Selçuk YAŞAR/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2008 00:00
Nejat Çuhadaroğlu, birçok ülkeden topladığı İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma askeri eşyalar, silahlar ve diorama (yaşanan bir olayın maketlerle üç boyutlu canlandırılması) tekniğiyle yaptığı maketleri, çalıştığı holding binasının bir katında düzenlediği müzede sergiliyor.
ÇuhadaroĞlu Holding’in 40 yaşındaki CEO’su Nejat Çuhadaroğlu’nun holding binasında kurduğu İkinci Dünya Savaşı müzesinde, üniformalardan silahlara, madalyonlardan bayraklara, mataralardan askeri araçlara kadar, dönemini yansıtan birçok objeyi görmek mümkün. Amerikan savaş pilotu, Rus kadın subay üniforması, nadir bulunan Japon kamikaze pilotu üniforması da Çuhadaroğlu’nun koleksiyonunda yer alıyor.
Kurtuluş Savaşımız
Nejat Çuhadaroğlu, İngiltere’de gittiği bir eskicide eline aldığı makineli tüfeği, üzerinde ay yıldız görünce hemen satın almış. Kurtuluş Savaşı’ndan geriye yeterli sayıda fotoğraf kalmadığını ve kullanılan eşyalarla ilgili bilgi olmadığını belirten Çuhadaroğlu, sadece Alman miğferleriyle alakalı 10 kitap bulunduğunu belirterek tarihimize sahip çıkmadığımızı söylüyor. Çuhadaroğlu şimdi Kurtuluş Savaşı’na ilişkin nesneleri toplayarak, müzesini genişletip tarihe ışık tutmayı amaçlıyor.
Canlandırma maketler
Vahşi Batı, bilimkurgu, sivil hayat, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları, Vietnam Savaşı ile Kıbrıs Harekatı’nı ele alan canlandırma maketler yapan Çuhadaroğlu, şunları anlatıyor:
"Gemi maketçileri uçak yapmaz. Figürcüler sadece insan figürü yapar. Bazıları sadece araç yapar. Hatta bazıları sadece motosiklet ya da yarış otomobili yapar. Fakat benim müzemde denizaltından uçağa, gemisinden atlı arabaya, tüfekten otomobile her döneme ve konuya ait. çeşitli ölçeklerde maketler var."
Çuhadaroğlu, diorama yaparken dönemi ve tarihi çok iyi bilmek gerektiğini vurgulayarak, koldaki saatten ceketteki armaya dönemi yansıtmak gerektiğini anlatıyor. Filmlerde de bu konularda çok hatalar yapıldığını belirten Çuhadaroğlu, "Steven Spielberg’in "Er Ryan’ı Kurtarmak" filminde bile tarihi bir hata var. Filmde Alman tankı vardır. Fakat Rus tankını Alman tankı gibi kullanmış. Bu Spielberg’e yakışmamış. Bunlar önemli ayrıntılar" diyor.
Savaşın dehşeti
Nejat Çuhadaroğlu’nun yüzlerce parçadan oluşan kişisel müzesinde Alman, ABD, Japon, Yugoslav başta olmak üzere İkinci Dünya Savaşı’nda savaşan ülkelerin askeri üniformaları, savaşta kullanılan silahlar, birçoğu yırtılmış bayraklar, mermiler, şapkalar, madalyonlar yer alıyor. Ağırlıklı olarak, İkinci Dünya Savaşı’nı konu alan gerçeğine uygun maketlerin görülebildiği müzede, mehtapta lüfer avlayan balıkçılar, balina avı, Kızılderililer’in posta arabasını kovalaması, bilimkurgu ve sivil hayattan kesitler de var.