanı İlyas Şahin, Nihat Köksal ve Selim Demirci olduğu öğrenildi. Savcılığın soruşturmayı genişleterek birçok kişiyi daha ifadeye çağırabileceği öne sürüldü.
CERATTEPE NÖBETİ İÇİN HER MAHALLE SIRADABu arada yöre sakinleri, Cerattepe bölgesinde kurdukları çadırlarda nöbet tutmayı sürdürüyor. Artvin’deki tüm mahallelerin sakinleri ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının nöbet tutmak için sıraya girdiği Cerattepe’de her gün bir mahallenin kadın-erkek, genç yaşlı sakinleri nöbeti devralıyor.
Mahalle sakinleri ile maden nöbeti tutan Çayağzı Mahalle Muhtarı Filiz Dede, geçmişte barajlar için Çoruh nehrini ve kıyısındaki köyleri verdiklerini hatırlattı, "Şimdi yeşilimize dokunmasınlar. Bıraksınlar burada kendi halimizde yaşayalım" dedi. 1.5 yaşındaki oğulları Süleyman Kadir Mutlu ile nöbet tutan Gökercan ve Büşra Mutlu çifti de, 7’den 70’e nöbete devam ettiklerini belirterek madene karşı durmaya devam edeceklerini söyledi.
Elinde tahrası ile nöbet tutan Meryem Demirci ise, "Artvin’in yeşilli ve doğası gitmesin diye madene karşı ölümüne kadar hayır diyeceğiz" ifadeleri ile tepkisini dile getirdi.
CERATTEPE’DE PANKARTLAR KONUŞUYORBölgede nöbet tutan çevreciler ağaçlara astıkları, ’Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez’, ‘Ferman padişahın, dağlar bizimdir’ ,’Direnişin simgesiyiz, Çünkü Fenerbahçeliyiz’ , ‘Altınsız olur, Artvin’siz olmaz’ ve ‘Bu ülkeden Alex gitti, sen kim oluyorsun Cengiz’ pankartları ile dikkat çekti.
NUR NEŞE KARAHAN: SAVUNMA VE KORUMA HAKKIMIZI KULLANIYORUZYeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin’in gelecek kuşaklara aktarılması gereken özel bir ekosisteme sahip dünya mirası olduğunu belirterek, madencilik faaliyetlerinin bölgede yaşamı bitireceğini ifade etti. Karahan, "Burada madencilik yapılırsa korunan alanlar ve Artvin yok olacak. ÇED iptali yapılan kararda, ‘Ya Artvin, ya Maden’ tercihi yapılmasına vurgu yapıldı. İkinci ÇED raporu için 751 kişi ile iptal davası açtık. Artvin halkı maden için kararını vermiş. Burada asla bir madencilik yapılamaz. Bu bölgeyi gelecek kuşaklara aktarmamız için bu şarttır. Savunma ve koruma hakkımızı kullanıyoruz. Ölene kadar bu hakkımızı korumaya kararlıyız" dedi.
"BURAYA GELİRLERSE ANINDA ORMANLARI TIRAŞLARLAR"Bölgede nöbet tutmamaları halinde fırsattan istifade eden şirket işçilerinin ormanda ağaçları keserek katliam yapacağını bildiklerini ifade eden Karahan,"
Artvin halkı gönüllü olarak nöbet tutuyor. Gelecek 10 günlük nöbet günlerimiz dolu. Sadece burada değil bu bölgeye çıkması muhtemel 3 kolda nöbetteyiz. Ufak bir hareketlenmede herkes görevini yerine getiriyor. Artvin halkı bir bütün olarak 24 saat süreyle nöbette" diye konuştu.
"SORUŞTURMA KOMEDİ"Karahan, kütükle yol kestikleri gerekçesiyle haklarında açılan soruşturmayı da ‘komedi’ olarak değerlendirdi. Yeşil Artvin Derneği üyesi Mahmut Yaşar ise, "İdari makamlarının baskısı ile yargı vatandaşlara taciz uyguluyor. Artvin’in yaşam alanını koruma davası var. Böyle şeylerle bizi korkutamazlar" diyerek soruşturmaya tepki gösterdi.
CERATTEPE HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİArtvin’in Güneybatısındaki
Kafkasör Yaylası ile Cerattepe ve Genya Mevkii DHA tarafından havadan görüntülendi. Turizm Merkezi olan 1250 metre yükseklikteki Kafkasör Yaylası Karadeniz’in doğal yaşlı ormanlarını barındırıyor. 25’i endemik 2 bin çeşit bitki türü ile vaşak, karaca, boz ayı gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı olan bölge, Türkiye’nin önemli yırtıcı kuş göç yollarının başında geliyor. Artvin’in içme suyu kaynaklarını da barındıran Kafkasör Yaylası görülmeye değer doğal güzelliklere sahip. Ancak yayla ve bitişiğindeki Hatila Milli Parkı madencilik faaliyetleri nedeniyle uzun süredir tehdit altında bulunuyor. Artvin’de son olarak sayıları 325’i bulan maden ruhsatı ile 176 baraj ve hidroelektrik santralli projelendirildi.