Cerattepe’de karar duruşması öncesi, Artvin’de eylem yasağı

Güncelleme Tarihi:

Cerattepe’de karar duruşması öncesi, Artvin’de eylem yasağı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2016 10:35

ARTVİN Valiliği, Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkisi’nde madencilik yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ’Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın karar duruşması öncesinde, miting ve basın açıklaması gibi eylemleri yasakladı.

Haberin Devamı

Cerattepe’de madencilik ile ilgili karar duruşmasının 19 Eylül’de yapılacağının açıklanması sonrasında Artvin Valiliği dün gece internet sitesinde yayınladığı yazılı açıklama ile kentte bir ay boyunca eylem yasağı alındığını duyurdu. İnternet sitesinde yapılan açıklamada kararın, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11’inci maddesi, 2911 sayılı kanunun 17’inci maddesi, 5442 sayılı kanunun 11’inci maddesi hükmü uyarınca İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 14/09/2016 tarihli ve 6291 sayılı yazısı gereği alındığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, afiş, pankart, bildiri vb. türündeki tüm etkinlikler, bu etkinlikler öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesi ile 19.09.2016- 19.10.2016 tarihleri arasında yasaklanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

DURUŞMA 19 EYLÜL’DE RİZE İDARİ MAHKEMESİ’NDE GÖRÜLECEK

Cerattepe Bölgesi’ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi’nce ’ÇED olumlu’ kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ’ÇED Olumlu’ kararı aldı. Bu gelişme üzerine Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, ’ÇED olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. 14 Mart’ta bölgede bilirkişi heyeti inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, ’yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı’ belirtildi. Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez dinleyeceği karar duruşması için 19 Eylül tarihine gün verdi.

CERATTEPE’YE SANATÇI DESTEĞİ

Bu arada, 19 Eylül tarihinde yapılacak olan Cerattepe davası öncesi sanat ve siyaset dünyasından bazı isimler ile çeşitli gruplardan Artvin halkına destek mesajları geldi. Yeşil Artvin Derneği’nin sosyal medyada paylaştığı görüntülü mesajlarda, aralarında Müjdat Gezen, Volkan Konak, Edip Akbayram, Onur Akın, Şükriye Tutkun’un da bulunduğu sanatçılar ile siyasetçiler Aylin Nazlıaka, Melda Onur ve Alper Taş ve Çarşı Grubu da yer aldı. ’Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez’ vurgusu yapılan mesajlarda, "Cerattepe doğmamış çocukların geleceğidir. Certtape’ye dokunmayın" ifadelerine yer verildi.

GRUPLARIN RİZE’YE GİRİŞİNE İZİN YOK

Bu arada Rize ve Artvin’de polisin, çevre kentlerden gönderilecek ekiplerle takviye edileceği ve duruşma için geniş güvenlik önlemleri alacağı belirtildi. Polis ekiplerinin, Cerattepe davasına müdahil olanların dışındaki kişi ya da grupların Rize’ye girişine izin vermeyeceği kaydedildi. Artvin’den kaldırılacak otobüslerle duruşmayı izlemek üzere Rize’ye gelecek grupların önünün de Rize il sınırında polis tarafından kesileceği ve davaya müdahil olmayan kişilerin geçişine izin verilmeyeceği belirtildi.

YEŞİL ARTVİN DERNEĞ’NDEN ÇAĞRI

Yeşil Artvin Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada da, 19 Eylül tarihinde Rize İdare Mahkemesi’nde Cerattepe davasının duruşması yapılacağı belirtilerek duruşma gününün yaklaşması ile birlikte maden şirketi ve işbirlikçilerinin kamuoyunu yanıltma, tehdit ve korkutma çabaları artttığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bir hukuk devletinde yargılama ayrım gözetmeksizin bütün vatandaşlara açıktır. Türk Milleti adına karar veren mahkemelerin duruşmalarının halka kapatılması yasal olarak mümkün değildir. Sadece davalara taraf olanların değil, bütün ulusun duruşmalara katılma hakkı vardır. ’Yargılamanın aleniyeti’ ilkesinin gereği de budur. Bu nedenle maden şirketi ve işbirlikçilerinin oyununa gelmeyerek Artvin’deki ve bütün ülkedeki Artvinli hemşerilerimizi, çevre dostlarını ve bütün vatandaşlarımızı 19 Eylül 2016 Saat 9.00 da Rize İdare Mahkemesi’nde duruşmayı izlemek üzere bekliyor, kamu yöneticilerini ve güvenlik güçlerini adil yargılama ve yargıya ulaşım hakkını temin etmek üzere göreve çağırıyoruz."

İŞ MAKİNELERİ GETİRİLİNCE OLAYLAR ÇIKMIŞTI

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş tarafından Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde çıkarılmak istenen bakır madeni için verilen ’ÇED Olumlu’ kararının ardından geçen 15 Şubat tarihinde jandarma eşliğinde iş makineleri bölgeye getirilince olaylar çıktı. Artvin halkı, Cerattepe’ye çıkan yolu özel araçları park ederek ulaşıma kapatıp barikatlar kurdu. Polis ve jandarmanın cop, biber gazı ve plastik mermi ile müdahalesi sonrası yol 2 günde açılabildi ve iş makineleri bölgeye çıkarıldı.

48 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILDI

Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olaylarla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında da, 280 kişiyi ifadeye çağrıldı. Polis ve askerlerin kayda aldığı görüntüleri inceleyen savcılık 48 kişi hakkında iddianame hazırladı. 48 kişi hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet ve Polise Mukavemet’ suçlamasıyla Artvin Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İlk duruşma tarihi olarak 23 Eylül 2016 verildi.

KAFKASÖR YAYLASI VE CERATTEPE

Artvin’in Güneybatısındaki Kafkasör Yaylası ile Cerattepe ve Genya Mevkisi 1250 metre yükseklikte yer alıyor. Turizm Merkezi olan Kafkasör Yaylası, Karadeniz’in doğal yaşlı ormanlarını barındırıyor. 25’i endemik 2 bin çeşit bitki türü ile vaşak, karaca, boz ayı gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı olan bölge, yırtıcı kuşların ülkemizden geçen 2 ana göç yolundan birisi. Artvin’in içme suyu kaynaklarını da barındıran Kafkasör Yaylası görülmeye değer doğal güzelliklere sahip. Kafkasör Yaylası ve bitişiğindeki Hatila Milli Parkı, madencilik faaliyetleri nedeniyle uzun süredir tehdit altında bulunuyor. Artvin’de son olarak sayıları 325’i bulan maden ruhsatı ile 176 baraj ve hidroelektrik santrali projelendirildi.


BAKMADAN GEÇME!