Cep kullanırken bunlara dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Cep kullanırken bunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2010 00:00

BÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, cep telefonlarının yoğun kullanımda sperm bozukluğundan beyin tümörüne kadar birçok ciddi hastalığı tetikleyebileceğini söyleyip ekledi: Basit önlemlerle, bu etkileri en aza indirmek mümkün.

Haberin Devamı

CEP telefonlarının asrın buluşu olduğunu ifade eden Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, “Ancak yaydığı radyasyon nedeniyle insan vücuduna ve beynine en yakın ve uzun süre kullanılan telefonları birçok rahatsızlığa neden olmaktadır” dedi.

NASA’da da bilimsel çalışmalar yapan ve “Cep Tehlikesi” ve “Tehlikeli Oyuncak” isimli kitapların yazarı Prof. Dr. Şeker, uzun süreli ve yoğun cep telefonu kullanımının beynin elektromanyetik aktivitelerini, beynin elektrokimyasını (meletonin seviyeleri) ve kan beyin duvarı geçirgenliğini bozduğunu kaydetti. Prof. Şeker, yoğun kullanımların sperm, görme ve duyma bozukluklarından beyin tümörüne kadar birçok ciddi hastalığı tetikleyebildiğini ve genetik yapıyı bozabildiğini söylüyor. Prof. Şeker, cep telefonları ve baz istasyonlarının zararları ve korunma yöntemlerini şöyle açıkladı:

İki etkisi var

“Elektromanyetik dalgaların (EMD) iki tür biyolojik etkisi vardır. Birincisi kısa zamanda hissedilen etkiler diyebileceğimiz baş ağrıları, göz yanmaları, yorgunluk ve baş dönmeleri gibi şikayetlerdir. Ayrıca gece uykusuzlukları, küskünlük ve sürekli rahatsızlık nedeniyle topluma katılmamak gibi neticeler de rapor edilmiştir. Diğer bir etki ise moleküller ve kimyasal bağlara, hücre yapısına, vücut koruma sistemine yaptığı ve uzun sürede ortaya çıkabilen etkilerdir  Bunlar EMD’nin frekansına, şiddetine, vücut ölçülerine, vücudun elektriksel özelliklerine, mesafeye ve en önemlisi etki süresine bağlıdır.”

Haberin Devamı

Sağlıklı telefon kullanma rehberi

Prof. Dr. Selim Şeker, cep telefonu kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetledi:

- Cep telefonu ile uzun süreli konuşmalardan kesinlikle kaçınmalı.
- Yatak odalarında elektromanyetik dalgalar (EMD) yayan kaynaklar (cep telefonu, telesekreter) olmamalı.
- Cep telefonu vücuda uzak noktada taşınmalı.
- Araç içinde cep telefonu kullanımında, dalgalar metal kafes içinde dolaştığından EMD yoğunluğu içerisinde kalınır.
- Cep telefonu dalganın daha güçlü alındığı (pencere kenarı vb.) noktalarda kullanılmalı.

1 santim bile fark yaratır

Haberin Devamı

- Telefon çaldığında hemen kulağa götürmek yerine, ekranı kontrol edip bağlantıyı gördükten sonra kulağa götürmek tercih edilmeli.
- Cep telefonunuz açıksa kendinizden en uzak mesafeye bırakınız.
- Cep telefonu ile birlikte kulaklıkların kullanılması, kafanın soğurduğu enerjiyi önemli derecede azaltır.
- Işınlanma kaynaklarından olabildiğince uzakta olunmalı (Örneğin telefonları ile aradaki mesafe 1 cm bile olsa, radyasyon miktarı oldukça düşer).
- Hamileler, bebekler ve çocukların tüm radyasyon türleri ile etkileşmesi olabildiğince sınırlandırılmalıdır.

Ofiste de uzağa koyun

- Aranan numarayı tuşladıktan sonra, karşı taraf cevap verince telefon kulağa götürülmelidir.
- Ofislerde çalışırken telefon belli bir mesafe (50cm gibi) uzak noktaya konmalıdır.
- Piyasada satılan boncuk vb. ürünlerin radyasyonu önlemede hiçbir yararı yoktur. 
- Baz istasyonlarının standardın çok üstünde yaydığı ışımanın binaya girmesini önlemek için sıva veya boya gibi maddeler kullanılmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!