Güncelleme Tarihi:
3G ile 1 milyar dolardan fazla gelir elde edileceğinin tahmin edildiğine işaret eden Acarer, "Türkiye cazip bir pazar. Yurtdışından ihaleye firmalar katılabilir" dedi.
TELEKOMÜNİKASYON Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, Üçüncü Nesil (3G) ihalesi için Dışişleri Bakanlığı’na elçiliklerde yayınlanmak üzere duyuru yapılması talebinde bulunduklarını açıkladı. Acarer, "Türkiye cazip bir pazar. Yurtdışından ihaleye firmalar katılabilir. Avrupa’dan ve Uzakdoğu’dan ihale ile ilgilenen firmalar var. 3’ten fazla firma ihaleye katılır diye düşüyorum, gelmeyebilir de. 3’ten fazla firma gelmezse ’piyasa arz talep budur diyip’ bir daha ihaleyi ertelemeyiz" dedi. Telekomünikasyon sektöründeki yaşanan gelişmeleri değerlendiren TK Başkanı Acarer, 3G ihalesinin iptal edilmesinin seçimlerle ilgisi olmadığını söyledi. İhalenin bir ay öncesinden ilan edildiğini hatırlatan Acarer, "Son birkaç güne girdiğimizde dördüncü şartname alanı gördük. O da bir banka. Onun dışında bazı yabancı operatörlerden sürenin yetişmeyeceği konusunda sözlü talepler vardı. Bu koşullarda da 3’ten fazla katılımcı olmayacaktı" dedi.
1 MİLYAR DOLAR: Uygun rekabet ortamının oluşmadığını düşündüklerini kaydeden Acarer, süreleri tekrar hesaplayarak, yurtdışında da tam deklere edebilmek amacıyla ihaleyi 7 Eylül’e ertelediklerini ifade etti. Acarer, ihale için Dışişleri Bakanlığı’na elçiliklerde yayınlanmak üzere duyuru yapılması talebinde bulunduklarını açıklayarak, 7 Eylül’de yapılacak ihalede daha iyi bir rekabet ortamının oluşacağını söyledi. 3G ile 1 milyar dolardan fazla gelir elde edileceğini tahmin edildiğine işaret eden Acarer, "Türkiye cazip bir pazar. Yurtdışından ihaleye firmalar katılabilir. Avrupa’dan ve Uzakdoğu’dan ihale ile ilgilenen firmalar var. 3’ten fazla firma ihaleye katılır diye düşüyorum gelmeyebilir de. 3’ten fazla firma gelmezse piyasa, arz talep budur diyip bir daha ihaleyi ertelemeyiz" diye konuştu.
DÜNYA HATALAR YAPTI: Avrupa’da 3G lisansı verilmemiş ülke olmadığına işaret eden Acarer, 3G’nin son 2 yıldır yaygınlaştığını dile getirdi. İlk 3G lisanları verildiğinde büyük hatalar yapıldığına dikkat çeken Acarer, "Lisans bedelleri çok yüksek tutuldu. Almanya’da toplam lisans bedeli 50 milyar doları aştı. Bu lisans bedeli ile 3G sisteminin ayağa kalkması olanaksızdı. Öyle de oldu zaten. Sonra tam tersi yapıldı. Bu sefer de güzellik yarışması denilen yöntemlerle bedava verildi. Fakat son bir-iki senedir lisans bedelleri stabil hale geldi. Tabii her ülkede fiyatlar çeşitli nedenlere aynı değil" diye konuştu.
2007, 3G için ideal bir yıl
3G için 2007 yılının çok ideal bir yıl olduğuna dikkat çeken Tayfun Acarer, şu değerlendirmede bulundu: "2007 yılından sonra 3G’ye başlamak geç olur. 2006’dan öncesi ise çok erken. 2006 yılından önce 3G ile ilgili olarak lisans ödemeleri ve benzeri konularla ilgili olarak bir türlü oturmamıştı ve bir deprasyon vardı. 2008’den sonraya kalırsa 2N’nin yedek malzemelerini bulmakta zorlanılacak. Örneğin bir bilgisayarı düşün. 5 seneki önceki bir bilgisayar parçasını isteyin. O parçayı bulmakta zorlanırsınız." Dünya ve Avrupa ülkelerinin ortalamalarını dikkate alarak değer tespiti yaptıklarını belirten Acarer, fiyatların Türkiye’de daha fazla olduğunu ifade etti. Acarer, 70 milyonluk ülke ile 7 milyonluk ülkede değerin aynı olmayacağının altını çizerek, yaş ortalamasının da son derece önemli olduğunu dile getirdi. Avrupa’daki mobil abone sayısının artık stabilleştiğini vurgulayan Acarer, Türkiye’de hala mobil abone sayısının hızla artığını belirtti. Aktif abone sayısının 54 milyonu aştığını kaydeden Acarer, kayıtlı telefon sayısının ise 75 milyona ulaştığını ifade etti.
Abone sayısı yükselir
3G’nin abone sayısındaki artışı tetikleyeceğine işaret eden Tayfun Acarer, GSM şebekesinde verilemeyen bazı hizmetlerin 3G ile verilmeye başlanacağını söyledi. 3G’nin evdeki bazı araçlarda uzaktan kumanda gibi kullanılabileceğini belirten Acarer, Japonya’daki çizgi film örneğini verdi. Japonya’da çizgi filmlerin çok yaygın olduğunu dile getiren Acarer, Türkiye’de de bu konunun çok tutabileceğini söyledi. GSM operatörlerinin yaklaşık bir senedir mevcut sistemlerini modifiye edip, yenileştirdiklerini vurgulayan Acarer, GSM operatörlerinin hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladıklarını söyledi. Acarer, GSM’lerin arama blokajlarında da Avrupa standartlarının üzerinde bir başarıları olduğunu kaydetti. Acarer, abone sayısının geçen seneye oranla yaklaşık 10 milyon arttığının altını çizdi. "Baz istasyonlarında ufak modifakasyonlarla 3G’ye uygun hale gelecek" diyen Acarer, yaklaşık 5 milyon telefonun da 3G’ye uygun olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Şu anda 3.6 megaherz’den bahsedildiğini kaydeden Acarer, "Bunun için terminaller ve santraller de hazır. 7.2 santralin de kısmı bitesleri hazır. Ona terminaller yetişmedi. Hızlı geniş bir bant ve hızlı erişim olacak. Güncel yaşantımızda çok büyük değişikliklere yol açacağına inanıyorum" dedi.
3G ile Wimax çok farklı
GENİŞ bant telsiz (wimax) eleştirilerine de yanıt veren Tayfun Acarer, 3G ile wimax’ın çarpıtıldığını ifade etti. Geniş bant telsiz için uygun zamanın yaklaştığını dile getiren Acarer, lisansın direkt olarak 3G ile ilgili olmadığını sözlerine ekledi.