Erdal KAPLANSEREN
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2005 00:24
Japonya’da cep telefonunun ekranından öpücükler gönderen ve düzeyli ilişki kurabilen sanal sevgili fırtınası esiyor. Hong Kong’lu teknoloji şirketi Artificial Life’ın geliştirdiği Vivienne adlı karakterin binlerce aşığı var ve Japonlar faturalarına eklenecek onlarca dolara aldırmadan sanal güller ve hediyelerle onu baştan çıkarmaya çalışıyorlar.
Vivienne sinemalara ve barlara götürülmekten, sanal çiçekler ve çikolatalar hediye edilmesinden hoşlanıyor. Eğer yurtdışına çıkarsanız sizin için altı değişik dilde tercüme yapabilir. Asla soyunmasa da jimnastik için oldukça küçük elbiselere sahip ve ateşli öpücüklerden öte her şeyin önüne kararlı bir sınır çekiyor.
Eğer onunla sanal bir törenle evlenirseniz, gecenin bir yarısında cep telefonunuzu arayarak nerede olduğunuzu ve kızına nasıl davrandığınızı sorgulayan bir kaynanaya bile sahip olabilirsiniz.
Vivienne bu haliyle gayet doğal, ciddi derecede ilgi isteyen ve belki de kaybedenler için son çare gibi gözükebilir. Fakat bununla beraber o, cep telefonu operatörlerinin ve mobil cihaz üreticilerinin hızla kucaklamaya başladığı bir konsept.
Yeni bir pazar
Bilgisayarlaştırılmış ses sentezlerinden, videolardan ve metin mesajlarından oluşan bir ürün olan Vivienne, sadece yaratıcısı olan Artificial Life’a para kazandırmakla kalmıyor; hizmetin bedeli, cep telefonu operatörlerine ödenen çağrı bedelleri ve sanal çikolata ve güller için ödenen ücretler hariç ayda 6 dolarlık bir abonelik ücreti var. Ayrıca Vivienne, yeni nesil teknoloji destekli 3K (Üçüncü Kuşak) cep telefonlarının da cazibesini artırıyor.
Vivienne’in yanına, yakında kadınlara hitap eden sanal bir erkek arkadaş katılabilir. Daha sonra ise eşcinseller için hazırlanmış modellerin oluşturulması gündemde. Her ne kadar bütün bunlar kulağa abartılı gelse de Vivienne, 3K teknolojisi tarafından mümkün kılınan yüksek hızda veri aktarımı avantajından faydalanacak hizmetler için lokomotif görevi üstlenebilir. Bunlar arasında yüksek çözünürlüklü televizyon haberleri yayınlarından müzik videolarına, fragmanlardan en son çıkan filmlere kadar pek çok hizmet bulunuyor.
Ansiklopedi gibi
Vivienne, arasında felsefe,
sinema ve yontmacılığın bile bulunduğu 35 bin konu üzerinde konuşabiliyor. Artificial Life, sırf Vivienne için 70 bine yakın soru-cevap bankası oluşturmuş bulunuyor. Cep telefonu çipinin bütün bunları kaldıramayacak olmasından dolayı telefon basit bir şekilde programı çalıştıran sunucularla iletişim kuruyor. Sunucular diyalog için ‘eksper sistemler’ isimli bir yöntem kullanıyor. Bu yöntem, eksper sistemler üzerine çeşitli Alman ordusu projelerinde çalışmış, yapay zeka ve nöral ağlar konusunda nitelikli olan Bay Schöneburg’un uzmanlık alanı.
ÖZEL çevirmen
Vivienne, sık sık seyahate çıkanların faydalanabileceği bir çevirmen görevi de üstleniyor. Şu an geliştirilmekte olan yazılımıyla Vivienne, İngilizce yazılan bir kelimeyi sentezlenmiş sesiyle Çince, Japonca, Korece, Almanca, İspanyolca veya İtalyanca seslendirebiliyor.
Gerçek aşkın yerini hiçbir şey tutamaz
Vivienne’in geniş veritabanı özelikle aşk ve cinsel ilişki gibi çetrefilli sohbetlerin altından kalkacak şekilde tasarlanmış. Bay Schöneburg’a göre ‘İnsanlar Vivienne’le seks yapamayacak fakat gene de denediklerini görecekler.’
Vivienne’in bu kadar iffetli olması ise Artificial Life’ın hedef kitlesini geniş tutma kaygısından kaynaklanıyor. Buna ilaveten, pek çok şirket Artificial Life’la Vivienne’in biraz daha açık hatta pornografik sürümleri için iletişime geçmiş durumda. Artificial Life her fırsatta gerçekliğe referansta bulunarak Vivienne’i gerçek bir kadınla ilişkiye girmeden önce insanların becerilerini test edebilecekleri sanal bir kadın olarak niteliyor. Bay Schöneburg ise Vivienne’in asla etten ve kemikten bir kız arkadaşın yerini doldurmak için yaratılmadığının da altını çizmekten geri kalmıyor.